Tinerele mame in lupta cu sistemul

In urma cu vreo 7-8 ani, o tanara mama, neintelegand de ce numai un copil, dintre gemenii ei, beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, a dat statul in judecata si dupa vreo 4 ani a castigat in instanta dreptul de a primi indemnizatia si pentru celalalt copil.

Desi un caz singular, semnalul a fost tras de catre tanara mama, care a luat „sistemul” de piept, nu s-a lasat intimidata de drumurile nesfarsite pe la judecatorie si a rupt bani de la gura copiilor, pentru a plati avocatii. Cheltuielile de judecata au fost recuperate, o data cu castigarea procesului de catre tanara mama. Nu stiu daca suma totala a inclus dobanda si inflatia, calculate la cheltuielile de judecata efective, asa cum ar fi fost normal.

Au urmat dezbateri in parlament, pe marginea subiectului, legate de indemnizatia primita de mame pentru cresterea copiilor proveniti din sarcini multiple.

Conform prevederilor OUG nr. 158/ 2005, privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare,  concediul si indemnizatia lunara s-au acordat doar pentru fiecare dintre primile 3 nasteri sau dupa caz, pentru primii 3 copii.

Prin Legea nr. 239/ 2009, de modificare a art.2 din OUG nr. 158/ 2005, care a intrat in vigoare la data de 18.06.2009, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere, cuantumul indemnizatiei a fost stabilit la 600 de lei. Indemnizatia se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Procedura de obtinere a indemnizatiei a fost stabilita prin HG nr. 1025/ 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 158/ 2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Procurorul general si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi au formulat la ICCJ un recurs in intersul legii, pentru stabilirea unei practici unitare in ceea ce priveste indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, provenit dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti.

ICCJ a admis recursul in interesul legii prin Decizia nr. 26 in dosarul nr. 2 / 2011, decizia fiind definitiva si irevocabila. Conform deciziei, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazuta de OUG nr. 158/ 2005 se acorda pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, in cunatum de: 800 de lei pentru copii nascuti in perioada 01.01.2006 – 31.12.2006, respectiv 600 de lei pentru copii nascuti in perioada 01.01.2007 – 31.12.2008, respectiv 600 de lei sau, optional, 85 % din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei pentru copii nascuti in perioada 01.01.2009 – 17.06.2009.

Cum la romani, se interpreteaza orice hotarare judecatoreasca, ministrul muncii a anuntat vineri 18.11.2011, ca femeile care au nascut inainte de 17.06.2009, doi, trei sau mai multi copii, trebuie sa-si ceara in instanta dreptul la indemnizatia pentru cresterea copiilor. Mamele care au nascut dupa data de 17.06.2009 primesc indemnizatie fara a se adresa instantei de judecata.

In concluzie, pentru a intra retroactiv, in posesia drepturilor cuvenite, parintii indreptatiti trebuie sa deschida actiune in justitie.

Putin probabil ca cineva din Ministerul muncii sa fi facut o situatie clara din care sa reiasa cuantumul sumei care trebuie platita retroactiv de catre primarii, parintilor indreptatiti, suma provenita de la bugetul statului, care este greu de crezut sa depaseasca o valoare modica, raportata la cuantumul total al bugetului statului.

Atitudinea de dispret a institutiilor statului pentru legile in vigoare va pune pe drumuri, noi cetateni ai acestei tari. Orice „ciuguleala”, la bugetul statului este un titlu de glorie pentru functionarii statului, platiti din taxele si impozitele incasate de la noi toti, cetatenii acestei tari. Nu poate fi numita altfel, decat ciuguleala, suma ramasa la bugetul statului, prin refuzul unor parinti de a-si capata retroactiv, doar prin instanta de judecata, un drept, in conditiile in care, astazi, copii lor au deja varsta de 5-6 ani.

4 răspunsuri to “Tinerele mame in lupta cu sistemul”

 1. Paula Says:

  ce fel de actiune trebuie sa intenteze mamacile in cauza si pe cine sa cheme in judecata ?

  • gigipopa Says:

   Actiune in instanta. Se da in judecata institutia care nu a aprobat indemnizatia pentru fiecare copil in parte. Trebuie sa aveti documentul prin care ati cerut si nu vi s-a aprobat. O gaselnita, pentru a limita si mai mult numarul mamelor care beneficiaza.

   ________________________________

   • Paula Says:

    pai eu nu am cerut nimic atunci in 2006 …deci sa inteleg ca daca nu am solicitat atunci indemnizatia pt al doilea copil din sarcina gemelara nu mai pot face nimic acum?…

   • gigipopa Says:

    Incercati totusi, la primarie, pentru ca ati primit initial pentru un copil. Nu este clar daca trebuia cerut pentru ambii copii sau doar pentru unul. Bafta !

    ________________________________

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: