Strategi si strategii

In vremuri de restriste nu este benefic sa faci comparatii. Suferintele unora nu trebuie sa constituie un punct de plecare pentru a critica ce trebuia facut si nu s-a facut. Guvernantii trebuie lasati sa gandesca solutii de avarie pentru a scoate tara din criza, indiferent de cauza acestei crize. Deocamdata promitem si vom vedea ce putem face, dupa ce trece nenorocirea. Cam asa gandesc trepadusii puterii, care se dau specialisti pe la televizor.

Sub presedintele Basescu, tara a beneficiat de numeroase strategii – in educatie, in sanatate, in justitie, in administratia publica, pentru apararea patriei, etc., strategii puse la cale de intelectuali aserviti puterii, care strategii daca ar fi fost aplicate intocmai, libertatea de exprimare a cetateanului ar fi fost grav amenintata. Acest gen de intelectuali, strategi si pupincuristi de serviciu ai puterii, contribuie din plin, prin stiinta lor interpretativa, in folosul celui care ii plateste, la mentinerea putregaiului in viata politica romaneasca. Servilismul acestora este recompensat cu titluri academice, grade de generali, portofolii grase in institutiile statului si in organismele internationale.

In realitate avem strategii care nu folosesc nimanui, iar in locul unor profesionisti sunt promovate nonvalori si simulanti. Strategiile s-au dovedit falimentare, dar strategii au ramas la putere.

Purtatorii de mapa si purtatorii unor mesaje inutile fac parte din categoria „incurca lume” care ii duc cu vorba pe lucratorii cu sapa.

Prin natura functiei, eram implicat in domeniul protectiei lucratorilor in caz de accidente majore, datorate expunerii la gaze toxice, evacuate accidental in atmosfera locului de munca. Aveam legaturi de colaborare cu protectia civila, care avea responsabilitatea protejarii cetatenilor din imediata apropiere a unitatii. Am dus lupte grele, fara a reusi sa-i conving pe responsabilii cu protectia civila ca rolul lor este sa-i instruiasca pe primari si pe cetatenii din satele invecinate, pentru ca in caz de necesitate sa stie cum sa procedeze. Militarii de la protectia civila au crezut intotdeauna, ca planul de interventie la avarii, intern, al societatii, era suficient pentru a interveni ei eficient, in vecinatatea firmei, in caz de necesitate. Au fost norocosi, evenimentele au fost rare si interventia lucratorilor firmei a fost prompta, rareori fiind necesara avertizarea satenilor, din jur. Nu pot uita insa pompa cu care prezentau la inspectiile sefilor din apararea civila, modul cum interveneau lucratorii din intreprindere, la exercitiile de instruire periodica pe care le faceam,  pentru limitarea avariilor la locurile de munca. Nici sefii acestora, care veneau in inspectie, nu pricepeau ca de fapt era o limitare locala a unui posibil dezastru, iar satenii din jurul unitatii ramaneau tot expusi intr-uncaz real.

De cativa ani s-a reusit sub presiunea UE, prin controlul strict al problematicii, in perioada aderarii la UE, sa se infiinteze actualul inspectorat pentru situatii de urgenta, care are in componenta pompieri, salvatori profesionisti, medici si fosti inspectori ai protectiei civile.

Activitatea ISU este la inceput, pe un drum bun. ISU gestioneaza astazi inundatii, cutremure, avarii chimice majore si de alta natura, incendii, etc. Colaborarea ISU, cu institutiile specializate ale statului, de exemplu cele de la mediu, cele de la minsterele economiei, transporturilor, etc. este in continuare deficitara. S-a reusit legiferarea, dar am ramas corijenti (oare a cata oara) la implementarea legilor.

Cand apare un dezastru, ies la iveala toate racilele politicii partizane, duse de 20 de ani incoace, de mai toate guvernele postdecembriste. Se constata ca lipsesc harti de risc sau ca nu mai sunt actuale, ca noii primari nu cunosc codurile de alerta, ca responsabilii din primarii cu situatiile de urgenta sunt vechi cadre de nadejde ale partidului, care nu au nicio treaba cu postul pe care il ocupa, doar sunt beneficiari ai salariului consistent ca urmare a propagandei de partid pe care au facut-o in campania electorala.

Daca se mai indoieste cineva de acest lucru, nu are decat sa se uite la televizor, unde notabilitatile tarii (presedinte, prim ministru, ceva ministri, prefecti, etc. plus garzile lor de corp) se calca in picioare, prin zonele inundate sau amenintate de prapad.

Ce vedem ? Presedintele plimba ursul pe diguri si se roaga la Doamne-Doamne sa reziste cand va veni viitura. Primul ministru continua cu promisiunile electorale ca si cum l-ar mai crede cineva. Elena Udrea se da in stamba, in costum popular, la Satu Mare, dar nu se duce la doi pasi, la Negresti Oas unde este pericol de inundatii. Sebastian Vladescu este surprins de paparazi facand plaja la Mamaia. Oprea numara mortii de la accidentul aviatic de la Tuzla, dar nu pune piciorul in prag cand este vorba sa se achizitioneze tot tehnica militara veche, vanduta de americani la fraieri, ca ei tot o arunca. Sulfina Barbu se mira pe la televizor, cat poate sa ploua si cat de repede poate sa cresaca Dunarea, ca si cum nu ar fi fost ministru al mediului, calitate in care avea obligatia sa construiasca diguri, sa intocmeasca harti de risc la inundatii, sa instruiasca lucratorii din domeniu.

Cum poti reactiona (la afirmatia unui nenea, trimis de partid sa apere pozitia guvernului)  care zice senin, cu o aura de intelectual parat (bine ca nu se pretindea si specialist), ca prin strategiile corecte, care vor fi aplicate in viitor, guvernul PDL poate controla cutremurele (!?). Ce o fi vrut sa zica ? Eventual ca poate limita dezastrul ce ar fi provocat de un cutremur, in situatia in care de la cutremurul devastator din 1977, nu s-au facut cine stie ce consolidari de cladiri avariate.

Exista si adevar. Toti trebuie sa fim solidari, in caz de dezastre si nenorociri, sa contribuim fiecare in limita posibilitatilor noastre pentru a se reveni cat mai repede la normalitate.

Cel mai sigur, cu astfel de conducatori, tara are nevoie ca cetatenii sai sa se roage la cel de sus, sa nu se mai intample nenorociri, ca cele ale inundatiilor din anul acesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: