Decizia ICCJ nr. 11/ 2015 face posibila recalcularea unor pensii

In MO nr. 522/ 14.07.2015 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 11/ 25.05.2015 prin care s-a admis RIL formulat referitor la modul de recalculare a drepturilor la pensie conform prevederilor OUG nr. 4/ 03.02.2005.
In finalul deciziei se mentioneaza, citez:
Înalta Curte a considerat că se impune admiterea recursului, pronunţând următoarea soluţie:
”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Ploieşti.
Stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 2 alin. (1), art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, aprobată cu completări prin Legea nr. 78/2005, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 2 alin. (1) şi (3) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.550/2004 de aprobare a Normelor metodologice de evaluare a pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în vederea recalculării în conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977 – 31 martie 2001 este:
– 20 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa I de muncă; şi
– 25 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa a II-a de muncă, conform art. 14 din Legea nr. 3/1977, cu modificările şi completările ulterioare;
– 30 de ani (în cazul bărbaţilor) şi 25 de ani (în cazul femeilor), pentru cei care au lucrat efectiv în grupa a III-a de muncă, potrivit art. 8 alin. (1) din Legea nr. 3/1977, cu modificările şi completările ulterioare”.
Exista pensionari care au sesizat Ministerul muncii, Casa nationala de pensii si Avocatul poporului (fara a deschide actiune in instanta), deoarece la recalcularea pensiei in anul 2005, li s-a redus punctajul mediu al pensiei deoarece s-a facut calculul prin impartire la 30, fara a se avea in vedere timpul efectiv lucrat in grupa I si II de munca, de 20 ani, respectiv de 25 ani.
Raspunsul a fost ca s-a respectat legea, lege care astazi, in urma deciziei ICCJ se dovedeste ca nu a fost respectata.
Nu se va face o recalculare a pensiilor in mod automat de catre CNPP asa cum ar fi corect pentru a se indrepta o nedreptate si este nevoie ca cei interesati sa mearga in instanta.

Trebuie mentionat ca o recalculare se poate face numai in cazul unei hotarari definitive pronuntate de catre instanta de judecata, incepand cu data deschiderii actiunii de catre petent. Nu se recalculeaza drepturile de pensie retroactiv, incepand cu data aplicarii OUG nr. 4/2005.

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: