Sindicatul are dreptul sa formuleze actiune in justitie in numele membrilor sai

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 28 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, organizaţiile sindicale au dreptul de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora, în exercitatea atribuţiilor prevăzute de lege având calitate procesuală activă. Prin urmare, cererea formulată de către un sindicat în numele membrilor săi, în valorificarea unor drepturi salariale, este de competența instanței în a cărei circumscripție se află sediul sindicatului, acesta având calitatea de reclamant, iar împrejurarea că unul dintre reclamanți (membru al sindicatului) are domiciliul într-o altă localitate, nu este de natură să atragă competența acestei instanțe, întrucât prin împuternicirea dată reprezentantului său, respectiv sindicatului, reclamantul şi-a desemnat domiciliul procesual ales la respectiva instituţie.

(Decizia nr. 3648 din 11 septembrie 2013 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de comptenţă)

Pentru ca sindicatul sa reprezinte membrii sai in instanta civila, in calitate de reclamant, membrii de sindicat trebuie sa dea sindicatului imputernicire scrisa in acest sens.

Daca un membru de sindicat are domiciliul in alt judet, diferit de cel in care sindicatul isi are sediul, atunci actiunea se formuleaza in instanta competenta din judetul in care sindicatul isi are sediul, deoarece prin imputernicirea data, respectivul membru de sindicat si-a desemnat domiciliul procesual ales la sediul sindicatului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: