Dotarea lucratorilor cu echipament individual de protectie

   Legislatia din domeniul securitatii si sanatatii in munca acorda o atentie deosebita dotarii lucratorilor cu echipament individual de protectie.

   Angajatorii sunt obligati sa acorde gratuit lucratorilor echipament individual de protectie, atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii (conform prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006, art. 13 lit. r) si lit. s).

Dotarea lucratorilor cu echipament individual de protectie se face in scopul protejarii lucratorului impotriva unuia sau a mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale.

Durata purtarii echipamentului individual de protectie este determinata de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru, performantele echipamentului.

Angajatorul este obligat sa asigure conditii pentru efectuarea verificarilor legale, depozitarea, curatarea, denocivizarea, intretinerea si repararea mijloacelor individuale de protectie, conform indicatiilor producatorului.

Angajatorul este obligat sa inlocuiasca echipamentul individual de protectie care nu mai corespunde din punct de vedere al calitatilor de protectie, cand se constata acest lucru, indiferent de motiv.

Acordarea echipamentului individual de protectie se face in urma identificarii riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor pe fiecare loc de munca si activitate desfasurata.

Lista interna de echipament individual de protectie, proprie fiecarei firme, cu sortimentele selectionate pentru dotarea cu echipament individual de protectie a lucratorilor se intocmeste doar in urma evaluarii riscurilor conform prevederilor din anexa 1 si a alegerii de sortimente conform anexei 2 si 3 la Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentului individual de protectie la locul de munca, aprobate prin HG nr. 1048/ 09.08.2006, completate cu prevederile din HG nr. 115/ 05.02.2004 modificata si completata prin HG nr. 809/ 14.07.2005 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate pentru echipamentul individual de protectie si a conditiilor pentru introducerea pe piata a acestuia.

Sortimentele de echipament individual de protectie se nominalizeaza de catre angajator in urma actiunii de informare si consultare cu sindicatele/ reprezentantii lucratorilor, pe fiecare loc de munca/ post de lucru, in functie de activitatile desfasurate si pe meserii.

Toti lucratorii din cadrul unei firme vor fi dotati obligatoriu cu echipament individual de protectie acordat sub semantura, conform listei intocmite de catre angajator, lista valabila numai pe teritoriul unitatii acestuia.

Lucratorii sunt obligati ca inainte de inceperea lucrului sa-si verifice intregul echipament din dotare, sa solicite inlocuirea celui degradat.

Lucratorii sunt obligati sa utilizeze in mod corect echipament individual de protectie din dotare, numai in timpul lucrului, iar dupa utilizare sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare, conform prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006 art. 23 al.(1) lit. b) .

Dotarea in practica cu echipament individual de protectie se face prin completarea unei fise individuale de inventar a lucratorului, sub semnatura de primire a acestuia, pentru fiecare sortiment de EIP acordat.

Durata de utilizare a echipamentului este stabilita de fiecare conducator de loc de munca, in functie de conditiile reale de lucru si de activitatea desfasurata de catre fiecare angajat la un moment dat, fara a se depasi durata de garantie acordata de catre producator, respectand principiul ca toti angajatii vor fi echipati cu echipament individual de protectie adecvat sarcinii de munca pe care o executa, avand ca unic scop protejarea acestora fata de riscurile la care se expun.

La locurile de munca/ posturile de lucru unde posibilitatea existentei unui pericol de incendiu si/ sau de explozie, considerat ca fiind un pericol grav si iminent,  identificat, evaluat si nominalizat ca atare, se interzice:

-achizitionarea si purtarea de echipament individual de protectie din material sintetic,

-se va achizitiona numai echipament certificat de securitate din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, purtand sigla CE, numai de la firme autorizate de catre MMSS si numai insotit de certificat de calitate si declaratie de conformitate, respectiv instructiuni de utilizare, denocivizare, curatare si intretinere,

-se interzice lucratorilor sa poarte lenjerie sintetica,

-se va purta numai lenjerie din bumbac 100 %.

-inceperea lucrului, daca personalul nu este echipat cu echipament individual de protectie conform listei interne de EIP, proprie fiecarei firme.

Lista standardelor romanesti care adopta standardele europene armonizate referitoare la echipamentul individual de protectie a fost aprobata prin Ordinul MMFPSPV nr. 594/ 02.04.2013 (MO nr. 209 Bis/ 12.04.2013) care abroga OMMFPS nr. 983/ 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: