Contraste cu specific romanesc

Nu stiu daca modul meu de a gandi este corect sau nu. Nu am pretentia ca detin adevarul absolut. Nu ma consider un om simplu, care este dispus sa creada orice, numai de dragul de a face pe plac, cuiva anume.

Vreau sa cred ca vad lucrurile asa cum sunt, fara patima si fara incrancenare.

Uneori imi este putin ciuda ca nu pot schimba vremurile, ca nu pot da anii inapoi si nu mai am vigoarea tineretii pentru a o lua de la capat. Departe de mine gandul ca as fi un pesimist sau vreun impacat cu soarta. Nici nu am motive. Anii nu au trecut degeaba peste mine si sotia mea. Copii nostri, aflati la inceput de drum, sunt pe picioarele lor, iar eu nu pot si nu am cum sa mai influentez viata lor. Poate doar cu sfaturi, sa-i ajut, atunci cand mi le cer.

Introducerea de mai sus, a fost un simplu gand care m-a fulgerat, in timp ce incercam, de fapt, sa planuiesc ce sa scriu, legat de titlul pe care l-am pus ? Cum articolul l-am catalogat la „Ce mai zice presa”, voi face referire la stiri de presa, citite pe internet sau auzite pe la tv.

Colegiul medicilor din Romania si-a facut datoria de asociatie profesionala, a analizat atitudinea parlamentarilor medici la votarea motiunii de cenzura, introduse de PSD si PNL cu ocazia actului normativ introdus de guvern, pentru reducerea salariilor bugetarilor cu 25 % (deci si a salariilor medicilor, asistentelor, infirmierelor, etc.) si a hotarat excluderea din asociatie a celor care au votat impotriva motiunii de cenzura. Ce o insemna acest gest pentru politicienii medici, greu de aflat, dar cu siguranta este o palma pe obrazul celor care fiind inregimentati politic, uita adeseori de unde au plecat. Inca un motiv sa credem ca acesti medici parlamentari, nu traiesc numai din salariul profesiei lor.

Reversul medaliei ? Este periculos, sa tii cu puterea, fara sa gandesti, mai ales daca peste 2-3 ani, mandatul de parlamentar inceteaza si nu ti se mai innoieste, fiind taiat de pe lista de partid sau de colegii de breasla, in cabinele de vot.

Ministerul muncii a trimis functionari din cadrul institutiei, sa verifice la domiciliu, daca persoane pensionate pe caz de boala sunt prezenti acasa, stau in pat si sufera de boala pentru care au fost pensionati, asteptand „mila” statului, sa le dea lunar, medicamentele compensate, necesare mentinerii lor in viata. Asa cred ca au inteles niste trepadusi ministeriali, clienti fideli de partid, trimisi de catre sefi, pe teren, ca trebuie sa se comporte pensionatii pe caz de boala. Sau pensionatii pe caz de boala ar trebui sa dea cotul cat mai repede, ca sa degreveze urgent bugetul asigurarilor sociale, de niste sume de bani, cat mai mari.

Nu apar in niciun fel pe cei care au profitat, de un sistem sanitar spagar, pagubos pentru societate si clientelar, obtinand nemeritat pensionarea pe caz de boala. Acestia trebuie revizuiti de catre comisii special infiintate (formate din profesionisti adevarati, neinregimentati politic), nu de catre niste tipteri. Cei, care se dovedeste ca au dat diagnostice gresite si cei care au profitat de pe urma acestora, pot fi trasi la raspundere, dar tinandu-se cont si de motivul social (lipsa locului de munca, concedierea), pentru care s-a apelat la astfel de solutii.

Accept verificarea la domiciliu a persoanelor aflate in concediu medical, dar nu fara  intocmirea unui document de cercetare a modului de acordare a concediului medical, in urma caruia sa se ia masurile care se impun.

Nu este, insa, constitutional vorbind, sa opresti plata lunara a pensiilor celor pensionati pe caz de boala, deoarece nu i-au gasit la domiciliu, omuletii trimisi sa-i verifice. Este un abuz pervers al statului duplicitar, care amesteca pensionarii cu bolnavii simulanti, care vrea sa induca ideea ca toti membrii comisiilor de pensionare pe caz de boala sau de pensionare anticipata sunt niste infractori,  ca toti medicii de familie sunt profitori de pe urma concediilor medicale acordate.

Nu am sa inteleg niciodata, de ce persoanele lezate, nu se manifesta energic, in public, in fata acestor abuzuri, de ce nu deschid actiuni in justitie si nu cer daune morale, direct de la persoanele care au initiat astfel de actiuni, care nu fac decat sa atinga sever si brutal, moral vorbind, persoanele cinstite din aceasta tara.

Muncitorii romani aflati in strainatate detin conturi de 30-40 miliarde de euro, la banci straine. Stirea mi se pare o dezinformare premeditata, a cetateanului simplu, dispus sa creada orice „stire senzationala” auzita la televizor sau citita prin ziare. Personal, consider stirea ca pe un banc guvernamental, ieftin, de rit basescianist, in ton cu multele declaratii contradictorii ale sefului statului, cu care ne-a obisnuit acesta, in ultimii 6 ani.

Stirea ar fi fost publicata ca urmare a unui studiu facut de un ONG austriac (?!). Se pare ca nu numai la noi, ONG -urile sunt cointeresate material, de catre partide si guverne. Oare cat o fi costat bugetul statului roman, un astfel de „studiu” ? Sau in studiu sunt prinse si conturile din strainatate ale profitorilor tranzitiei si ai amicilor partizani ? Probabil sunt inventariati si banii din privatizari si afaceri cu statul, bani care nu se regasesc in teren, in viata de zi cu zi a romanului de azi.

Aritmetic vorbind, nu ar fi prea mare „contributia” fiecaruia dintre cei 3 milioane de romani care muncesc in strainatate, daca toti ar avea conturi deschise in euro, in banci straine. Se uita cu buna stiinta, insa, ca milioanele de romani aflati la lucru in strainatate, au trimis si trimit acasa, anual, 4-5 miliarde de euro, cel putin, in ultimii 5-6 ani, bani care au sustinut economia romaneasca, sa nu se prabuseasca de tot, fiind bani investiti in tara, in constructii, mobila, electrocasnice, etc. 

Un tanar absolvent de liceu, ajuns la varsta de 70 de ani, la inscrierea la o facultate din Suceava, a solicitat decanatului, sa-l scuteasca de plata taxei de inscriere, fiind orfan de ambii parinti. O stire care m-a facut mandru ca sunt roman, atunci cand am citit-o. Inseamna ca acest popor respecta in continuare munca, ca cetatenii tarii doresc in continuare, sa stie tot mai mult, pentru sufletul lor, nu se impaca cu soarta, harazita de niste politicieni nevolnici. Culmea, ar fi fost, sa i se refuze cererea. Atunci, acest popor nu ar mai fi avut scapare, nu ar mai fi avut niciun viitor.

Nimeni nu moare virgin, viata ne f… pe toti. Un citat oarecum indecent, dar atat de real pentru majoritatea romanilor. Si totusi, de ce politicienii sunt obladuiti si nu sunt primii „beneficiari” ai citatului ?    😦

2 răspunsuri to “Contraste cu specific romanesc”

  1. dadatroll Says:

    Esti sigura ca nai uitat o virgula ceva aici. Cred ca corect se scriie „Un tanar, absolvent, de liceu, ajuns la varsta, d,e 70 de ani, la,,, inscrierea la ,,, o facultate din Suceava, a solicitat, decanatului, sa-l scuteasca, de plata taxei, de inscriere, fiind orfan, de ambii parinti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: