Revolta unui parinte

De 3 zile, ziarele au iarasi ce scrie, iar televiziunile se intrec in „invitati-specialisti-propovaduitori-liber cugetatori” care prin declaratii sforaitoare, atotstiutoare, desfac firul in patru si descurca „misterul” incendiului de la maternitatea Giulesti, care a dus la un accident de munca colectiv, cu 11 victime nevinovate – bebelusi care abia facusera ochi si s-au si confruntat cu realitatea cruda din sistemul sanitar romanesc (lipsa acuta de personal calificat, remuneratia oficiala – necorespunzatoare, aparatura invechita sau aparatura moderna – inutilizabila din tot felul de motive), dar si cu indolenta guvernantilor, a responsabililor din sistemul sanitar si a unor lucratori din acelasi sistem, au facut cunostinta cu pupincurismul politic generalizat, cu clientelismul de partid (lucrari de aprovizionare si revizii – efectuate de firme ale alesilor), cu delatiunea cvasitotala a politicienilor romani, cand este vorba sa isi asume responsabilitati.

Ca parinte, nu gasesc cuvinte sa-mi exprim compasiunea pentru parintii bebelusilor. Nimic nu le poate ostoi durerea de parinte. Doresc din tot sufletul, sa nu mai fie inregistrate alte decese. Ii plang pe parintii care vor trebui sa ingrijeasca ulterior, acesti micuti, o data scapati din „macel”. Vreau cu toata puterea, de care sunt in stare, sa cred, ca o data iesiti din spital, acesti copii nevinovati se vor dezvolta normal si vor fi un ajutor de nadejde pentru societate.

Constat ca trebuie sa adaug la vechile „priceperi” ale romanului – agricultura, fotbalul si politica, alte „specializari” – protectia muncii, prevenirea incendiilor, cercetarea juridica a evenimentelor produse si inregistrate cu victime omenesti.

Nu doresc, ca in „goana dupa adevar” a autoritatilor, sa se omita tocmai „racilele” sistemului, sa fie uitati adevaratii vinovati de starea de saracie totala, a cetatenilor de rand ai acestei tari, de subfinantarea de catre stat, a tuturor domeniilor de activitate, de coruptia generalizata din tara, de lipsa de profesionalism a lucratorilor insuficient calificati cu care sunt populate mai toate locurile de munca, de lipsa de cunostinte manageriale ale sefilor numiti politic, la conducerea tuturor institutiilor statului. 

Vorbim, de fapt, de un stat bolnav, condus dupa ureche, de niste farisei politici.

Adevaratii vinovati de starea natiunii, in schimb, acuza.

Presedintele atrage atentia guvernului ca i-a prezentat starea precara a sistemului sanitar, inca de la instalarea acestuia, in 2008. Ce l-o fi impiedicat pe dl. presedinte sa puna piciorul in prag, pana acuma ? Cu ceva vreme in urma era de acord chiar, cu plecarea medicilor din tara, pe alte meleaguri, unde este nevoie de asistenta medicala, profesionista. Culmea este, ca sustine si astazi, ca sanatatea are fonduri suficiente, dar acestea sunt cheltuite irational. Halal analiza, dle, presedinte. 

Primul ministru aproba pomeni guvernamentale, diferentiat, pentru parintii copiilor decedati (5.ooo lei), respectiv pentru parintii care inca mai spera (3.000 lei). Rusine. Atat sa valoreze, viata unor noi nascuti, in Romania de azi ?  A uitat dl. prim ministru, ca in urma cu 2 luni a taiat 25 % din salariul lucratorilor din sanatate, iar in urma cu cateva zile s-au mai anuntat noi disponibilizari, din sistemul sanitar ? 

Ministrul sanatatii ezita sa-si dea demisia, dar recomanda primariei capitalei sa-i destituie pe managerii maternitatii. Se pregateste in ministerul sanatatii, un act normativ prin care sa li se interzica medicilor si asistentelor medicale sa lucreze in acelasi timp la stat si la privat. Dizgratios.

De ce nu procedam la arestarea preventiva a sistemului clientelar ? De ce statul, prin seful suprem, guvern si toti responsabilii numiti politic, sa nu fie parte civilmente responsabila, in procesul penal, care va urma ?

Nu este suficient sa se cerceteze penal o asistenta care avea in supraveghere pe langa incinta unde s-a produs incendiul si alte saloane (nu vreau sa generalizez si sa amestec lucrurile, cu modul dizgratios, ineficient si iresponsabil, in care unii dintre lucratorii din domeniul sanitar isi fac datoria). Nici electricianul spitalului sau cel care a instalat si/ sau verificat (?!) instalatia electrica si echipamentul de munca, respectiv  angajatorul acestuia, care a incheiat contractul de montaj si/ sau asistenta tehnica, nu pot fi dati la o parte din cercetarea penala.

Nu este normal ca spitalul sa nu aiba lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie, conform prevederilor Legii nr. 319/ 2006 sau lucrator desemnat cu supravegherea instalatilor din punct de vedere al prevenirii incendiilor.

Nu este normal ca ITM Bucuresti sau Pompierii sa nu faca controale periodice, in spitale, la toate locurile de munca. Ar fi interesant de vazut care au fost mentiunile responsabililor din ITM si de la pompieri cand au semnat, pentru eliberarea autorizatiei de functionare, dupa modernizarea maternitatii.

Sunt convins ca cercetarea tehnica a evenimentului produs va fi facuta de catre profesionisti adevarati, din cadrul institutului de la Petrosani, din cadrul inspectoratului pompierilor, din cadrul inspectiei muncii. Din fericire, inca mai exista astfel de profesionisti adevarati, nu au iesit toti la pensie, nu s-au inregimentat toti politic.

Fara a ma considera „Gica stie tot”, incerc sa-mi dau cu parerea, oarecum autorizata, avand in urma vreo 25 de ani, de lucru in domeniu, fara a beneficia insa de cercetarea proprie la locul producerii evenimentului (esentiala pentru profesionisti, in acest caz) asupra a ceea ce s-ar fi petrecut, in realitate, din punct de vedere al protectiei muncii.

Este clar ca nu s-au respectat niste norme de protectia muncii, respectiv niste masuri de prevenire a incendiilor.

La aderarea la UE, Romania s-a angajat sa transpuna in legislatia nationala, prevederile din legislatia comunitara, inclusiv in domeniul securitatii si sanatatii in munca si a prevenirii incendiilor. Au fost abrogate vechile norme specifice de protectia muncii pe activitati, inclusiv cele din domeniul sanatatii (aprobate prin Ordinul MMPS nr. 411/ 22.07.1998), prevederile fiind mentinute intr-o forma mai elevata, la nivel de economie nationala, fiind transpuse in cerinte minime de securitate si sanatate in munca, aprobate prin HG – respectiv privind echipamentele tehnice de munca, mediul de munca, locul de munca, etc.

Se vehiculeaza drept cauza probabila a incendiului, o improvizatie electrica la alimentarea prin cablu a unui aparat de aer conditionat.

Iata cateva prevederi din norme, care prin nerespectarea lor, intocmai, au putut fi cauza producerii incendiului, desi initial s-a vehiculat ideea unei explozii, urmate de un incendiu devastator:

-orice interventie asupra instalatiilor electrice (reparatii, reglaje, etc.) se va face numai dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica si numia de catre electricieni autorizati

cablurile electrice se vor proteja impotriva deteriorarilor,

-atunci cand din diverse motive sigurantele nu mai corespund, acestea vor fi inlocuite cu sigurante calibrate,

-se va prevedea punct de dispecerizare (comanda centralizata, control si semnalizare) in toate unitatile sanitare care au o capacitate de 300 de paturi si mai mult,

-in toate unitatile sanitare va functiona un sistem de semnalizare a incendiilor,

-la conceperea si proiectarea instalatiei electrice, pentru spatiile in care se desfasoara activitati medicale, vor fi respectate prevederile din standardele de electrosecuritate in vigoare,

-se vor prevedea sisteme TV necesare supravegherii vizuale a bolnavilor, la distanta; aceste sisteme vor fi instalate in sectiile de anestezie, reanimare-terapie intensiva, radiologie, saloane postoperatorii, precum si in incaperile persoanlului de serviciu. 

Nu pot fi ignorate niste posibilitati:

supraincalzirea firelor electrice datorita subdimensionarii acestora, ceea ce a dus la supraincalzirea lor si crearea unor „facilitati” pentru arderea mocnita a unui material lemnos,

-de ce la producerea scurtcircuitului invocat, sigurantele din tabloul de forta, de unde era alimentat aparatul de aer conditionat, „nu au dat afara” – fiind defecte sau supradimensionate.

Ma intreb daca firma care avea contract de prestari servicii si a verificat instalatia de aer conditionat, cu ceva vreme in urma, nu trebuia sa prezinte niste buletine de verificare si sa garanteze verificarile facute pentru o anume perioada de timp (sa zicem – minimum 6 luni).

Nu stiu, daca nu cumva, verdictul corect este crima. Se va retine, cu siguranta, de catre justitie, in sarcina cuiva, verdictul de ucidere din culpa si vatamare grava. Cine sunt adevaratii „criminali”, nu stiu daca vor putea fi nominalizati, cu adevarat, de catre organele de urmarire penala.

Parca nu as fi dispus sa mai perorez pe aceeasi tema, cu ocazia unui eveniment similar sau asemanator (Doamne fereste !), la fel de periculos pentru sanatatea unei natiuni.

Anunțuri

Un răspuns to “Revolta unui parinte”

  1. Ciupi Says:

    Din punctul meu de vedere cred ca sistemul trebuie revigorat de principiu de la cap…nu de la coada…(deoarece e deja imputit) de ce nu se fac astfel de controale inainte de intamplarea unor tragedii precum ,,Giulesti” ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: