Aerul conditionat ca risc identificat pentru sanatatea lucratorilor

In perioada de canicula, pentru a scapa de vipia care nu ne da pace, suntem tentati de cele mai multe ori, sa nesocotim normele privind protejarea sanatatii lucratorilor la locul de munca/ postul de lucru, norme reglementate prin Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca, aprobate prin HG nr. 1091/ 16.08.2006.

Pentru a ne fi noua mai bine, nu tinem cont intotdeauna de faptul ca unul dintre colegii nostrii, asezat cu biroul si calculatorul sau, pe directia jetului de aer rece, plecat dintr-un aparat de aer conditionat, in imediata apropiere a acestuia, poate avea probleme grave de sanatate, tocmai datorita utilizarii necorespunzatoare a aparatului de aer conditionat, montat in birou.

AERUL CONDITIONAT SI PERICOLUL PENTRU SANATATEA LUCRATORILOR. 

    Persoanele care petrec mult timp intr-o camera cu sistem de climatizare racesc mai des.

Atmosfera racoroasa creata de aerul conditionat in masina, la birou sau acasa, daca aparatul de aer conditionat este utilizat defectuos, poate deveni cauza unor imbolnaviri, care daca se produc ca urmare a expunerii la acest risc, in timpul programului de lucru si are urmari grave pentru sanatatea lucratorilor, poate fi considerat accident de munca si/ sau boala profeionala, in functie de diagnosticul pus de medicul specialist si confirmat de catre medicul de medicina muncii, in urma cercetarii la locul de munca/ postul de lucru, a cauzelor producerii imbolnavirii.

Consecinte ale expunerii la aer conditionat: nevralgii, viroze respiratorii, conjunctivite virale.

Daca aerul rece ne bate direct in ceafa, vor aparea contractii involumtare si persistente la nivelul musculaturii gatului, dureri de cap si otite medii.

Daca filtrele de aer conditionat ale aparatului sunt necuratate, germenii prezenti aici pot cauza conjunctivite virale, atunci cand se depun pe ploape si boli respiratorii (rinite alergice, astm), atunci cand sunt inhalati.

Pot aparea pneumonii cu germeni clasici, datorate diferentelor de temperatura intre exterior si interior, care sunt prielnice dezvoltarii microbilor la nivel respirator.

Aerul conditionat desi asigura o temperatura convenabila, usuca atmosfera. Uneori utilizarea excesiva a aparatului de aer conditionat produce paralizia nervului facial.

In camera copilului nu trebuie sa existe astfel de aparate de aer conditionat, deoarece organismul micutilor se adapteaza mai greu la schimbarile de temperatura.

Aerul rece intepeneste spatele. Trecerea organismului de la un mediu cald la un mediu racoros, produce stres, datorat variatiei bruste de temperatura. Nervii reactioneaza la stres, motiv pentru care apare brusc durerea de cap.

Persoanele expuse nu se mai pot adapta la temperaturile verii, se confrunta des cu raceli si gripe. Daca intra transpirati intr-o camera racoroasa sigur racesc, acest lucru echivaland cu statul afara in vant si frig. In timp, expunerea directa la aerul rece favorizeaza aparitia suferintelor coloanei vertebrale, precum lombosciatica si lumbago acut.

Infectiile respiratorii se manifesta prin aparitia febrei mari, frisoanelor, stare generala alterata, dureri de cap, tuse (1, 2 zile tuse seaca, apoi tuse cu expectoratie puternica).

Infectiile bacteriene sau virale se determina prin analize de sange (hemograma), in baza carora medicul prescrie tratamentul.

    Mijloace de prevenire:

-se aeriseste camera inainte de pornirea aparatului de climatizare,

-temperatura din incapere trebuie sa se situeze in jurul valorii de 22-24 grade C, evitandu-se folosirea in exces a aerului conditionat, mai precis maxim 10 grade C sub temperatura exterioara,

-fluxul de aer rece nu trebuie sa ajunga in directia persoanei,

-aparatul trebuie sa fie dotat cu thermostat, pentru fixarea si reglarea temperaturii optime,

-filtrele de aer se curate/ spala periodic (zilnic, saptamanal),

-incaperea se aeriseste de mai multe ori pe parcursul zilei,

-aparatul de aer conditionat nu se amplaseaza in camera copiilor,

-colectarea condensului si evacuarea lui dirijata la canalizare, apa scursa pe peretii blocurilor fiind periculoasa pentru aparitia unor epidemii (in componentele aerului conditionat, din cauza temperaturii si umezelii ridicate se dezvolta agenti patogeni).

Pentru procurarea de instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca pentru lucratori inclusiv pentru instructiuni de prevenire si prima interventie pentru perioadele de canicula puteti accesa http://protectiamuncii.wordpress.com

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.