Acordarea gratuita de catre angajator a materialelor igienico-sanitare pentru lucratori

Conform prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 art. 15 al.(1), pentru prevenirea bolilor profesionale, angajatorul va acorda lucratorilor materiale igienico – sanitare, obligatoriu si gratuit.

Conform prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 art. 39 al.(6) constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei următoarele fapte:

-lit.b) încălcarea dispoziţiilor art.15

Intr-o firma, categoriile de materiale igienico – sanitare, precum şi locurile de muncă/ posturile de lucru, la care se impune acordarea acestora, se stabilesc prin contractul colectiv de muncă şi/ sau contractul individual de muncă, conform prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 art.15 al.(2).

In practica, la nivelul fiecarei firme se intocmeste o lista (anexa la contractul colectiv de munca) continand nominalizarea materialelor igienico-sanitare (sapun, pasta de dinti, prosop, periuta de unghii, perie de baie, etc.), precum si cantitatile lunare care se acorda pe locuri de munca/ posturi de lucru/ lucrator, in functie de meseria fiecarui lucrator care desfasoara activitati la fiecare loc de munca/ post de lucru, de conditiile de lucru existente la fiecare loc de munca/ post de lucru, cu referire la gradul de toxicitate existent, la gradul de murdarire posibil in timpul desfasurarii activitatii, la necesitatea periodica de curatire pentru mentinerea igienei personale a mainilor si fetei in particular, respectiv a corpului uman, in general, la sfarsitul lucrului.

In contractele individuale ale lucratorilor se nominalizeaza materialele igienico –  sanitare de care beneficiaza individual fiecare lucrator.

Nominalizarea materialelor igienico – sanitare in respectiva lista, se face cu consultarea si cu avizul medicului specialist de medicina muncii, cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.

Pentru wc – uri si grupurile sociale/ vestiare, sala de mese/ cantina, etc. din cadrul firmei, angajatorul este obligat sa asigure si sa distribuie permanent: hartie igienica, dezinfectant, spray-uri pentru curatenie, maturi, pop-uri, lavete, etc., nominalizate pe sortimente si cantitati lunare, conform altei anexe la contractul colectiv de munca.

Nominalizarea si a acestor materiale igienico-sanitare se face tot cu consultarea si cu avizul medicului specialist de medicina muncii, cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.

Angajatii vor utiliza prezentele materiale igienico-sanitare, precum si medicamentele si materialele din componenta trusei sanitare pentru acordarea primului ajutor, numai pentru uz personal, numai in timpul programului de lucru, in cadrul locului de munca/ postului de lucru/ punctului de lucru.

Contractul colectiv de munca si anexele la acesta, negociat cu sindicatul reprezentativ din cadrul firmei/ cu reprezentantii alesi de catre lucratori, se depune la ITM, cu numar de inregistrare.

Locurile de munca/ posturile de lucru din cadrul firmei care se  doteaza cu trusa sanitara pentru acordarea primului ajutor medical se nominalizeaza in alta anexa la contractul colectiv de munca. Se respecta astfel obligatia angajatorului de a lua masurile necesare pentru acordarea primului ajutor prevazuta de Legea nr. 319/ 2006, art.10 al.(1) lit.a).

Dotarea trusei sanitare se face conform baremului stabilit in anexa la Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 427/ 14.06.2002.

Conform prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 art. 39 al.(6)  constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei următoarele fapte:

-lit. a) încălcarea dispoziţiilor art. 10

Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzile contraventionale se face de catre inspectorii de munca/ inspectorii sanitari si se aplica angajatorilor, conform prevederilor din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006

art. 41 Sancţiunile contravenţionale prevăzute la art. 39 al.(2)-(9) se aplică angajatorilor.

    art. 42 al.(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevăzute la art. 39 al.(2)-(9) se fac de către inspectorii de muncă.

al.(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevăzute la art. 39 alin. (6) lit. b) se fac şi de către inspectorii sanitari din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice şi al unităţilor subordonate.

al.(3) În caz de constatare a unei situaţii care se încadrează în prevederile art. 37 şi art. 38, inspectorii prevăzuţi la al.(1) şi (2) vor sesiza de îndată organele de urmărire penală competente, potrivit legii.

    art. 43 al.(1) Prevederile art. 39 alin. (2)-(9) se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

al.(2) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege, corespunzător faptei pentru care a fost sancţionat, inspectorul de munca făcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.

art.44 Angajatorii răspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, în măsura în care daunele nu sunt acoperite integral prin prestaţiile asigurărilor sociale de stat.

Un răspuns to “Acordarea gratuita de catre angajator a materialelor igienico-sanitare pentru lucratori”

  1. Luminitza Says:

    Foarte bun blog! Ms.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: