Eliberarea adeverintelor care atesta incadrarea intr-o grupa de munca, in vederea pensionarii

Institutiile publice/ firmele/ pot elibera adeverinte pentru fostii si/ sau actualii angajati, care atesta incadrarea persoanelor in fosta grupa I, II de munca. Acestea sunt valorificate de catre Casele judetene de pensii numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001. Astfel de adeverinte pot fi eliberate si de catre Arhivele nationale judetene si/ sau de catre firmele care sunt depozitare legale de arhive, cu conditita sa detina in arhive documente care sa ateste acest fapt.

Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14 la Normele de aplicare a Legii pensiilor publice nr.263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare. Adeverintele pot fi emise numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive, potrivit prevederilor art. 126 din HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru a putea fi valorificata de catre Casele de pensii judetene, la stabilirea drepturilor de pensie, o adeverinta prin care se atesta perioadele in care o anumita persoana a desfasurat activitate in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau a II-a de munca, trebuie sa fie intocmita cu indeplinirea tuturor conditiilor cerute de lege si sa cuprinda toate elementele solicitate conform modelului prevazut in anexa 14 la HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Se vor completa obligatoriu toate datele din modelul de adeverinta, respectiv:

 grupa de munca in care a desfasurat activitate,

– procentul de timp in care salariatul si-a desfasurat efectiv activitatea la locurile de munca incluse in aceste grupe,

– nominalizarea efectuata prin actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990 (completat cu toate avizele ulterioare la data de 31 august 1994. Documentul completat nu a fost publicat in Monitorul oficial dar a fost distribuit de catre Ministerul muncii la Casele judetene de pensii, Inspectoratele teritoriale de munca, centralele sindicale si la mari firme), pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii (proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grup I si II  de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.). Documentul in care este nominalizat lucratorul se va prezenta, ca anexa la adeverinta, in copie xerox certificata de autenticitate, de catre semnatarul adeverintei.

– temeiul juridic al incadrarii in grupa de munca, unde se va completa actul normativ (nr., data, pozitie, anexa etc.) care anterior datei de 1 aprilie 2001 a constituit temei juridic pentru incadrarea in grupa superioara de munca.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: