Un strigat de revolta

De prea multa vreme nu am mai abordat aceasta categorie de articole pe blog. Motivele ar putea fi mai multe, legate de pareri pro si contra asupra subiectelor abordate, dar si a unei necesare detasari de realitatea de zi cu zi, detasare care la o anumita varsta este necesara pentru sanatatea mentala a fiecarui individ care satul de lupta cu morile de vant simte nevoia sa se relaxeze.

Tragedia petrecuta vineri seara in clubul Colectiv nu ma poate lasa indiferent. Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei plecati prematur dintre noi si sa-i ajute pe cei aflati acum in suferinta si care mai pot fi salvati ! Compatimire fara limite pentru familiile indoliate !

Ma revolta pana la strigat modul de abordare al televiziunilor, aflate permanent in goana obisnuita dupa senzational, o abordare total neprofesionista din punctul meu de vedere, cu intrebari de paparazi aruncate in fata unor oficiali, fara o documentare in prealabil asupra legislatiei de profil si fara a fi de fapt reporterul interesat de raspuns ca atare, ci doar de posibilitatea de a fi primul care lanseaza in eter o ipoteza care ulterior sa fie dezbatuta de alti neprofesionisti, pe toate partile, cu unicul scop de a discredita pe cineva anume. Asa au aparut abordari departe de realitate, de felul: se dau declaratii pe propria raspundere pentru a se obtine autorizatia de functionare (si urmeaza fraze nesfarsite despre spaga si coruptie); clubul nu era in evidenta ISU (sunat telefonul imediat la un ofiter de la ISU care sa zica acesta imediat la telefon, de ce functiona clubul daca nu avea autorizatie de la pompieri); s-a efectuat de catre inspectorii de la primarie un ultim control in urma cu 10 zile si era totul in regula in afara de existenta unui personal calificat care servea cornuri si cartofi prajiti pentru care au fost amendati contraventional, etc.

Nu am cunostinta de existenta unor emisiuni la tv in care sa fie invitati profesionisti adevarati pe fiecare domeniu (nu „obisnuitii de serviciu”) si sa se abordeze saptamanal/ trimestrial/ anual aspecte legate de siguranta cetateanului pentru a se evita producerea unor tragedii ca cea in discutie. Nu trebuie asteptate astfel de tragedii pentru a se face la nesfarsit emisiuni plangacioase, incarcate de emotie.

Ma revolta abordare politicianista a tragediei de catre unii actori politici care in afara de „Jos guvernul” nu stiu sa ceara si nu vad parul din ochiul lor (faceau parte din guvernul care a modificat legislatia de acordare a certificatelor de inregistrare a firmelor la Registrul comertului, introducand declaratiile pe propria raspundere). Securitatea, sanatatea, siguranta cetateanului trebuie sa fie in prim-planul programului de guvernare al tuturor partidelor.

Ma intriga faptul ca responsabilii guvernamentali nu ies in fata sa comunice ce masuri imedicate s-au luat: ce comisii de cercetare numite in cadrul institutiilor statului lucreaza deja pe teren, cine sunt persoanele nominalizate sa dea informatii corecte asupra actiunilor intreprinse, de ce ajutoare (externe chiar) este nevoie si daca s-a solicitat sprijinul sau nu, cum s-au organizat activitatile imediate pentru asigurarea derularii rapide a cercetarilor pentru ca opinia publica sa fie informata corect si zvonurile sa fie blocate, iar cei responsabili de producerea tragediei sa raspunda penal, dar si civil, etc.

Doar activitatea legata de interventia prompta si de salvarea celor care mai pot fi salvati in spitalele capitalei a fost prezentata coerent, ceea ce inseamna ca in acest sector s-au tras imvataminte in urma altor tragedii produse, ca acest sector este incadrat cu profesionisti adevarati. Din declaratiile sigure, la obiect, ale responsabililor acestor sectoare de activitate reiese competenta si profesionalismul, ca omul potrivit este la locul potrivit.

Am spus-o intotdeauna: avem legislatie suficienta, buna, perfectibila, dar din pacate nu se aplica. Avem profesionisti adevarati in toate institutiile statului, dar care, din pacate, au fost marginalizati/ indepartati din functii de raspundere si inlocuiti cu clienti politici. Urmarea ? Activitatea de prevenire este formala (inspectorii nu stiu ce sa verifice, nu stiu ce sa ceara angajatorilor, nu vad in teren aspectele care nu respecta legea). Se dau amenzi contraventionale la firmele adversarilor politici, pe aspecte minore, iar firmele agreate nu sunt controlate. Angajatorii apeleaza la cunostinte/ relatii/ spaga pentru functionarii statului, doar asa reusind sa-i indeparteze de firmele lor.

Ma bucura mobilizarea tineretului, de solidaritate cu famiile victimelor, de protest pentru tragedia petrecuta, dar din pacate ineficienta in privinta inlaturarii pilelor/ neprofesionistilor din institutiile statului si reinscaunarea celor care au cu adevarat ceva de spus. Din pacate sunt doar proteste tardive.

Este nevoie de calm, de masuri urgente si eficiente. Comisiile de cercetare trebuie lasate sa-si faca treaba (intr-un interval de timp rezonabil, nu pana la prescrierea faptelor), dar fara menajamente sau afilieri politice, cu legea in mana, care sa fie aplicata la fel pentru toti.

O cercetare corecta trebuie sa vizeze toate domeniile de activitate implicate si sa fie avute in vedere aspectele legate de: proiectarea locatiei existente in forma finala, inainte de producerea evenimentului (cooptare Inspectorat de stat in ctii.), expertiza tehnica a locului evenimentului de catre INSEMEX Petrosani, cum a fost respectata legislatia privind securitatea la incendiu (ISU-PSI), securitatea, sanatatea si angajarea in munca (Inspectia muncii), asigurarea sanatatii si securitatii participantilor la evenimentele organizate in club (Ministerul sanatatii), inregistrarea activitatii la Registrul comertului, obtinerea de catre angajatori a avizelor si autorizatiilor necesare inceperii functionarii clubului, realizarea controalelor preventive de catre institutiile autorizate ale statului (ITM Bucuresti, ISU Bucuresti, DSP Bucuresti, Agentia teritoriala de mediu Bucuresti, Primaria de sector/ Primaria Municipiului Bucuresti, Politia locala, de sector, prefectura Bucuresti, ANAF de sector, etc.), modul de colaborare intre Registrul comertului (la infiintarea firmelor) si institutiile statului pentru luarea in evidenta, expertize criminalistice (IML).

Toate aceste aspecte trebuie sa fie avute in vedere de catre procurori pentru a se putea pronunta asupra responsabilitatilor. Instantele trebuie sa se pronunte urgent si opinia publica sa fie informata cat mai repede posibil. Vinovatii sa raspunda in fata legii.

In urma analizarii tuturor rapoartelor si expertizelor in guvern trebuie stabilite masuri concrete pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai repete (modificari si completari de legislatie, informare si instruire populatie, controale preventive cu tematica prestabiliata, etc.).

Nu vreau sa mai am ocazia sa scriu astfel de articole.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: