Pensionari, faceti ceva

Principiul egalitatii in drepturi, unul dintre multele principii declarative, doar (dar intens trambitat), ale Legii pensiilor nr. 263/ 16.12.2010, care vrea sa zica, cum ca aceasta lege ii pazeste pe pensionari de discriminare, este deja un mit, dupa parerea mea. De ce ? Cine nu crede sa se uite cu atentie, pe cuponul de pensie din luna ianuarie 2011 si sa compare sumele, percepute ca asigurari de sanatate (CASS), cu cele din cuponul de pe luna decembrie 2010. Veti constata ca procentul de retinere, de 5,5 % a fost aplicat la intreaga pensie si nu numai la ceea ce depaseste 740 lei.

Nu am nimic, doamne fereste, cu pensionarii care au pensii mai mici de 740 lei/ lunar. Despre ce egalitate poate fi vorba, insa, plecand de la alt principiu al aceleiasi legi, al contributivitatii, care zice ca fiecare pensionar primeste pensie, dupa cotizatia platita in perioada cat a contribuit la fondul de pensii si corespunzator cu numarul anilor lucrati ? Prin perceperea CASS, la o anume categorie de pensionari, multi dintre acestia sunt adusi la acelasi nivel, al pensiei, cu cei care au pensia, apropiata ca valoare, de 740 lei/ lunar. Nu am date pentru a face o socoteala exacta, cati pensionari sunt in aceasta situatie. Plecand de la valoarea pensiei medii si a numarului de pensionari, as inclina sa cred, ca numarul acestor pensionari „egalizati” din condeiul unui contabil,se apropie numeric, de 1 milion.

Cred ca numai o minte bolnava, poate sa gandeasca astfel de masuri. Se recapitulez. Intai a fost impozitarea tuturor pensiilor. Curtea constitutionala nu a fost de acord, zicand ca se incalca un drept de proprietate. Mintea bolnava a lansat ideea ca nu ajung banii la sanatate si a inceput atacul din presa, asupra pensionarilor care nu platesc. De fapt si de drept, conform prevederilor Legii sanatatii nr. 95/ 2005, pentru pensionarii cu pensii mai mici de 1.000 lei/ lunar, statul era dator sa vireze corespunzator celor 5,5 % din pensia acestora, bani de la bugetul de stat (lucru care nu a fost realizat niciodata), in fiecare an, la bugetulul asigurarilor sociale. Aceasta prevedere a legii, a fost amanata in fiecare an, incepand cu 2005, pentru anul urmator. In final s-a ajuns la taxarea pensiilor peste 740 lei/ lunar, cu 5,5 %, drept contributie a pensionarilor la asigurarile de sanatate.

De cand s-a instituit contributia pentru asigurarile de sanatate, nu s-a publicat niciodata un cuantum al sumelor stranse, nu s-au facut publice in ce au constat cheltuielile pentru sanatate, din acest fond. Nu cred ca mai este nevoie sa zic ceva despre situatia de astazi, a sistemului national de sanatate.

Nu am apucat sa studiez in amanuntime legea cea noua a pensiilor. Banuiesc multe capcane, pentru viitorii pensionari.

Pensionarii acestei tari, raman una din categoriile profund defavorizate, de cetateni ai acestei tari, chiar daca „vocalistii” puterii si „menestrelii” cu program de lucru prelungit, din slujba puterii, insista in continuare prin presa, sa invrajbeasca categoriile de pensionari, intre ele, salariatii cu pensionarii, salariatii de la stat cu cei din privat.

Cu ceva timp in urma s-a dat publicitatii, Decizia Curtii constitutionale nr. 1278/ 12.10.2010 (MO nr.808/ 03.12.2010), prin care se spunea, cu referire la prorogarea repetata a temenului de aplicare al Legii nr. 218/ 2008, privind grupele de munca I si II, pentru pensionarii care au lucrat in aceste conditii de munca. Zicea acolo, citez: „Desigur, prorogarea repetata a intrarii in vigoare a unei masuri reparatorii, nu este de dorit, intrucat ar putea infrange in final, chiar esenta dreptului la pensie, ceea ce este inadmisibil.”

 In Decizia Curtii constitutionale nr. 1541/ 25.11.2010 (MO nr. 30.13.01.2010), se spune, citez: „Curtea a avertizat ca prorogarea repetata a intrarii in vigoare a unei masuri reparatorii, nu este de dorit. Datorita situatiei economice si financiare deosebite …. statul este indrituit sa adopte si atare masuri ….. Cu privire la eventuala afectare negativa a dreptului la pensie, curtea considera  ca o atare sustinere este neintemeiata.”

Alba-neagra la nivelul unei institutii fundamentale a statului, care ar trebui sa fie apolitica.

Prin ambele decizii s-au respins exceptiile de neconstitutionalitate, invocate. Ceea ce este nesesizat de nimeni, este faptul ca Legea nr. 218/ 2008, trebuia sa intre in vigoare la data de 01.01.2011, nemaifiind un alt act normativ care sa amane termenul de aplicare. Legea noua a pensiilor nr. 263/ 2010 nu a abrogat Legea nr. 218/ 2008.

Oare opozitia parlamentara nu ar trebui sa faca valva, lasand sa se mai coaca aliantele preelectorale ? Purtatorii cu vorba ai asociatiilor de pensionari, nu ar fi cazul sa iasa din culcusul cald si sa ceara drepturile pentru membrii asociatiei, in loc sa cante in struna guvernantilor, prin comisii bilaterale, guvern – asociatii de pensionari, comisii de altfel complet inutile, dar pentru care primesc unele bonusuri (exemplu – consiliul pentru persoane varstnice). Oare sindicatele, nu ar fi cazul sa aiba grija de viitorii pensionari, in loc sa se afiseze pe la ministerul muncii si prin comisii tripartite, al caror rol desi este bine stabilit, nu si-au aratat decat mult prea rar, eficienta, in favoarea pensionarilor sau a salariatilor ?

Imi vine sa plang. Nu am crezut, ca dupa decembrie 1989, vor reveni vremuri tulburi pentru acest popor greu incercat, in care saracia sa ia amploare si mai mare. Este de neimaginat sa vezi cetateni amarati, ai acestei tari, riscandu-si viata, pentru a „pescui” pachete cu alimente din haul plin cu saramura (cascat in mijlocul drumului, prin scufundarea terenului, la Ocna Mures), pentru a avea ce pune pe masa copiilor.  Este greu de digerat pentru omul simplu, sa vada un cetatean disperat al acestei tari (ca nu-si mai poate intretine copilul cu handicap), aruncandu-se in plenul parlamentului, de la un balcon al salii de sedinta, iar asa zisi colegi ai autorului gestului disperat, cautand sa minimalizeze gestul acestuia, chiar incercand sa induca in mintea omului simplu (privitor la tv), cum ca omul ar fi avut destui bani, dar nu ar fi sanatos mintal.

Nu inteleg politicienii puterii, care pusi in fata unor lucruri evidente (Europa nu este de acord ca Romania sa faca parte din spatiul Schengen), invoca vina Bulgariei ca nu si-a securizat frontierele, fara a vedea cum zeci de tiruri cu tigari de contrabanda, cereale, carne, marfuri din China, etc. sunt depistate dupa ce trec granitele Romaniei, spre UE. Cocaina si heroina este depistata prin masini trecute prin vamile tarii, fiind oprite, aproape zilnic, pe drumurile Europei. Eu cred ca obrazul gros nu poate fi „barbierit” decat cu briciul bine ascutit.

Trebuie facut ceva. Daca vrem sa fim considerati, cu adevarat, cetateni europeni, trebuie eliminate de urgenta, din spatiul public, „trompetele puterii”, acesti amatori – servili politici ai actualei guvernari, incompetenti de inalta clasa, caricaturi in ale profesionalismului, lideri centrali si locali, parati, ai zilelor noastre. Presa sa redevina motorul progresului adevarat,  nu sa fie orientata intr-o directie sau alta, dupa cum bate vantul puterii politice. Opozitia (oare exista asa ceva, cu adevarat sau este tot „bataia” pentru ciolan ?) sa vina cu un program viabil de redresare al tarii, pe care sa-l poata sustine economic si financiar, daca vor veni la putere sau in caz contrar, in cateva luni, daca nu-si vor respecata programul, sa plece. Credeti ca este posibil ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: