Sfaturi utile pentru utilizarea mașinii de spălat.

-Nu puneți detergent de  spălat haine în sertărașul pe care-l are mașina. Este de neimaginat cum arată cauciucul sub forma de burduf care face legătura între sertărașul pentru detergent și cuva mașinii.  

In acesta este mucegai la greu pentru că se va depune detergent umed pe acesta și nu se va usca niciodată. Ți-e scârbă să te uiți la un astfel de burduf dacă-l întorci pe dos. Detergent în mașina se pune între haine într-un capac de plastic rotund care se afla in unele cutii cu detergenți.

-Ștergeți la intervale regulate cu o cârpă uscată între deschiderea burdufului de la ușă. Înlăturați scamele adunate acolo și mizeria. Altfel se va mucegăii și acolo.

-Înainte de plecarea în concediu nu uitati de masina de spălat haine. Trageți sertărașul de la detergent afara și lăsați-l afara până la întoarcerea din concediu. Lăsați de asemenea ușa de sticla a mașinii larg deschisă. Desfaceți capacul de jos al mașinii, lăsați apa de acolo să se golească din mașină și nu puneți nici acest capac până la întoarcere.

-Se recomanda celor care nu spălați la 90 de grade Celsius ca, o data pe lună să puneți o lingură mare de sare de lamaie si tot pe atât de mult detergent pentru spălat haine în mașina de spălat, în cuvă of course. Puneți mașina la 90 de grade Celsius (fără haine în ea) și lăsați-o să-și termine programul de spălare. În acest fel veți avea o mașină de spalat din care veți scoate întotdeauna haine care să miroasă a proaspăt și nu a bodegă de la țară.

Făcându-i mașinii „tratamentul” cu spălarea la 90 de grade Celsius veți economisi energie deoarece rezistența de încălzire nu o să fie coclită de detergent carbonizat și în acest fel apa vine în contact direct cu suprafața rezistentei și se va încălzi în timp util.

-Mașina de spălat este o adevarata pepinieră de microbi. La ce temperaturi trebuie să spălam, în ce combinații și cu ce detergent ?

Spălatul la temperaturi sub 40-60 de grade Celsius face economii la electricitate, dar nu omoară toate bacteriile de pe haine. Dacă  „amestecam” prosoapele de bucătărie cu lenjeria intimă, riscam să răspândim microbi periculoși în toată casa. Petele dispar, dar microbii nu.

În ideea de a fi „eco” și de a proteja țesăturile, mulți oameni spală hainele la temperaturi mai joase, lucru încurajat și de producătorii de detergenți, care au scos produse puternice, care scot petele și la temperaturi mai scăzute.

Practică ce v-ar putea costa sănătatea, avertizează cercetătorii de la „London School of Hygiene and Tropical Medicine”.

O încărcătură de haine  gata de băgat în cuva mașinii este înțesată cu peste 100 de milioane de bacterii E.coli și alți germeni. Spălatul la o temperatură de 30 de grade Celsius omoară  doar 6 % din acarieni. Doar la o temperatură de 60 de grade Celsius mor toți.

Un studiu german arată că singura cale de a eradica și stafilococii și ceilalți microbi este să setam mașina de spălat la peste 60 de grade Celsius și, în plus, să folosim detergent de bună calitate, cu substanțe speciale de înălbire. „Înainte, oamenii  fierbeau hainele la 100 de grade Celsius. Astăzi, au început să coboare temperaturile la mai puțin de 40 de grade Celsius.

-Lenjeria intimă trebuie spălată separat.  Dacă amestecam haotic hainele în mașina de spălat, riscam să răspândim și mai mult microbii.

De exemplu, dacă spălam prosoapele de bucătărie sau alte lucruri pătate cu mâncare odată cu lenjeria de pat sau cu lenjeria intimă, ele s-ar  putea contamina mai ușor cu E.coli sau cu salmonella. De aceea, lenjeria intimă trebuie spălată întotdeauna separat sau măcar cu prosoapele de baie. Iarna, norovirusurile (provoacă infecții intestinale) se pot răspândi ușor în cuva mașinii de spălat, la temperaturi scăzute, sub 40 de grade Celsius”, atrage atenția prof. Sally Bloomfield, de la instituția mai sus-menționată.  Cei mai afectați ar fi vârstnicii și copiii sau bolnavii cronic, care au o imunitate scăzută.

-De ce detergentul pudră e mai bun decât cel lichid ? Chiar dacă alegem cel mai bun și cel mai scump detergent de pe raft, acest lucru nu este suficient.Sfatul specialiștilor este să cumpăram detergent pudră, în locul celui lichid și, în plus, să adăugam substanțe dezinfectante, mai ales  dacă țesăturile nu se pretează la 60 de grade Celsius.

Detergentul lichid sau cel pentru rufe colorate nu conține, de regulă, dezinfectant.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: