Canicula ca risc identificat pentru sanatatea lucratorilor

 Legislatia muncii are in vedere si perioadele de timp caniculare, cand lucratorii trebuiesc protejati suplimentar impotriva riscului de imbolnavire datorat lucrului in conditii de temperatura si umiditate excesiva.

CANICULA CA RISC IDENTIFICAT

PENTRU SANATATEA LUCRATORILOR.

MASURI OBLIGATORII PENTRU AGAJATORI.

    Schimbarile bruste de temperatura au un impact negativ asupra starii de sanatate a fiecarui individ (zilele toride, cu temperaturi de peste 40 de grade C, urmate de cele cu temperaturi mai mici cu 15-20 grade C, scad rezistenta organismului, acesta ramanand vulnerabil in fata bolilor). Cele mai expuse sunt persoanele cardiace, cei cu afectiuni respiratorii sau afectiuni reumatismale.

Chiar persoanele sanatoase pot acuza la schimbarile climatice bruste, stari de anxietate, depresie, scaderea randamentului la locul de munca.

Variatiile de temperatura, presiune atmosferica si umiditate scad rezistenta organismului in fata infectiilor.

Legislatia muncii (LEGEA nr. 436/ 18.07.2001 pentru aprobarea OUG nr. 99/ 29.06.2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca) defineste canicula ca temperatura extrema a aerului care depaseste +37 grade C sau care corelata cu conditii de umiditate mare, poate fi echivalata cu acest nivel.

In perioadele cu canicula, angajatorul este obligat sa ia toate masurile prevazute de Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006, pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca.

In perioadele cu canicula, angajatorii sunt obligati sa asigure urmatoarele masuri minimale:

a. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:

-reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice,

-asigurarea ventilatiei la locurile de munca/ posturile de lucru,

-alternarea efortului dinamic cu cel static,

-alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

b. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:

-asigurarea apei minerale adecvate, cu continut de saruri (2-4 litri/ persoana/ schimb),

-asigurarea echipamentului individual de protectie, specific locului de munca/ postului de lucru,

-asigurarea de du]uri.

Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber, in perioadele cu canicula, angajatorii vor asigura:

-distribuirea de apa minerala cu continut de saruri, in cantitate de 2-4 litru/persoana/schimb,

-acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator,

-asigurarea echipamentului individual de protectie.

Angajatorii care nu pot asigura condi\iile de mai sus vor lua de comun acord cu sindicatele/ reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:

-reducerea duratei zilei de lucru,

-esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru, pana la ora 11 si dupa ora 17.

-intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit legii.

Aceste masuri se iau daca temperatura caniculara se mentine cel putin 2 zile consecutiv.

Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de canicula, se vor lua urmatoarele masuri:

-asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, pentru depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute,

-asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara, a persoanelor afectate,

-trecerea dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru procurarea de instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca pentru lucratori inclusiv pentru instructiuni de prevenire si prima interventie pentru perioadele de canicula puteti accesa http://protectiamuncii.wordpress.com

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.