Lucruri aparent banale care ne pot costa viaţa

1) Daca lasam bricheta vara în maşină.

Este bine să evitam acest lucru: bricheta poate să explodeze, cauzând incendiu la bord sau chiar explozia maşinii. Ce-i drept, statistic vorbind (şi, evident, ţinând cont de elementul „temperatură”) este mult mai probabil ca incidentul să se petreacă atunci când nu suntem în maşină … Riscul este prezent şi în cazul diluanţilor sau al unor spray-uri lăsate în maşină.

2) Daca bem cafea după o noapte albă (sau cu puţine ore de somn).

Somnul insuficient cauzează dezechilibre hormonale care au ca efect direct mărirea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. Cafeaua sau alte energizante cresc şi mai mult tensiunea arterială. Rezultatul ar putea fi (în special, dar nu neapărat, dacă avem probleme cardiovasculare) un infarct sau un accident vascular grav. Viaţa şi sănătatea sunt pe primul loc – după o noapte de nesomn nu trebuie sa ne forţam organismul ! De asemenea, trebuie evitat să facem exerciţii fizice intense după o noapte nedormită.

3) Daca deschidem conserva, cutia de suc sau cutia de bere fără ca înainte să îi spalam bine capacul.
Acest lucru a costat-o deja viaţa pe o femeie şi se crede că a dus la îmbolnăvirea gravă a multor altor persoane. Suprafeţele cutiilor de conserve, sucuri, băuturi etc. pot fi contaminate cu substanţe care conţin agenţi patogeni periculoşi, aceştia cauzând boli infecţioase grave, cu potenţial letal.
4) Atunci când zburam cu avionul, daca nu bem apă şi rămanem „cuminte” la locul nostru pe toată durata zborului, chiar dacă acesta ține minimum 2-2,5 ore.
Tromboza (obturarea unui vas de sânge cauzată de un cheag) ne poate aduce un sfârşit „stupid”. Riscul este şi mai ridicat dacă fumam. Dacă, în afară de fumat, folosim anticoncepţionale, atunci cu atât mai mult trebuie să avem grijă să mişcam picioarele des, să ne ridicam din când în când şi să ne hidratam bine ! Atenţie: consumul de alcool creşte riscul, deoarece alcoolul deshidratează !
Valabil şi în cazul călătoriilor cu maşina (popasurile la fiecare 90 de minute sau mai puţin sunt indicate, inclusiv din acest motiv) şi chiar în cel al lucrului la birou !
5) Daca facem duş fierbinte după sport.
Hipertermia şi/ sau dilatarea vaselor de sânge ar putea să treacă de „punctul critic”, mai ales dacă am făcut un antrenament solicitant. După ce terminam antrenamentul, este bine, sa lasăm respiraţia, să revină la normal, apoi (dacă simţim nevoia) sa bem puţină apă la temperatura camerei sau ceva mai rece (dar nu direct de la frigider) şi sa facem un duş cu apă călduţă (aproape rece dacă efortul a fost intens).
6) Daca am băut (ceva mai mult) sau „doar” am mâncat ceva care ne-a căzut greu şi suntem într-o stare avansată de oboseală.
Ne culcam ? Nu ! Dacă ne culcam (şi nu suntem supravegheat/ ă), ne putem îneca. Tractul digestiv îşi exprimă „nemulţumirea” şi elimina (pe gură, dar şi în căile respiratorii) conţinutul ingerat. Riscul este, într-adevăr, ridicat şi dacă nu am băut, dar am mâncat mult/ am consumat alimente „grele” pe un fond de oboseală accentuată. O astfel de stare de surmenare poate împiedica trezirea în timp util.
7) Daca bem apă (sau măncam) în timp ce conducem maşina.
O singură groapa mai „serioasă” ne poate cauza înecul. Acesta, în condiţii normale, probabil că nu ar fi periculos, însă când suntem la volan şi ne înecam, şansele unui final fericit scad considerabil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: