Cum ne furam caciula, singuri

Am incadrat prezentul articol, la categoria – politica, desi puteam sa-l incadrez la categoria – protectia muncii, deoarece voi prezenta in continuare un aspect pagubos pentru cetateanul roman, platitor de taxe si impozite, dar in acelasi timp si degradant pentru imaginea tarii in lume (al politicii dambovitene, practicate de 20 ani incoace, in democratie ?!) pe care nu pot sa-l inteleg, oricat as dori sau as incerca. De ce politicienii una vorbesc, diferit mai mereu de ceea ce gandesc (sau cel putin, asa vreau eu sa cred) si total diferit, atunci cand se pune problema de a intreprinde ceva, concret ? 

Cititi si va minunati. Este un exemplu clasic al democratiei sociale, de mahala, care stapaneste tara, in ceea ce priveste asistenta sociala si asistenta medicala.

In monotorul oficial nr. 572/ 12.08.2010 s-a publicat HG nr. 762/ 21.07.2010 privind conditiile de acordare, gratuit, a asistentei medicale, medicamentelor si protezelor pentru procurori, judecatori, personal asimilat, magistrati asistenti, personal auxiliar de specialitate, executori judecatoresti, activi sau pensionati si a copiilor acestora, aflati in intretinere.

Sa fie clar – nu am nimic cu magistratii si ceilalti beneficiari ai actului legislativ susmentionat. Este un drept al lor, stabilit prin Legea nr. 567/ 2004, OUG nr. 27/ 2006, aprobata prin Legea nr. 45/ 2007, cu modificarile si completarile ulterioare. Bravo lor ca au stiut sa-si mentina privilegiile (in situatia de criza profunda, in care se afla tara), fata de restul cetatenilor tarii (ma refer aici, la pensionarii de rand, la lucratorii activi, din industrie si agricultura, la profesori, medici si ingineri, la toti ceilalti actuali si fosti salariati la stat), precum si la copii acestora.

Totusi este nedrept sa aprobi un document legislativ, numai in favoarea unei minoritati si ca sa pui mot, ai grija, tu guvern, sa scrii, cand este vorba despre coplata asistentei medicale si a medicamentelor, ca aceasta se va realiza, la cererea asiguratului, din bugetul ministerului justitiei (adica din bani publici, adica restul cetatenilor cotizeaza in favoarea unei minoritati sociale), sa precizezi ca daca nu se poate asigura asistenta medicala in spitalele proprii ale ministerului justitiei, aceasta sa se asigure la spitalele, din sistemul ministerului de interne si/ sau al serviciilor speciale. Apropo, despre restructurarea asistentei medicale, proprii ministerului justitiei si ministerului de interne, respectiv al serviciilor secrete, nu se vorbeste niciodata. Aceasta asistenta medicala nu este blagoslovita de „reforme”, este exceptata si tratata ca ceva tabu.

Nu trebuie uitat, cele de mai sus sunt drepturi ale celor mentionati, in conditiile in care platesc acelasi procent din venitul salarial, propriu, la asigurarile de sanatate.

Nu pot sa cred ca un astfel de act normativ poate fi considerat un act de justitie sociala. Nu cred, ca in aceste conditii, exista vreun politician sau chiar presedintetele tarii, care sa aiba dreptul moral, cetatenesc, de a face apel la solidaritatea sociala a tuturor cetatenilor.

Mai sunt exemple de acelasi gen, de „justitie sociala”. Angajatii de la Electrica nu platesc un procent din energia electrica consumata, in propria gospodarie. Angajatii de la CFR beneficiaza ei si copii lor de abonament gratuit pe caile ferate, pentru un numar de calatorii. Minerii au o cantitate de carbune pe care o primesc gratuit de la companie sau contravaloarea acesteia in lei. Angajatii din sistemul sanitar beneficiaza de asistenta medicala gratuita. Exemplele pot continua, pentru firmele in care statul este inca, majoritar.

In acelasi timp, se suspenda calatoriile gratuite pentru pensionarii de rand, de la stat, se diminueaza cu 25 % salariile tuturor bugetarilor. Se intentioneaza impozitarea tuturor pensiilor.

Nu inteleg de ce nu se doreste aducerea muncii la negru, la impozitare. De ce nuntasilor de la petrecerile tiganesti, aratate pe toate posturile tv, nu li se pune impozit pe averile afisate ? De ce manelistii si ceilalti guristi, posesori de vile si masini scumpe, nu platesc impozit la stat ?

Nu sunt uitati, in schimb, la impozitare, beneficiarii de drepturi de autor (artisti emeriti, ziaristi – formatori de opinie, intelectuali cu multe inventii si inovatii, care prin contracte de prestari servicii, aduc bani grei firmelor, prin aportul lor intelectual).

De ce nu se trece odata, la verificarea pensionarilor pe caz de boala ? Sunt insa, „atacati” de catre inspectori, la domiciliu, pensionarii pe caz de invaliditate, gradul I si II. De ce sunt in continuare platite ajutoare sociale la cetateni care nu lucreaza nicaieri si nu au lucrat niciodata, nu pentru ca nu au unde, ci pentru ca „starea lor sociala”, de etnici romi, nu le permite munca ? 

De ce pensionarilor  – politisti, fosti agenti ai serviciilor secrete, celor care au lucrat in penetenciare, etc. (nu au cotizat la asigurarile sociale), conform prevederilor Legii nr. 119/ 30.06.2010, la recalcularea pensiilor, pana la sfarsitul anului 2010, li se va acorda grupa de munca, iar celor cca. 2,5 milioane de pensionari (cotizanti lunar, multi ani, la asigurarile sociale, in perioada cat au fost salariati, la stat), care au lucrat efectiv la locuri de munca, incadrate conform legii, in grupe de munca I si II, nu li se va aplica Legea nr. 218/ 27.10.2008, probabil, nici incepand cu 01.01.2011 ?  

Este si acesta un aspect al vremurilor pe care le traim, al „interesului” politicienilor, pentru justitie sociala.

Apartinem unei lumi/ societati civilizate sau mai putin civilizate, care nu este construita dupa chipul si asemanarea noastra (adica, asa cum ne-au educat parintii nostrii si cum, la randul nostru, ne-am educat/ ne educam, copii. Nu reusesc sa-mi dau raspuns la intrebarea – o fi bine, o fi rau ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: