Intocmirea de catre angajator a instructiunilor proprii privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratori.

Destul de des apar „stiri de senzatie” care anunta producerea unor evenimente – accidente grave de circulatie pe soselele tarii, accidente de munca produse pe santiere de constructii, in mine sau in transporturi, macarale care se prabusesc, incendii si explozii la care se inregistreaza victime, etc.

De prea putine ori cetatenii afla cauzele producerii acestor evenimente. Si de mai putine ori se analizeaza pertinent producerea acestor evenimente si se discuta despre eventuale masuri care ar fi utile a se lua (din punct de vedere legislativ, tehnic, economic, etc.) pentru prevenirea unor evenimente similare.

Am revenit pe acest site https://muncaprotejata.wordpress.com pentru a incerca, in masura posibilitatilor mele (fara a dispune de acces direct la surse de informatie oficiale, care analizeaza aceste evenimente), sa ating aspecte care de cele mai multe ori scapa din vederea celor care difuzeaza stiri.

Mi-am propus sa intocmesc si sa public pe acest blog unele materiale pe care le consider utile, in egala masura, pentru informarea lucratorilor, dar si a angajatorilor.

Categoria de bucatareli am transferat-o cu arhiva cu tot pe un site nou http://www.despremancare.ro

Intocmirea de catre angajator a instructiunilor proprii privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratori este obligatorie pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale.

CONTINUTUL INSTRUCTIUNILOR PROPRII

PRIVIND SECURITATEA SI SANATATEA IN MUNCA.

Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 mentioneaza la art.13 lit.e – obligatia elaborarii de catre angajator, indiferent de sectorul de activitate, atat public cat si privat, a instructiunilor proprii pentru completarea si/ sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca, tinand seama de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca/ posturilor de lucru, aflate in responsabilitatea lor.

Chiar daca un angajator apeleaza la servicii externe de prevenire si protectie, acesta nu este exonerat de responsabilitatile sale in acest domeniu (conform prevederilor Legii nr. 319/ 2006 art.6 al.2). Legiuitorul a stabilit sanctiunile contraventionale care se aplica angajatorilor (conform prevederilor art. 41), pentru nerespectarea obligatiei sale de a intocmi instructiuni proprii, mentionata la art.39 al. 4 din Legea nr. 319/ 2006: „Constituie contraventii faptele savarsite de angajatorii aflati in una dintre situatiile prevazute de prezenta lege si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei, incalcarea dispozitiilor art.13, lit.e”.

Normele metodologice de aplicare a legii securitatii si sanatatii in munca, aprobate prin HG nr. 1425/ 11.10.2006, modificate si completate prin HG nr. 955/ 08.09.2010 si HG nr. 1242/ 14.12.2011 mentioneaza la art.15 al.(1) activitatile de prevenire si protectie desfasurate in cadrul intreprinderii si/ sau al unitatii, nominalizand la pct.3 – elaborarea de instructiuni proprii pentru completarea si/ sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca, tinand cont de particularitatile activitatilot si ale unitatii/ intreprinderii, precum si ale locurilor de munca/ posturilor de lucru.

La baza intocmirii de catre angajator a instructiunilor proprii de securitate si sanatate in munca trebuie sa stea identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca,/ echipamente de munca si mediul de munca, pe locuri de munca/ posturi de lucru (conform prevederilor HG nr. 1425/ 2006 art. 15 al.(1) pct.1.

Pentru intocmirea instructiunilor proprii privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratori, angajatorii vor avea in vedere prevederile din Cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru lucratori care transpun directivele specifice referitoare la securitatea si sanatatea in munca, prevazute de Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 2006 art. 51 al.(1) lit.b.

Pentru respectarea prevederilor legale, la intocmirea instructiunilor proprii privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratori, angajatorii vor avea in vedere urmatoarele elemente, nominalizate pe capitole in cadrul acestor instructiuni:

-conditii privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratorii care isi desfasoara activitatea la locul de munca/ postul de lucru resspectiv,

-conditii privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratori, legate de echipamentele de munca utilizate de catre lucratori la respectivul loc de munca/ post de lucru,

-prevederi generale vizand organizarea activitatii la locul de munca/ postul de lucru respectiv,

-se vor nominaliza interzicerile,

-prevederi specifice pentru echipamentele de munca utilizate, respectiv pentru activitatea desfasurata, la locul de munca/ postul de lucru respectiv de catre lucratori,

-se vor nominaliza interzicerile,

-pericolele identificate si riscurile de accidentare si boala profesionala, evaluate pentru locul de munca/ postul de lucru respectiv,

-panouri/ indicatoare de interzicere si/ sau avertizare, care trebuie afisate la locul de munca/ postul de lucru respectiv, pentru respectarea prevederilor din Cerintele minime pentru semanlizarea de securitate si sanatate la locul de munca,

-echipament individual de protectie recomandat a fi utilizat de catre lucratori la locul de munca/ postul de lucru respectiv.

Pentru intocmirea instructiunilor proprii de securitate si sanatate in munca, angajatorii vor utiliza informatiile mentionate in:

-cartile tehnice ale echipamentelor de munca folosite la locul de munca/ postul de lucru respectiv,

-instructiunile de utilizare, intretinere, reparatii, alte instructiuni specifice, pentru echipamentele de munca, instructiuni originale, furnizate de catre fabricantul acestor echipamente,

-fisele tehnice de securitate intocmite de catre organisme specializate, pentru materiile prime, produsele intermediare si produsele finite, deseuri de fabricatie si rezidii, care se vehiculeaza la locul de munca/ postul de lucru respectiv.

Cei interesati (angajatori si/ sau lucratori) pot achizitiona contra cost, modele de instructiuni proprii privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratori, intocmite conform mentiunilor din prezentul articol, accesand site-ul http://protectiamuncii.wordpress.com

Prin analizarea, adaptarea dupa caz si aprobarea de catre angajator, aceste instructiuni pot fi utilizate de catre firme de profil, la locuri de munca/ posturi de lucru, proprii acestor firme, dar si pentru echipamente tehnice de munca identice cu cele analizate in cadrul acestor instructiuni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: