Conventia civila de prestari servicii versus contractul individual de munca

Prin juridice.ro am primit astazi o stire referitoare la jurisdictia muncii.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este de esenţa contractului de muncă prestarea muncii de angajat pentru şi sub autoritatea angajatorului, care are obligaţia de a plăti salariu, iar orice altă altă convenţie care nu cuprinde obligaţii directe de prestare de muncă şi de plată a salariului nu are caracterul unui contract de muncă. Prin urmare, actul juridic încheiat de părţi, intitulat convenţie civilă de prestări servicii, temei al pretenţiilor reclamantului, nu se încadrează în noţiunea dată de Codul muncii contractului individual de muncă şi nu este supus jurisdicţiei muncii, reclamantul neavând calitatea de salariat, astfel că în această situaţie instanţa de drept civil este competentă să soluţioneze cauza. (Decizia nr. 2900 din 26 septembrie 2013 pronunţată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Prin aceasta decizie se atesta fara dubii, faptul ca incheierea contractului individual de munca este singura forma de contract incheiat intre parti care se supune jurisdictiei muncii, fapt mentionat si in Codul muncii – Legea nr. 53/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare.

-Art. 10 Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remunerații denumite salariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: