Cum utilizam corect masina de spalat pentru a ne proteja sanatatea

Sfaturi utile pentru utilizatorii de mașini de spălat.
Niciodată, dar absolut niciodată să nu puneți detergent de  spălat haine în sertărașul pe care-l are mașina. O prostie mai mare decât  asta nu prea există.  Nici nu vă puteți imagina cum arată cauciucul sub forma de burduf care face legătura între sertărașul pentru detergent și cuva mașinii.
       Mucegai la greu este în acesta, pentru că se va depune detergent umed pe acesta și nu se va usca niciodată. Ți-e sila să te uiți la un astfel de burduf dacă-l întorci pe dos. Puneți intotdeauna  detergent în mașina de spalat, între haine, într-un capac de plastic rotund care se afla in cutiile cu unii detergenți.
      Ștergeți la intervale regulate cu o cârpă uscată întredeschiderea burdufului de la ușă. Înlăturați scamele adunate acolo și mizeria. Altfel se va mucegăii și acolo.
      Înainte de plecarea în concediu NU UITATI de mașina de spălat haine. Trageți sertărașul de la detergent afara și lăsați-l afara până la întoarcerea din concediu. Lăsați de asemenea capacul de la mașina de spalat larg deschisă. Desfaceți capacul de jos al mașinii, lăsați apa de acolo să se golească din mașină și nu puneți acest capac până la întoarcerea din concediu.
     A fost făcut un sondaj la care gospodinele au trebuit să răspundă la o întrebare simplă – „Cat de des speli cu mașina la 90 de grade Celsius ?” Peste 90 % au răspuns – „Niciodată !” și foarte puține au spus – „O dată la 2-3 luni de zile”.
     O mașina de spălat haine la care nu s-a utilizat spalatul la 90 de grade C este o adevarata bombă bacteriologică. De aceea se recomanda celor care nu spala la 90 de grade C ca, cel putin o data pe lună să puna o lingură mare de sare de lamaie și tot pe atât de mult detergent pentru spălat haine în mașina de spălat, în cuvă of course, sa puna mașina la 90 de grade C (fără haine în ea, cred că s-a înțeles) și sa o lase să-și termine programul de spălare. În acest fel veți avea o mașină de spalat din care veți scoate întotdeauna haine care să miroasă a proaspăt și nu a bodegă de la țară.
     Succes în spălarea hainelor în mod corect. Ba mai mult, făcându-i mașinii „tratamentul” cu spălarea la 90 de grade C veți economisi energie deoarece rezistența de încălzire nu o să fie coclită de detergent carbonizat și în acest fel apa vine în contact direct cu suprafața rezistentei de incalzire și se va încălzi în timp util.
   Mașina de spălat, pepinieră de microbi. La ce temperaturi trebuie să spălați, în ce combinații și cu ce detergent ?
    Spălatul la temperaturi sub 40-60 de grade C face economii la electricitate, dar nu omoară toate bacteriile de pe haine. Dacă  „amestecați” prosoapele de bucătărie cu lenjeria intimă, riscați să răspândiți microbi periculoși în toată casa. Petele dispar, dar microbii NU.
      În ideea de a fi „eco” și de a proteja țesăturile, mulți oameni spală hainele la temperaturi mai joase, lucru încurajat și de catre producătorii de detergenți, care au scos pe piata produse puternice, care scot petele și la temperaturi mai scăzute.
      Practică care va poate costa sănătatea, avertizează cercetătorii de la „London School of Hygiene and Tropical Medicine”. Doar 6 % dintre acarieni mor la 30 de grade C.  O încărcătură de haine  gata de băgat în cuva mașinii este înțesată cu peste 100 de milioane de bacterii E.coli și alți germeni. Spălatul la o temperatură de 30 de grade C omoară  doar 6 % dintre acarieni. Doar la o temperatură de peste 60 de grade C mor toți microbii.
     Un studiu german arată că singura cale de a eradica și stafilococii și ceilalți microbi este să fie setata mașina de spălat la peste 60 de grade C și în plus, să se foloseasca detergent de bună calitate, cu continut de substanțe speciale de înălbire. „Înainte, oamenii  fierbeau hainele la 100 de grade C. Astăzi, au început să coboare temperaturile la mai puțin de 40 de grade C.
     Pentru a fi siguri că scăpați de toți microbii, începeți să creșteți din nou temperatura la 60 de grade C,  recomandă epidemiologul John Oxford.
     Lenjeria intimă trebuie spălată separat.  Dacă amestecați haotic hainele în mașina de spălat, riscați să răspândiți și mai mult microbii.
     De exemplu, dacă spălați prosoapele de bucătărie sau alte lucruri pătate cu mâncare odată cu lenjeria de pat sau cu lenjeria intimă, ele s-ar  putea contamina mai ușor cu E.coli sau cu salmonella. De aceea, lenjeria intimă trebuie spălată întotdeauna separat sau cel mult impreuna cu prosoapele de baie. Iarna, norovirusurile (provoacă infecții intestinale) se pot răspândi ușor în cuva mașinii de spălat, la temperaturi scăzute, sub 40 de grade C, atrage atenția profesor Sally Bloomfield.  Cei mai afectați ar fi vârstnicii și copiii sau bolnavii cronici, care au o imunitate scăzută.
    De ce detergentul pudră e mai bun decât detergentul lichid ?
     Chiar dacă alegeți cel mai bun și cel mai scump detergent de pe raft, acest lucru nu este suficient. Sfatul specialiștilor este să cumpărați detergent pudră, în locul celui lichid și în plus, să adăugați substanțe dezinfectante, mai ales  dacă țesăturile nu se pretează la 60 de grade C.
     Detergentul lichid sau cel pentru rufe colorate nu conține, de regulă, dezinfectant.
    Aveti grija de sanatatea voastra si a familiei voastre !
Reclame

Un răspuns to “Cum utilizam corect masina de spalat pentru a ne proteja sanatatea”

  1. Andreea Says:

    Minunat articol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: