Barosul puterii zdrobeste cetateanul pe nicovala saraciei

Am incercat sa ma detasez de evenimentele actuale (greve, proteste la tv si in presa, luari de pozitii politicianiste ale opozitiei, etc.), legate de anuntatele taieri masive de pensii si salarii, trambitate de goarnele puterii basesciene, care incearca sa convinga prostimea ca nu exista alte solutii, ca pierdem „pomana” de la FMI si UE, ca opozitia politica nu are solutii economice si financiare, ca doar puterea actuala este cea care detine secretul (!?) iesirii tarii din criza.

De fapt, singura frica adevarata a puterii este cea legata de pierderea ciolanului, a „facilitatilor” individuale si de grup oferite de licitatiile publice, de aranjamentele locale aducatoare de beneficii enorme pentru cei favorizati, regasite in conturi si declaratii de avere, pe care nimeni din institutiile abilitate ale statului, indiferent de partidul care se afla la guvernare, nu indrazneste sa le controleze cu adevarat, pentru a descoperii seva, de unde se trage averea politicienilor si a profitorilor din umbra ale „sponsorilor” politicienilor.

Nu pot sa nu-mi dau cu parerea, daca prin aplicarea aberatiilor tandemului Basescu – Boc, din bugetul familiei mele va disparea cca. 700 lei, nu pentru ca as saraci ireversibil sau as intra in incapacitate temporara (sau mai sti ?) de plata (uite ca m-am adaptat vorbelor politicianiste, ale farsorilor din politica damboviteana).

Nu pot fi de acord sa mi se taie din pensie, atata timp cat acesti asa zisi ganditori politico- financiaro – economici, actuali, nu au muncit alaturi de mine, in conditiile vitrege existente la locuri de munca cu pericol de incendiu, explozie, toxicitate ridicata, nu au stat ca si mine, departe de familie, luni de zile, prin delegatii care nu se mai terminau, nu au fost plecati de sarbatori de acasa, pentru a supraveghea activitatea din intreprinderi ale centralei, nu au avut ca si mine, in subordine si in responsabilitate, sute de lucratori, nu au stat impreuna cu mine, cu frica zilei de maine, pentru familie, in conditiile lipsei de posibilitati de aprovizionare sau a fricii, ca nu cumva copii, mici fiind, sa scape prin curtea blocului, vorbe auzite prin casa.

Nu pot fi de acord sa fiu solidar cu impostorii, deoarece tara trece prin greutati si criza. Ce vor sa dovedeasca, unii simulanti politici, ca ii doare soarta poporului, prin donarea salariilor ? Oricum nu scad din fondul de salarii, prin donarea salariului lor, operatiunea donarii fiind ulterioara incasarii banilor proprii, din socotelile bugetare.

Nu sunt de acord ca unii sa fie mai pensionari decat mine, cand este vorba de cifrele inscrise pe cuponul de pensie, atata timp cat nu au contribuit corespunzator la fondul de pensii.

Nu pot sa fiu de acord cu asa zisele facilitati acordate firmelor care trimit lucratori in somaj tehnic, de a fi scutite de plata contributiilor sociale, nu pot fi de acord cu ajutoarele de stat acordate regiilor autonome (!?) ale statului, care in plus nici nu-si platesc contributiile sociale.

Nu pot fi de acord ca sa existe sute de consilieri, pe langa sefi, in institutiile publice. Nu pot fi de acord sa fie platiti simultan, din bugetul public, cate 3-4 sefi pe acelasi post, in institutiile statului. Nu pot fi de acord cu legi facute pentru clientela politica, de partid sau cu numirea pe criterii politice, in functii cu responsabilitate publica, prin grave abateri de la constitutie, a unor cetateni agreati de partid. Nu pot fi, in general, de acord, ca in posturi cheie, de supraveghere si control, ale statului, sa existe numiri politice.

Din curiozitate, m-am uitat peste legile pe care isi asuma raspunderea guvernul Boc. La o prima vedere, exista unele categorii de lucratori/ pensionari, privilegiati si unele categorii, complet „omise” din lege.

Recalcularea pensiilor militarilor, ar urma sa se faca in decurs de 5 luni. Pai in conditiile, in care diminuarea pensiilor s-ar face doar pana la sfarsitul anului 2010 (dupa cum afirma unele goarne ale puterii), atunci, militarii ar suferi doar o luna, iar restul pensionarilor de rand, 6 luni.

Nu se pomeneste nimic de reducerea salariilor pentru functionarii de la guvern si de la presedintie, pentru angajatii serviciilor secrete. Dupa unele calcule, vazute prin presa, s-ar parea ca fondul de salarii pentru aceste categorii privilegiate se ridica la 40 % din fondul total de salarii bugetare, iar ca numar ar fi vorba de maxim 100.000 de salariati, din totalul de 1,4 milioane de bugetari. Probabil ca pentru acestia nu se pune problema de solidaritate cu prostimea.

Daca ar fi sa formulez o declaratie proprie de avere, nu stiu daca as gasi elemente cu care sa ma pot macar apropia de o comparatie, cu cel mai „nevinovat” politician sau sef din institutiile statului. Trompetele puterii (Udrea, Hoara, etc.) incaseaza din salarii si afaceri proprii, sume inimaginabile pentru cetateanul simplu. Pot fi eu solidar, cu acestia ? Poate ei cu mine.

Ma intreb, de ce presedintele parlamentului european, dupa nume polonez sau ceh, vine in Romania si declara in parlament, ca sustine programul de austeritate al guvernului Boc ? De ce nu zice la fel si in tara lui de origine, sa se reduca pensiile si salariile, daca programul Boc este asa de bun ? Sa fie preluat in UE, obligatoriu, de toate statele membre, magistralul program de redresare al economiei romanesti.  Sa fim seriosi. Incepe sa se vada adevarata fata a „rostului” si a costului integrarii Romaniei in UE.

Reducerea pensiilor afecteaza serios, cca. 80 % din pensionari. Multi dintre acestia vor ajunge la 350 lei pensie pe luna, nu se stie pentru cati ani de acum incolo. Legile lui Boc „uita” de cei care au lucrat in grupe de munca. Nu se zice nimic despre recalcularea din noiembrie 2005, cand pensionarii in baza Legii 3/1977 au pierdut (li s-au furat bani, din buzunar) 0,5- 1,5 puncte, din punctajul mediu calculat pentru pensie, adica la valoarea punctului de pensie de astazi (732, 8 lei), 3,5 – 10,5 mil. lei vechi. A nu se uita – pentru acesti bani, firma si salariatul au cotizat, corespunzator, la vremea respectiva, la bugetul asigurarilor sociale. Prin urmare, guvernantii nu pot invoca motivul ca nu s-ar fi cotizat. In urma recalcularii din 2005, pensionarii au ramas doar cu anii considerati ca vechime, la pensie. Este motivul pentru care guveranantii isi permit astazi sa afirme ca sunt milioane de pensionari cu contributie incompleta la sistemul de pensii (30 de ani, dupa Legea nr.19/ 2000). Incorect. Cand au iesit la pensie, s-a tinut cont la varsta dar si la calculul pensiei, in vechea lege existand prevederi de cotizare obligatorie – 20 ani pentru cei care au lucrat in grupa I-a de munca si 25 de ani pentru cei care au lucrat in grupa a II-a de munca (conform Legii nr.3/ 1977). Sunt hotarari ale Curtii constitutionale, despre astfel de cazuri. Am scris candva pe larg, despre aceste hotarari. Va fi interesant de vazut ce va decide CC, in perioada imediat urmatoare, cand se va pune problema sa-si  reduca singuri, unii pensiile aflate deja in plata, altii pe cele care urmeaza sa le incaseze cand vor indeplini conditiile de pensionare. 

Legile lui Boc amintesc doar de cei care s-au pensionat pe caz de boala. Fara a fi de acord cu pensionarea pe caz de boala, a celor care nu indeplineau conditiile de pensionare, ma indoiesc ca se vor gasi niste „profesionisti” ai puterii care sa poata combate un document medical aflat la baza pensionarii pe caz de boala. Se omite si urmarea retragerii deciziei de pensionare – procese ajunse la CEDO, unde statul roman nu a castigat, inca, niciun proces. Poate daca adevaratii vinovati (politicieni, juristi) pentru erorile judiciare ar plati din propriul buzunar, banii acordati de CEDO celor pagubiti, nu ar mai exista atatea procese pe rol.

Am vazut aseara pe ecrane o lozinca a unor protestatari impotriva masurilor anuntate de guvern – „Ati furat ca-n codru, va cantam prohodu”. Mult prea funebru, dar cat de adevarat. De fapt doar cantatul, ca nu se va intampla nimic spectaculos cu actualul guvern Boc.

Sunt doar, cateva aspecte ale modului cum sunt respectati cetatenii acestei tari, de catre politicieni. 

Nu este de mirare ca s-a ajuns la situatii in care parintii nu gasesc argumente suficiente pentru a le invoca copiilor lor, care se hotarasc intr-un tarziu, sa apuce calea strainatatii. Constienti de greutatile la care se expun, tinerii de azi, risca, fiind tineri, avand tot viitorul in fata. Doresc ceva mai mult pentru copii lor. Nici parintii lor, nu au dorit mai putin, pentru copii. Nu s-a putut ? De ce ? Intrebarea va ramane fara raspuns, cel putin pentru parinti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: