Acordarea materialelor igienico-sanitare si a alimentatiei de protectie

    Presa scrisa si vorbita abordeaza destul de rar aspecte legate de bolile profesionale si/ sau de bolile legate de profesie, din motive care tin de sensational doar in momentul in care se inregistreaza mai multe cazuri, in anumite firme sau in momentul in care lucratorii afectati isi cauta drepturile si recurg la ajutorul presei.

   Pentru prevenirea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, legiuitorul a stabilit anumite obligatii pentru angajatori.

Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 mentioneaza la art. 15 obligatia angajatorilor de a acorda in mod gratuit lucratorilor materiale igienico-sanitare, in scopul asigurarii igienei si protectiei personale, in completarea masurilor generale luate prin planul de prevenire si protectie al firmei, pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale.

Categoriile de materialele igienico-sanitare acordate, cantitatile respective si periodicitatea acordarii se stabilesc prin contractul colectiv de munca si/ sau contractul individual de munca, la recomandarea medicului de medicina muncii, pe baza conditiilor concrete existente la locurile de munca/ posturile de lucru, din cadrul fiecarei firme.

La toate locurile de munca din cadrul unei firme se vor gasi obligatoriu truse sanitare pentru acordarea primului ajutor.

Medicul de medicina muncii este obligat sa instruiasca angajatii in vederea utilizarii corecte a materialelor igienico-sanitare distribuite si sa urmareasca eficienta acestora pentru prevenirea unor boli profesionale.

Lucratorii au obligatia sa utilizeze materialele igienico-sanitare numai in conformitate cu indicatiile personalului sanitar si numai la locul de munca/ postul de lucru.

    Alimentatia de protectie se acorda conform Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 art. 14, de catre angajator, obligatoriu si gratuit, pentru lucratorii indiferent de functie/ meserie, care lucreaza efectiv in conditii de munca ce impun acest lucru.

Sortimentele de alimentatie de protectie, cantitatea, precum si categoriile de persoane care beneficiaza se stabilesc prin contractul colectiv de munca si/ sau prin contractul individual de munca, la recomandarea medicului de medicina muncii.

De regula se acorda alimentatie de protectie, ca supliment alimentar, tinerilor sub 21 ani, femeilor gravide, sau care alapteaza, persoanelor care depun un efort deosebit, la locurile de munca/ posturile de lucru, cu potential nociv ridicat (metale, metaloizi, gaze sau vapori toxici) care afecteaza ficatul rinichii, sistemul nervos, etc.

Alimentatia de protectie se acorda in tot cursul anului.

Acordarea alimentatiei de protectie unor categorii de lucratori nominalizate prin contractul colectiv de munca/ contractul individual de munca nu inlocuieste posibilitatea acordarii de catre angajator, dupa caz, a tichetelor de masa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: