Circoteca damboviteana continua

De 20 de ani, in Romania, alba – neagra a devenit sport national. Este practicat in politica, in economie, in finante, la capul podului, in autogari si in gari, la iarba verde, in varful muntelui, pe banca in parc sau la intruniri de familie, cu ocazia sarbatorilor.

Cum altfel se poate numi situatia prin care trece tara ? Este criza sau nu se stie inca, daca a inceput sau urmeaza sa ne cocoseze ? Aplicam reforme anticriza sau ne facem ca lucram la asa ceva ? Uite reforma, nu e reforma. Reforma mai presupune si altceva decat disponibilizari de personal, inchideri de firme si incredintari directe de lucrari ale statului catre clientii politici ? Este greva generala, dar ne mai gandim cat de generala va fi ? Ii ovationam si le apreciem modul cum gandesc unii in folosul cetateanului sau ii huiduim si ii scuipam pe politicieni ? Societatea civila este civila sau nu prea ?  In ONG -uri se face politica de partid sau nu se face ? Avem partide situate pe esichierul politic, la stanga, la dreapta, spre centru sau michiduta este singurul care stie ce politica fac partidele ? Suntem cu adevarat in Europa sau doar in perpetua asteptare ? Nivelul de trai in tara are vreo legatura cu cel din UE sau urmeaza in urmatorii 50 de ani, sa aflam ?

Se pot pune multe intrebari ca cele de mai sus. Dar, cui ar folosi ? Cetateanului simplu, in niciun caz.

Cum poti compara demisia presedintelui german care a zis ca prin participarea cu trupe in Afganistan, Germania isi apara de fapt interesele sale economice, repectiv a premierului japonez, care nu a reusit in 5 luni, sa rezolve promisiunea facuta la alegerea sa, ca va muta o baza americana, cu pasivitatea nemernica a politicienilor nostri, care nici macar nu au curajul sa-si aduca aminte ce au promis in campaniile electorale ? Cum poti sa-l consideri politician responsabil, pe ministrul transporturilor R. Berceanu, care la tv declara senin ca in campania electorala s-a mintit prin omisiune pentru a  se ascunde faptul ca mergem spre prapastie sau pe ministrul finantelor, care de la tribuna parlamentului declara  ca mai puteau minti poporul inca 6 luni.

Seful statului nici el nu este usa de biserica. Minciuna sta cu el la masa, permanent, il insoteste prin tara si prin lume, pe unde mai este inca primit. Exemple ? Le stie toata lumea. Il mai crede cineva ? Se pare ca da, daca este inca la Cotroceni. Cine sunt cei care mai cred inca, in patriotismul si profesionalismul sau ? Un adevarat mister, nu si pentru trepadusii prezidentiali stiuti de toata lumea, care apar pe la tv si cauta sa ne indobitoceasca seara de seara. Se mizeaza, presupun, pe lehamitea populara si pe pasivitatea din totdeauna a romanului. Cam periculos, zic eu. Au fost cazuri, chiar recente, cand multimea a iesit din pasivitate, iar conducatorilor nu le-a fost chiar placut, ce au patit.

Restrictii noi, dar numai pentru cei saraci, bat la usa. Cei bogati vor huzuri in continuare si ne vor minti asisderea. Astazi, guvernul interpreteaza munca nu ca pe un drept constitutional al cetatenilor, ci ca pe o pedeapsa, iar sloganul – merge si asa, este litera de lege pentru seful statului, pentru ministrii actuali si pentru „ganditorii” din umbra acestora. Totul se reduce la numarul celor care vor fi concediati si la procentele cu care se reduc salariile, pensiile, prestatiile sociale, etc.

Citean un studiu facut de catre englezi si americani, care ajunsesera la concluzia ca intelepciunea populara vine o data cu varsta si experienta de viata, iar fericirea individuala vine dupa varsta de 50 de ani. Asa o fi pe la ei. Vazand cum gandesc, promoveaza si aplica, politicienii nostri, aflati in preajma varstei de 50 de ani, cu greu gasesti o paralela cu studiul amintit, la romani, poate doar in ceea ce priveste fericirea si chiverniseala personala a clicii de la putere si a acolitilor lor.

Cum poate fi interpretata de catre omul de rand, parada prezidentiala, de la botezul copilului printului Paul si al printesei Lia, de Romania (?!), in conditiile in care in Romania sunt copii care mor de foame ? Printul (!?) castiga la CEDO, procese intentate statului roman si primeste imediat de la stat (vorba vine, de fapt din taxele si impozitele platite de prostime) mii de euro. Normal as zice, doar are de platit un botez. Dar de ce sa nu plateasca judecatorul care a gresit cand a dat sentinta in procesul judecat in tara, proces ulterior pierdut la CEDO ? Urmarea botezului ? Printul Charles al Marii Britanii, un prieten decalarat al Romaniei, care chiar si-a cumparat o proprietate la Viscri (prin zona fostilor sasi, in prezent emigranti in Germania, din cauza „traiul bun” pe care il duceau) a renuntat la vizita oficiala, pe care o avea deja anuntata la Bucuresti.

In paralel cu sindrofia botezului, de ce sa nu punem pe tapet declaratia presedintelui cum ca poate o fi fost sub influenta alcoolului, atunci cand a declarat in campania electorala, ca pensia minima ar trebui sa fie de 500 lei. Cavalcada rasului sau teroarea plansului ?

In protestele de strada care au cuprins tara, se fac auzite lozinci ale maniei dezlantuite a populatiei, ale neputintei cetatenilor de rand in fata impostorilor. Ce gandeste omul simplu, scrie sau striga, doar doar l-o vedea sau l-o auzi cineva? „Piticu si cu chioru au distrus poporul”. „Romania – lagarul pensionarilor”. „Pleaca ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii”. Bine zicea un ilustru necunoscut – „Politicienii sunt ca porumbeii, cand sunt jos, iti ciugulesc din palma, iar cand sunt sus, se gainateaza pe tine”.

Mi-a ramas intiparita in minte remarca lui R. Tudor, referitoare la ce zic politicienii romani, ca au creat in ultimii 20 de ani – „Am creat o lume noua, nu voua”. Trist, dar adevarat.   😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: