Tupeu, mita, inconstienta

Ca si cum nu am asista zilnic la destule porcisme si clovnerii politice, adeseori cu aceeasi protagonisti , care se plimba pe la toate televiziunile, unii „actori talentati” (deja consacrati in marlanii, minciuni si mahalagisme), altii, invatacei in ale mimarii interesului national, pe micul ecran, dar pupincuristi in devenire, zilnic, te lovesti, pe strada, de noi si noi „dovezi”, ale ineficientei si dezinteresului institutiilor statului, ale nesimtirii fara limite a unor corifei locali, membrii de vaza ai partidului de guvernamant si/sau a consoartelor sau a odraslelor lor. 

Tupeu. O distinsa doamna, dupa port (toale scumpe, nu si de bun gust) si chiar dupa fizic (inca tanara, bine intretinuta, adica coafata si rimelata) isi alege flori de la mai multe tarabe din piata.

Cand vanzatoare ii aminteste timid ca a „uitat” sa plateasca, „doamna”, cu o sila infinita in priviri, ii da replica, plina de naduf si cu sictir verbal – ce…, ai uitat cate a facut sotul meu pentru voi ? La insistenta vanzatoarei, cum ca ea este o simpla salariata a patronului, in miscare fiind, „doamna” ii arunca peste umar – da caietul, sa-ti semnez, in el.

Paraseste sectorul flori, din piata, ziua, in amiaza mare si fara a se uita in urma sau in laturi, lasa cu gura cascata, o multime de cumparatori, aflati cu treburi casnice, prin piata.

Mita. Se sarbatoreste ziua orasului. Pe soseaua de la marginea parcului, se intind pe vreo 300 m, tarabe si corturi, cu mici, bere si covrigi, tarabe si corturi, cu gablonzuri, jucarele pentru copii infantili (le vezi, aceleasi, in toate targurile, iarmaroacele si balciurile), ca si cum copii nostrii ar fi ramas, la mintea celor care le-au inventat, in urma cu 10-15 ani, tarabe si corturi, cu ulcele, tingiri si linguri din lemn (asa-zise, piese de artizanat, aduse de catre chinezi la talciocul Europa si luate de acolo de catre acesti comercianti, parati), s.a.m.d.

Inspectiile specializate ale statului nu pot pierde ocazia de a iesi in teren, sa „mustruluiasca” comerciantii. De inspectat, nu poate fi vorba. Nu de aceea au venit ei, acolo. Servesc mici, carnati, fripturi, pastrama. Beau cola si sprite, ca doar sunt in exercitiul functiunii, nu (!?) si este interzis la bere. 

Consumator fiind, ai fi tentat sa crezi ca si ei sunt oameni, este ora pranzului si le este foame. Dar „maldarul”de preparate la gratar, de la masa lor (4 persoane), poate hrani cu usurinta, un pluton de soldati hamesiti, atunci iesiti in permisie, in oras.

Cum mesenii dumica, cu lehamite, satui si imbuibati fiind, deja, iar patroana de la taraba de alaturi, apare cu o noua transa de fripturi, aburinde, nu poti sa nu te intrebi – o fi nunta, o fi botez sau au navalit inspectorii statului, iesiti in teren, sa verifice, la sange, comportamentul sanitar, veterinar, financiar, etc., al tarabagiilor ? Eviti, sa te intrebi, din propria-ti rusine, de rusinea lor, daca mai sunt si altii, prin jur, care la fel cu tine, sa-i recunoasca pe vasnicii inspectori.

Inconstienta, prostie, tembelism, lipsa de ratiune elementara, desinteres sau lipsa de respect profesional, incapacitate intelectuala sau lipsa de eficienta a institutiilor statului ? Din toate si cumulativ. 

La nici 6 luni, de la inregistrarea unui accident de munca, cu invaliditate, cand un lucrator a ramas o leguma, in urma prabusirii malurilor de 4 m ai unui sant, proaspat sapat, cu excavatorul, sant neasigurat corespunzator, cu dulapi metalici, gasesti aceeasi firma, ca monteaza in sant, tronsoane de canalizare, cu diametrul de 600 mm si lungimea de 6 m, cu aceeasi echipa de lucratori, dar cu alt sef al punctului de lucru (fostul sef este in proces penal, la tribunal, urmand a fi cercetat si in proces civil, pentru daune materiale si daune morale aduse victimei si urmasilor acestuia), lucrand in conditii si mai periculoase decat la data producerii evenimentului nefericit, anterior amintit.

Cand cel care a facut expertiza tehnica, pentru parchet, la evenimentul amintit, ii atrage atentia, din pur spirit civic, sefului punctului de lucru, acesta, nevinovat, il intreaba senin pe expert, daca vrea cumva sa-l ia de piept ?

Cand aude ca risca sa fie cercetat si el pentru nerespectarea dispozitiilor stabilite de catre inspectorul de munca, care a cercetat evenimentul, „seful” se schimba la fata, devine stacojiu si se face ca pricepe ce i se spune. Se indeparteaza alene, spre echipa de muncitori.

Crede cineva, cumva, ca individul a inteles ceva ? Gresit. Si a doua zi, lucra, in aceleasi conditii periculoase, riscand viata muncitorilor, din sant.

Intrebarea care se pune – de ce inspectorii de munca nu au sesizat modul defectuos in care continua sa lucreze firma, nu au oprit lucrul, nu au trimis sesizare la parchet ? Era o atitudine legala si normala a inspectorului de munca, care era informat, cu siguranta (este una din atributiile sale de serviciu, pentru care este platit din bani publici), ca firma lucra, in sectorul respectiv, atitudine care este normala, intr-o tara normala, cu oameni constienti, cu politicieni responsabili, cu inspectori ai statului, profesionisti adevarati, nu clienti politici. 

Aceasta este Romania adevarata, in care traim. Avem argumente suficiente, pe care sa le invocam acelora, care, satui de aceasta situatia de zi cu zi, din tara, se hotarasc, sa emigreze ? Nu prea. Le putem cere, in continuare, sa mai aiba rabdare, ca poate lucrurile se vor indrepta, in viitor ? Pana cand, sa mai aiba rabdare?    😦

2 răspunsuri to “Tupeu, mita, inconstienta”

  1. carmen Says:

    Buna ziua… Cata drepate aveti…. asa se munceste in romania…..acum un an un unchi de al meu- Dumnezeu sa l odihneasca in pace a fost trimis SINGUR sa repare un escavator(eu nu ma pricep la masina asta avea cupa cred ca asa se numeste) nu stim cum s a intamplat dar… in timp ce muncea cupa excavatorului a cazut stivindul.. avea 43 de ani…Jale mare… Nu a venit nici un coleg de munca la inmormantare…nu a venit nici un reprezentant al firmei sa zica macar S -ai fie tarina usoara..NIMENI…..In ziare s a scris ca el era „invoit” in acea zi si ca asta este motivul pentru care era singur la munca …era la „un ciubuc”(la un ciubuc in firma la care muncea, pentru ca l-au gasit in hala si ma intreb cum a intrat, cine i a deschis, cine i a dat scule….nu s a gasit la locul accidentului nici hainele, nici pachetul…si nici actele lui).Dar dupa inmormantare… se duce matusa mea sa ii scoata cartea de munca ca sa o duca la Pensii (are un copil) pentru pensia de urmas. Surpriza nu avea cartea de munca inregistrata..(nu au avut timp sa se duca secretara asta a fost explicatia „sefului”)..asa ca el saracu muncea „la un ciubuc de 2 ani” . Dupa multe insistente si scandal am recuperat cartea de munca de la ei. Nu mai stim nimic de „desfasurarea anchetei” pentru ca nimeni nu vrea sa ne spuna nimic. Concluzia: Suntem niste lasi care muncim in conditii mizerabile si nu avem curajul sa ne ridicam si sa ne spunem parerea. Cine are „tupeu” este trimis la plimbare si …in ziua de azi unde te duci… cine te angajeaza? Ne plangem dar nu facem nimic.

    • gigipopa Says:

      Cred ca ati renuntat prea usor la a mai lupta cu sistemul. Ati putea cere in scris, cu numar de inregistrare, o copie dupa procesul verbal de cercetare al accidentului de munca de catre Inspectoratul de munca, respectiv de la parchet. Sunt obligati sa va dea copii xerox, la cerere in termen de 30 de zile, altfel ii puteti actiona in contencios administrativ. Puteti actiona firma in justitie si cere o expertiza tehnica de specialitate protectia muncii a producerii accidentului. Astfel puteti vedea de ce accidentul a fost incadrat ca accident de munca sau in afara muncii. Puteti cere daune materiale si daune morale de la firma unde lucra. Este o cale lunga cu cheltuieli destul de mari (recuperabile daca veti castiga procesul), dar puteti avea macar multumirea sufleteasca, ca veti afla adevarul. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: