Pensionari pusi iarasi pe drumuri

Contestatiile pensionarilor privind calculul pensiilor, ajunse la Curtea Constutionala sau la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt numeroase. Procesele deschise de catre pensionari in instanta, in cautarea drepturilor care le revin, ca urmare a muncii depuse  de-alungul multor ani de serviciu la stat, vor continua sa se inmulteasca atata timp cat legile din domeniul pensiilor sunt interpretabile, iar practica judiciara este neuniforma.

In Monitorul oficial nr. 824/ 22.11.2011 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 19/ 17.10.2011 referitoare la examinarea recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ cu privire la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global, prevazute la art. 12 al. (1) lit a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/ 1974.

Procurorul general a justificat interesul pentru promovarea recursului in interesul legii, aratand ca desi Legea nr. 19/ 2000 a fost abrogata in mod expres prin art. 196 lit a) din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, problema de drept invocata subzista si se cuvine a fi dezlegata, avand in vedere dispozitiile tranzitorii continuate de art. 174 si 178 din Legea nr. 263/ 2010.

ICCJ a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ.

In interpretarea dispozitiilor art. 2 lit e), art. 78 si art. 164 al. (1) si (2) din Legea nr. 19/ 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale art. 1 si 2 din OUG nr. 4/ 2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, ICCJ stabileste ca:

Formele de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 al. (1) lit a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/ 1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Pentru a avea castig de cauza la casa de pensii, pensionarii interesati trebuie sa solicite recalcularea pensiei, in conditiile invocarii Deciziei ICCJ nr. 19/ 2011 si a anexarii la cerere a unei adeverinte emise de catre firma unde au lucrat inainte de pensionare, din care sa reiasa perioada lucrata in acord global si mentiunea ca pentru sumele obtinute ca urmare a lucrului in acord global s-au platit asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Pentru a emite o astfel de adeverinta, firma trebuie sa detina in arhiva statele de plata si ordinele de plata din care sa rezulte plata acestor asigurari sociale, aceste documente fiind verificabile in cazul deschiderii unei actiuni in instanta de judecata.

Exista posibilitatea ca in urma refuzului casei de pensii, de recalculare a pensiei solicitantului, pe diverse motive de procedura, pensionarul interesat sa deschida actiune in justitie, in care sa invoce Decizia ICCJ nr. 19/ 2011, in sprijinul solicitarii sale de recalculare a pensiei, adresate casei teritoriale de pensii.

Trebuie mentionat ca anterior, prin Decizia ICCJ nr. 30/ 16.11.2009 s-a respins recursul in interesul legii formulat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ si sesizarea Colegiului de conducere al Curtii de Apel Craiova cu privire la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public al asigurarilor sociale de stat, referitor la posibilitatea luarii in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global, prevazut de art. 12 al. 1 lit. a) din Legea nr. 57/ 1974 privind retribuirea dupa cantitatea si calitatea muncii.

De asemenea, anterior, prin Decizia ICCJ nr. 5/ 20.09.2010 s-a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ  privind stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in regim de lucru prelungit, mentionandu-se: in interpretarea dispozitiilor art. 2 lit e), art. 78 si 164 al. 1 si 2, din Legea nr. 19/ 2000 si ale OUG nr. 4/ 2005 art. 1 si 2 se stabileste ca sumele platite pentru munca prestata de fostii salariati in regim de lucru prelungit in conditiile art. 1 si 2 din HCM nr. 1546/ 1952 se au in vedere la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Aceasta decizie nu a facut precizarile legate de includerea in salariul brut si plata asigurarilor sociale pentru sumele obtinute de catre fostii salariati din lucrul prelungit.

Reclame

5 răspunsuri to “Pensionari pusi iarasi pe drumuri”

 1. maria lolot Says:

  SUNT PENSIONARA DIN 27.09.2011.AM PRIMIT DECIZIA CU MENTIUNEA CA ADEVERINTA PTR.ACORD GLOBAL(LUCRAND INTR-UN INSTITUT DE PROIECTARE,DIN 1979-1991)NU A FOST VALORIFICATA,DESI ERA MENTIONAT CA S-A RETINUT SI VIRAT CAS. CE SANSE AM ?IN JUSTITIE,MA REFER LA DECIZIA 19 A ICCJ,ESTE VALABILA SI PTR.LEGEA 263/2011 ?

  • gigipopa Says:

   Numai daca deschideti actiune in instanta puteti avea o sansa, cu conditia sa fi contestat in termen decizia de pensionare. Bafta !

   ________________________________

   • maria lolot Says:

    MULTUMESC PENTRU RASPUNS . ASA VOI PROCEDA , INTRUCAT NU A TRECUT TERMENUL DE CONTESTARE A DECIZIEI DE PENSIONARE .
    VA DORESC UN AN BUN , PLIN DE REALIZARI !
    Cu consideratie

 2. tincu ionel Says:

  ne judecam la constanta cu snc ul pt adeverinta de sal brut .am castigat in prima faza procesul dar au facut recurs.acum au adus ceva ce se numeste practica judiciara.avem sanse sa castigam?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: