Nici uleiul de masline extravirgin nu e „virgin”

Biochimistul ne sfătuieşte, să facem un test ca să nu fim păcăliti cu uleiul de măsline.

E foarte simplu şi poate fi relevant … Într-o farfurie, se pune pe un şerveţel o lingură de ulei, se lasa o zi… după aceea se vede a ce miroase …  Apoi i se da foc şi atunci se constata dacă miroase a măsline sau a … gudron !

Faţa ascunsă a industriei uleiului de măsline în 20 de istorioare.

Uleiul de măsline a jucat un rol remarcabil în cultura mediteraneană de peste 2.000 de ani, fiind iubit de gurmanzii din toată lumea.

Cu toate acestea, industria are secretele ei. Business Insider a rezumat faţa întunecată a acesteia în 20 de exemple grăitoare.

Cea mai mare parte din mult uzitatul „ulei de măsline extravirgin originar din Italia” nu e ceea ce pretinde eticheta. Câteodată, acesta nu este extravirgin, câteodată nici italian, iar alteori, nici măcar făcut din măsline.

Iată ce trebuie stiut despre una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, care se poate compara uşor cu industria drogurilor.

1. Uleiul de măsline este mult mai scump decât alte soiuri de ulei, dar în mod surprinzător, este foarte uşor de falsificat

2. Industria falsă a uleiului de măsline este la fel de veche ca şi cea adevărată. În trecut, negustorii amestecau uleiul cu untură.

3. În Roma antică, consumul de ulei de măsline pe cap de locuitor era de 50 de litri pe an, datorită valorii mare a acestuia, oamenii fiind pregătiţi atunci să cheltuiască aceeaşi cantitate de bani care se dă astăzi pe petrol.

4. Romanii luau mult mai în serios problema uleiului de măsline fals decât se face astăzi. Containerele erau marcate cu greutatea uleiului, numele fermei unde s-au presat măslinele, comerciantul care a transportat uleiul şi numele celui care a verificat aceste informaţii.

5. Industria falsă a continuat în timpurile moderne. În romanul „Godfather”, personajul Vito Corleone s-a bazat pe povestea unui mafiot adevărat din industria uleiului de măsline, pe nume Joe Profaci.

6. Domenico Ribatti, odată cel mai mare dealer din lume în domeniu, a fost condamnat la 13 ani de închisoare în anii ’90.

7. Odată cu subvenţiile Uniunii Europe, o dimensiune complet nouă s-a adăugat fraudei din industrie. Curtea Europeană a Auditorilor a raportat faptul că 87 % din cazurile de delapidare a fondurilor UE acordate pentru această industrie s-au înregistrat în Italia, în perioada 1985-2000.

8. În paralel, consumul de ulei de măsline creşte constant: cu 37 % în sudul Europei şi cu 100 % în America de Nord.

9. Se crede că aceşti factori au dus la infiltrarea membrilor din organizaţii mafiote în industrie, din cauză că pedepsele pentru falsificare în domeniul alimentar sunt pe jumătatea celor din afacerile cu droguri.

10. Profiturile sunt comparabile însă, cu cele obţinute din contrabanda cu droguri.

11. În 2005, autorităţile italiene au spart o organizaţie criminală care deţinea 100.000 de litri de ulei de măsline fals, valorând aproape 8 milioane de dolari.

12. Mafia din domeniu a dezvoltat metode prin care uleiul fals trece uşor de testele chimice. Testul gustului este mai greu de păcălit, dar metoda a fost foarte puţin susţinută de Uniunea Europeană, din cauza costurilor ridicate.

13. În aprilie 2007, ministrul agriculturii din Italia a recunoscut că a investigat 787 de producători din branşă, dintre care 205 au fost găsiţi vinovaţi de falsificare, etichetare falsă şi alte infracţiuni.

14. În 2007, s-a raportat faptul că doar 4% din uleiul de măsline pe care îl exporta Italia era ulei de măsline pur italienesc.

15. Italia vinde de trei ori mai mult ulei de măsline decât produce.

16. 70 % din „uleiul de măsline extravirgin” care se comercializeaza este probabil fals.

17. În SUA, o mare cantitate de ulei de măsline cu etichete care spun că e importat din Italia, nu a fost făcut din măsline din Italia.

18. SUA s-a aliniat standardelor de verificare în domeniu abia anul trecut.

19. De aceea, 50% din uleiul de măsline de vânzare în magazinele din SUA este, de obicei, fals.

20. Problema este una serioasă, având în vedere că în 1981, nu mai puţin de 600 de persoane au murit şi alte 25.000 au fost spitalizate în urma cazului denumit „sindromul uleiului toxic”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: