Contaminare mezeluri cu listeria

Listeria-bacterie inalt patogena se poate multiplica rapid prin masina electrica de feliat mezeluri, branzaturi, etc./ masina electrica de tocat carne.

Mezelurile, brânzeturile şi alte specialităţi care ne încântă de obicei au fost etichetate cu risc major de contaminare cu bacterii înalt patogene, dintre care listeria face ravagii. Rata de multiplicare a listeriei la raionul unde se feliază aceste produse creşte rapid, chiar în condiţii de păstrare igienice.

Dacă adăugăm si faptul că produsele respective sunt consumate, de regula, reci, fără a fi supuse unui tratament termic, vom înţelege îngrijorarea specialiştilor în igienă alimentară.

Listeria se simte confortabil chiar în  frigidere, acolo unde celelalte tipuri de bacterii dârdâie …

De unde apare contaminarea cu listeria ?

Contaminarea apare nu doar din frigiderele supermarketurilor, ci mai ales de la … masina electrica de feliat si/ sau masina electrica de tocat !  Fără o curăţare frecventă a acestor maşini (ceea ce nu vedem absolut niciodată să se facă în astfel de magazine, in fata cumparatorului, dupa fiecare feliere !), lama de feliat este instrumentul perfect de transmitere a listeriei de la salam la pastramă, la şuncă, la muşchi şi la toate celelalte care se feliază acolo.

Dacă tot cumpăram astfel de produse, este de preferat a se cumpara o bucata intreaga  pe cât posibil, pe care sa ne-o feliem singuri.

Pentru sanatatea noastra, dacă totusi vom cumpăra ceva feliat, de la supermarket, este bine sa se arunce la gunoi tot ce nu am reusit sa consumam în decurs de 2-3 zile, maxim o săptămână.

În plus, când ne pregătim un sandviş este in favoarea sanatatii noastre daca punem mustar.

Cercetătorii de la Universitatea de stat din Washington au descoperit că 90 % dintre bacteriile cele mai patogene – Listeria, Escherichia Coli şi Salmonella, mor după două ore de expunere la mustar.

Asemanator se poate contamina si carnea tocata. In masina electrica de tocat carne, din macelarii, se toaca diverse sortimente de carne, unul dupa altul, fara a se curata masina dupa fiecare operatie de tocare.

Poate o reglementare sanitar-veterinara europeana/ nationala, in sensul utilizarii masinilor de feliat mezeluri, branzeturi/ masinilor de tocat carne din magazinele alimentare ar fi utila.

In urma legiferarii, producatorii de astfel de echipamente ar fi obligati sa investeasca in proiectarea, executia si dotarea acestora cu dispozitive automate de curatare/ spalare/ dezinfectare, etc.

Bacteria listeria poate provoaca boala numita listerioza.

 

Sursa de informare

http://verticalnews.ro/listeria-face-ravagii-nu-mai-consumati-mezeluri-feliate/

http://votp.info/sanatate/listerioza-cauze-simptome-prevenire/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: