Tuica de prune !

Primele băuturi distilate au fost fabricate de eschimoşi în urmă cu 3000 de ani, prin fermentaţia unor alge. Licoarea avea multiple utilizări terapeutice.

La noi, tradiţionala ţuicǎ de prună, de o tarie între 22-25 grade (numai …) era odinioara folosită în vindecările miraculoase ale unor boli de inimă, de stomac şi biliare.
Combate bolile de inima

Biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae este regasita in tuica de pruna, in cantitati de 8 ori mai mari.

Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arteridele capilare coronariene, vasele care aduc sangele la inima.

Este prezenta in alte 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol in prevenirea arterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe in SUA, Canada si Marea Britanie (depasesc in medie 140 de dolari pentru o cura de 45 de zile).

Consumarea zilnica a 32,12 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inima datorate arterosclerozei.

Acest tip de profilaxie are un pret de 14.000 de ori mai mic decat in cazul unei medicatii naturiste cu extract de cactus, ambalat in SUA.

Antianemic
Cercetatorii germani au descoperit ca in extractele distilate de pruna exista 6 tipuri de substante cerute de celulele rosii sanguine, rapid absorbabile in stomac, o data cu vaporii de alcool.

Aceste substanţe, prezente din abundentǎ in tuica, pot creste cu peste 120 % viteza de producere a hemoglobinei si a producerii de hematii (celule rosii ale sangelui, care transporta oxigen).

In plus, ţuica de pruna are un bogat conţinut in fier, nucleul metalic al
hemoglobnei din globulele rosii.

Dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca anemia se previne cu tuica, in lipsa unei alimentatii corespunzatoare recomandate de medic.

Dimpotriva, un consum zilnic de tarie de pruna fara o alimentatie adecvata, poate avea efecte nefaste chiar si pentru un organism sanatos.

Reglarea funcţiilor hepatice

Ţuica de prună slaba contine o anumita cantitate  de vitamine A, B,C, D1 si D2, nedegradate termic si absorbabile intestinal,cu o eficienta crescuta, atunci cand temperatura bauturii este apropiata de cea a sangelui (37,5 C°).

Acesta este un motiv pentru care tuica de pruna fiarta, nu foarte fierbinte, este, in ciuda celor crezute, benefica functiilor hepatice, avide in anotimpul rece de vitamine si saruri (sunt exclusi cei care sufera de afectiuni hepatice cauzate de alcoolism).

Se recomanda tuica de pruna slaba in dischinezii biliare, probleme de decongestionare hepatica (disfunctii ale ficatului cauzate de slaba irigare cu sange a acestuia), constipatii cauzate de factori alimentari.

Precautii
1. Tuica de pruna poate avea efecte magice pentru sanatate  numai in conditiile in care este preparata curat.

2. Nu se recomanda ca „terapia cu tuica” sa devina un obicei. Aceasta „traditie” se poate usor transforma intr-un viciu extrem de periculos.

3. A mari doza terapeutica de tuica poate conduce la alcoolism. Priviti tuica drept un medicament si aveti fata de ea atitudinea care se impune.

Terapia cu ţuică

Mic dejun

Este total exclus a se consuma orice fel de tarie inainte sau dupa micul dejun !

Exceptie fac cei care sufera de forme nespecifice de tahicardie (cresterea frecventei batailor inimii) si hipertensiune netratabila, datorita unui stres psihic puternic.
Acestora li se indica sa consume 30-40g slanina, urmata de un paharel de maximum 40 ml de tuica fiarta de pruna, „data peste cap”. Persoanele care lucreaza in conditii de temperaturi scazute li se recomanda 50-60 ml „pruna” dupa un mic dejun bogat in grasimi.
Dejun
Tuica de pruna slaba (nu alte tarii) este indicata ca aperitiv inainte de
servirea mesei.

Alcoolul si, mai ales, sarurile minerale, favorizeaza absorbtia unor elemente benefice, prezente numai in fructul de pruna, inainte de inceperea dejunului. Din acest motiv, este absolut necesar ca tuica sa fie servita cu 10-15 minute inainte de masa de pranz (care poate contine elemente ce pot bloca absorbtia unor principii active proprii, regasite numai in tuica de pruna).

Cantitatea ideala de tuica (de 22-24°) servita a aperitiv nu trebuie sa depaseasca 50-60 ml pentru barbati si 25-35 ml pentru femei. Nu se recomanda servirea de vinuri tari in timpul dejunului si nici dupa dejun.

Cina
Inainte de cina, se poate servi un paharel de tuica de pruna ceva mai tare (30-35 grade), maximum 50 ml pentru barbati si 40 ml pentru femei, bauta incet, cu 20-25de  minute inainte de masa. Nu este recomandat a se consuma nici un fel de bauturi distilate dupa servirea mesei de seara.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Română

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: