Metode de scoatere a chimicalelor de pe fructe și legume

Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor soluţii de curăţare.

Legumele şi fructele sunt „agresate” în fel şi chip până ajung în casele noastre: sunt stropite din belşug pentru a se păstra cât mai bine, iar culegătorii, maşinile de transport sau tarabele din pieţe le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli.
„Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta”, explică specialistul în igienă alimentară Corina Zugravu.

Experţii detaliază câteva metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente. 
1. DETERGENT DE VASE. Chiar dacă mulţi nu vor fi de acord cu această metodă, detergentul de vase poate fi folosit pentru a spăla fructele şi legumele. „Folosiţi puţin detergent, mai ales la varză şi salată”, spune nutriţionistul. Se clăteste bine apoi, pentru a se îndepărta spuma. Nu se spala cu detergent fructele sau legumele tăiate.

2. APĂ CU OŢET. O altă metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Se umple un bol mare de salată cu apă în care se toarna oţet de mere. Se foloseste aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Legumele sau fructele se lasa în apă timp de cinci minute şi se curăţa apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, se pot curăţa folosind o perie curată. Se clătesc apoi temeinic, sub un jet de apă rece.

3. BICARBONAT DE SODIU. Se pun vegetalele într-un castron cu apă în care se adăuga trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Se lăsa preţ de câteva minute şi apoi se clătesc sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.

4. APARAT CU APĂ ACTIVĂ. O soluţie tehnică pentru a elimina din pesticide este un aparat disponibil de puţin timp pe piaţă, care foloseşte aşa-numita „apă activă” ce degradează pesticidele de pe suprafaţa vegetalelor şi le transformă în substanţe inofensive.

Pesticidele şi poluanţii de pe alimente nu se elimină doar prin simpla curăţare a acestora cu apă.

Topul vegetalelor cu pesticide: mărul, cel mai contaminat, ceapa, cea mai sigură. Merele, frunzele de ţelină sau strugurii sunt printre cele mai contaminate cu pesticide, în timp ce ceapa sau vinetele sunt cele mai sigure. Spălarea elimină doar 20% din aceste substanţe toxice.

Un raport recent al Environmental Working Group (EWG) prezintă care sunt produsele cele mai contaminate cu pesticide, în încercarea de a ajuta oamenii să consume cât mai multe vegetale sigure.

„Beneficiile fructelor şi legumelor depăşesc riscurile expunerii la pesticide. Ghidul nostru lămureşte care sunt fructele şi legumele cu cele mai multe reziduri de la pesticide, care ar trebui înlocuite cu produse organice. Astfel, se poate diminua substanţial riscul de a introduce în corp pesticide, prin evitarea celor mai contaminate vegetale”, spun autorii.

Raportul amintit analizează date puse la dispoziţie de autorităţile americane, însă şi pe piaţa europeană nivelul contaminării e apropiat. Medicii atrag atenţia că pesticidele pot cauza grave probleme hormonale, dar şi sterilitate, cancer sau malformaţii la copii.

Jumătate dintre fructele produse în UE sunt contaminate.

Mai exact, potrivit EWG, în topul alimentelor contaminate cu pesticide se află mărul, urmat de ţelină, căpşuni, piersici, spanac, nectarine, struguri. Din acelaşi top negativ mai fac parte ardeiul gras, cartofii, afinele şi salata verde. Pe lista alimentelor cu mai puţine reziduri de pesticide se numără ceapa, porumbul, ananasul, avocado, mazărea, mango, vinetele, pepenele galben, kiwi, varza şi pepenele roşu.

Potrivit unui raport din 2008, 49,5% dintre fructele şi legumele produse în ţările din Uniunea Europeană sunt contaminate cu pesticide, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Printre cele mai contaminate sunt strugurii, bananele, ardeii şi merele. Specialiştii români spun însă că produsele autohtone sunt tratate mai puţin şi mai sănătoase. Pentru eliminarea parţială a pesticidelor de pe legume şi fructe o soluţie este spălarea lor.

„Nu recomand spălarea cu detergent, cum am mai auzit, pentru că ceea ce se depune pe fruct de la detergenţi nu se mai spală bine, ci doar cu apă. Apoi, fructe precum citricele nu se pot spăla, în pori sunt grăsimi şi acolo se acumulează pesticidele”, comentează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul în alimentaţie este de părere că „mai bine am mânca mai puţin şi mai sănătos, fiindcă am ajuns să fim mulţi şi taraţi. Ar trebui revizuită complet paradigma actuală în ceea ce priveşte hrana: să se treacă de la profit la sănătate”, propune specialistul.

Soluţia bio.

Alternativa mai sigură la vegetalele cu pesticide sunt cele bio (termenul echivalează cu ecologic sau organic). Acestea sunt produse care au fost obţinute fără a se utiliza fertilizatori chimici, pesticide, medicamente sau organisme modificate genetic. Pentru ca un aliment să fie etichetat eco trebuie să fie produs sub o strictă monitorizare a unui organism independent de certificare. Un produs ecologic trebuie să poarte pe ambalaj două sigle: AE – Agricultură Ecologică, şi cea a organismului de certificare (exemplu XCERT 024).

Tehnologie noua.

Aparatul care elimină pesticidele cu apă activă este o inovaţie care promite eliminarea majorităţii pesticidelor de pe legume şi fructe va fi lansată la începutul anului viitor de compania Philips. E vorba despre un dispozitiv care funcţionează cu aşa numită apă activă. „Aceasta sparge chimicalele, apoi le neutralizează. Dispozitivul funcţionează asemeni unei maşini de spălat, are un furtun pe care apa se scurge”, a explicat David Zhuang cu ocazia prezentării în premieră a aparatului la Eindhoven.

Tehnica nu prespune folosirea de aditivi sau chimicale. „Elemenul cheie e apa activă, care accelerează degradarea naturală a pesticidelor şi le transformă în substanţe care nu mai sunt toxice. Lansarea de anul viitor va fi făcută iniţial în China”, au mai anunţat reprezentanţii companiei.

Un răspuns to “Metode de scoatere a chimicalelor de pe fructe și legume”

  1. merceleo Says:

    prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi nu mai are ce comenta pentru ca in prezent se afla la „mititica”. N-a gasit nici o solutie sa ramana curat si sa nu-si manjeasca renumele si reputatia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: