Se desteapta, cumva, romanul de rand ?

Citeam rezultatul unui sondaj CCSB, cu o singura intrebare, pusa pe strada cetateanului impovarat de grija zilei de maine, in conditiile creizei actuale – 91 % dintre romani ar dori reintroducerea pedepsei cu moartea.

M-am intrebat care ar putea fi rata de participare la un referendum national, pe aceasta tema si am concluzionat ca s-ar prezenta la vot mult mai multi cetateni dacat la ultimele alegeri prezidentiale.

Nu cred ca romanii sunt rasisti sau intoleranti, ci doar satui de crime, violuri si pedofilie, de atacuri armate in plina strada si in plina zi, de batai ca-n filme intre clanuri mafiote, tiganesti, de jafuri financiare gen FNI sau Caritas si de „aranjamente” fiscale si licitatii trucate, in numele democratiei, doar pentru o mana de profitori ai tranzitiei.

Cred ca cei intervievati erau in cunostinta de cauza, erau patiti sau fusesera martori la cel putin una dintre „manifestarile” pentru care ei considera utila reintroducerea pedepsei cu moartea. Sigur erau informati in legatura cu subiectul intrebarii, nu cum s-a intamplat la ultimul referendum, cu unicameralul, cand cei putini prezenti la vot au pus degetul unde s-a nimerit. Nu cred ca s-a gandit vreunul dintre cei intervievati, la mila fata de aproapele sau devenit criminal, considerand ca nici cel care practica fapte certate cu dreptul de a trai in colectivitate, nu are mila fata de victima sa.

Vezi la stiri, cum tot mai multi tineri sunt adunati de pe strazi si dusi la dezintoxicare. Magazinele de vise, care vand plante etnobotanice prolifereaza si umplu buzunarele unor asazisi investitori sau comercianti. Se profita doar de vidul legislativ existent sau de lipsa unei maini forte, care sa pedepseasca crunt pe cei vinovati. OUG nr. 6/ 2010 stabileste un numar de plante etnobotanice, interzise la comercializare. Am vazut la televizor, cum un comerciant declara senin, ca va aduce alte produse, neinterzise. De ce ? Simplu. Nu-l interesa sanatatea tineretului tarii, doar profitul propriu, rapid si substantial. Era destul pentru el daca vindea 2-3 luni, noile plante etnobotanice, pana se interziceau si acestea prin lege.

Nu cred ca ar fi vorba de lipsa de democratie, cand este vorba de sanatatea unei natiuni, daca s-ar interzice prin lege toate plantele etnobotanice cunoscute, inclusiv derivatele lor, mentionate in cataloagele internationale de profil pentru produse periculoase.

Chinezii cand prind traficanti de droguri, intai le taie mainile si apoi ii impusca in ceafa, in cadrul unor executii publice, in piete. O fi bine, o fi rau ? Nu stiu. Este sigur insa – chinezii inainte de a incalca legea drogurilor, se gandesc bine.

Ce vedem la noi ? Traficanti si comercianti care se imbogatesc fara limite, care stau la masa cu politicieni, interlopi oaspeti de seama ai unor ministrii, aceeasi interlopi care nu de putine ori sponsorizeaza serbari campenesti in timpul unor campanii electorale ale politicienilor. Achizitii publice trucate sau incredintate direct fara licitatie sau fara concurenta. Beizadele ale unor politicieni sau ale unor „avuti” locali care dau iama prin baruri, care vorbesc tare pe strada, care conduc masini puternice cu viteza mare, in sunete ascutite de manele si care nu de putine ori produc accidente de circulatie soldate cu victime.

Ce vor in prezent, politicienii nostrii ? Incearca sa ne convinga cum ca o stafie criminala (cum era un titlu intr-un ziar) bantuie Romania. Stafia fiind de sorginte bugetara sau pensionara. Ei politicienii, nu au nicio vina pentru actuala situatie economico- financiara, dezastruoasa, in care se afla tara si simplii ei cetateni, cetateni care nu sunt mana in mana cu puterea.

Ce ne dorim de fapt, noi cetatenii de rand ai acestei tari ? Sugestiv mi s-a parut un titlu dintr-un ziar – ne dorim sa avem, sa putem, sa facem si prea rar ne dorim sa fim. Frumos, real, in firea lucrurilor. De ce nu si in sufletul fiecaruia dintre noi. Simple cugetari ? De ce nu, dovedim astfel ca existam. Prea des suntem necuvantatori si ne ascundem in noi insine. De ce nu spunem mereu, ce gandim ori simtim ? De ce nu actionam la primul impuls ? De ce ne lasam calcati mai mereu, in picioare, de nevolnici ? De ce procedam mai mereu, precum in vechiul banc, cand doi amici se intalnesc pe o banca in parc si unul il intreaba pe celalalt – stai si cugeti sau doar stai ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: