De povestit copiilor

In statisticile accidentelor de munca se intalnesc adeseori evenimente produse din cauze mai putin obisnuite, care uimesc pur si simplu pe cineva mai putin documentat in domeniu. Iata un caz cu totul si cu totul ciudat, prin desfasurarea lui intr-o firma de constructii, dar si prin multitudinea evenimentelor care s-au succedat cu o rapiditate demna de raliu moto.

Acest articol poate fi utilizat oricand ca material de instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca la o firma de constructii, daca cel care prezinta materialul, vine cu exemple din propria firma si cu aceasta ocazie face si un inventar al riscurilor cu care se confrunta proprii angajati la locurile de munca/ posturile de lucru, dispunand dupa caz, eventualele masuri tehnice si organizatorice care se impun.

ACCIDENT DE MUNCA CEL PUTIN CIUDAT

Accidentatul isi incepe marturisirea.  „Va scriu ca raspuns la solicitarea dvs. de a va da amanunte suplimentare in Sectiunea 3 a Raportului de Accident de Munca unde am completat ca drept cauza “slaba planificare” ca fiind cauza accidentului meu. Ati        cerut in mod expres explicatii amanuntite cu privire la accident si sper ca detaliile care urmeaza vor fi suficient de clarificatoare. Eu sunt zidar de meserie. In ziua accidentului lucram singur pe acoperisul unei cladiri inalte de 6 etaje. Dupa ce mi-am terminat treaba, am realizat ca mi-au ramas caramizi nefolosite, care, cintarite mai tirziu, au fost gasite a cintari aproximativ 270 kg.

Decit sa car caramizile jos in brate, in mai multe etape, am considerat ca e mai bine sa le cobor toate odata intr-un butoi, folosind scripetele instalat in acest scop in spatele cladirii. Am asigurat fringhia la nivelul solului, am urcat pe acoperis, am impins butoiul in afara cladirii si am incarcat caramizile. Dupa aceea am coborit de pe acoperis sa dezleg fringhia, tinind-o foarte strins ca sa asigur o coborire lenta a caramizilor. Veti observa in Sectiunea 11 a Raportului de Accident de Munca intocmit ca eu am o greutate de 72 kg.

Datorita surprizei pe care am avut-o cind am fost literalmente SMULS de la sol intr-un mod complet neasteptat, mi-am pierdut prezenta de spirit si am uitat sa dau drumul la fringhie. Cred ca nu este nevoie sa va mai spun, am inceput o ascensiune rapida catre acoperis. In apropierea etajului 3, m-am intilnit cu butoiul incarcat cu caramizi care acum se indrepta vertiginos catre sol, intilnire in urma careia m-am ales cu capul spart, zgirieturi minore si o clavicula fracturata.

Datorita impactului, ascensiunea mea a incetinit pentru o secunda dupa care a continuat rapid catre nivelul acoperisului, neoprindu-ma decit atunci cand degetele mainii drepte au intepenit in scripete pina la nivelul celei de-a 3-a falange. Din fericire, intre timp mi-am recapatat prezenta de spirit si am fost in stare sa ma tin strins de franghie in ciuda faptului ca incepusem sa am dureri. Aproape simultan, oricum, butoiul cu caramizi a lovit solul si ca urmare a impactului, fundul butoiului a cedat. Acum, saracit de greutatea caramizilor, butoiul cintarea doar 27 kg. Ma refer din nou la greutatea mea, cum probabil v-ati imaginat deja, am inceput o coborare rapida. In vecinatatea etajului 3, am intilnit butoiul care acum urca, ca urmare a intilnirii, m-am ales cu fracturi la glezne si cu mai multe taieturi si zgirieturi la picioare si in general.

Aici, norocul meu a inceput sa se schimbe usor. Intilnind butoiul, a fost bine ca mi-a incetinit usor caderea doar in masura sa-mi limiteze ranile, cind, am cazut pe gramada de caramizi si din fericire, am scapat doar cu 3 vertebre fisurate.

Imi pare rau sa va spun, asa cum stateam intins pe gramada de caramizi, cu dureri atroce, incapabil sa ma misc, din nou mi-am pierdut prezenta de spirit si am scapat franghia din miini. Asa cum stateam intins, pe spate, am putut sa vad cum butoiul gol si-a inceput calatoria in jos, catre mine, care explica cele 2 fracturi la picioare.

Sper din tot sufletul ca acest raport raspunde la toate intrebarile dvs.”

    Cazul este strict autentic, nu o fabulatie si s-a petrecut intr-o firma de constructii. De data aceasta, Dumnezeu a tinut cu victima. Poate da de gandit angjatorilor si in egala masura angajatilor, atunci cand instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca trebuie sa se faca periodic, respectandu-se intocmai si la timp prevederile legislative, instructiunile proprii ssm si instructiunile proprii de lucru.

    Modele de instructiuni proprii privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratori, pentru activitati desfasurate, echipamente de munca utilizate si mediu de lucru in conditii speciale, gasiti aici http://protectiamuncii.wordpress.com

Un răspuns to “De povestit copiilor”

  1. iristarmed Says:

    Angajatorilor nu le pasa de aceste norme de protectia muncii.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.