Fotbalism versus futbolism

In Romania este greu de facut un clasament legat de fotbal sau de futbol, ca sport in sine, plecand de la investitii in infrastructura si in sportivi, continuand cu performantele sportive, interne si externe (te apuca rasul-plansul ?!) si in final inventariind beneficiile financiare aduse de sportivi celor care investesc. Multi sunt cei care se lauda cat de mult investesc, doar 1-2 au insa dreptul moral sa se laude.

Nu ma refer aici la clasamentul sportiv, prin acumulare de puncte. De ce ? Sunt destule voci prin presa care sustin ca aceste clasamente nu sunt tocmai cinstite, ca se umbla in continuare la arbitrii (vezi cazul Penescu), ca reciprocitatile nu au disparut definitiv, ca sunt interese financiare meschine, ale conducatorilor, adversari declarati in gura mare pe la tv, in sport, dar prieteni la toarta, in afaceri nu tocmai oneroase. Numai Mitica de la liga vede totul in roz si apreciaza „progresul” nemaivazut al campionatului pe care il patroneaza.

Citeam undeva un titlu de articol (nu retin exact unde) ca fandaxia bantuie prin fotbalul romanesc. Nu am fost curios sa ma luminez, ce voia sa spuna cel care scrisese articolul. Am luat totusi DEX-ul si am citit: fandaxie = manie, ticneala, aiureala. Parerea mea ? Se discuta prea mult prin emisiuni de profil, cu asa zisi oameni de fotbal, despre niste corifei ai fotbalului autohton, scufundat de fapt, in mediocritate, afacerism si aranjamente cu iz penal. Manie ? Poate din cea proletara, cand vezi cat de infantil gandesc si se exprima, unii. Ticneala ? Se poate discuta. Aireala ? Cat cuprinde. Cui foloseste ? Sportului in sine, in niciun caz.

Dupa rezultate slabe sau dupa aranjamente de culise, auzi antrenori, jucatori sau conducatori de cluburi zicand – imi asum intreaga raspundere pentru rezultat. Ce or vrea sa spuna de fapt, in afara de a arunca o vorba in vant ? Se intampla des sa fie schimbati antrenorii, sa fie trimisi la echipa a 2-a simulantii si profitorii sportivi. Conducatorii de club sunt  sanctionati prin benere defaimatoare (sau poate nu), de voci nemultumite strigand din gloata furioasa de suporteri, prin injuraturi birjeresti si batai intre asa zisii suporteri sau acestia si jandarmi. Legea nu se aplica. Amenzile date de liga se injumatatesc la recurs. Conducatorii de club nu raspund in fata nimanui, pe motiv ca ei investesc. Vorba vine investesc, in conditiile in care purtatori de crampoane sunt adusi de peste mari si tari, populand pana la refuz, echipele romanesti, astfel incat romanii din lot ii numeri pe degete. Si se mira oficialii de nivelul intern al fotbalului romanesc. Se agita sefii de la federatie si liga, ca echipele romanesti clacheaza in tururile preliminare ale competitiilor internationale.

Fiind vorba de fotbal, am intocmit un clasament Gura mare si infantilism in fotbal.

-Locul I cu coronita (de parlamentar european) – inteligibilul Gigi Becali. Iata viziunea lui despre sportul in care investeste (sau macar asa sustine peste tot, unde il asculta cineva) – Toja pac bufa – bufa, Kapetanos gol tara-para (din jena, probabil, nu a scris redactorul, tarta-parta). Cum traduc eu viziunea latifundiarului ? Echipa patronata de miliardar joaca ceva in genul: visand la extraterestrii in poarta, nati-o tie, dami-o mie, in aparare, tarta-parta pana la 16 m si apoi spit in mingea proiectata in cuc (adica in vazduh, in vorbirea populara).

Locul I – ebenist al limbii de lemn, din cea mai nobila esenta – Cornel Dinu. Ce zice el despre Gigi Becali – Gigisor suge banii Stelei. E o cacareaza de om. Depozitar al unor anume cunostinte despre fotbal, netraduse insa pe terenul de fotbal, in rezultate pe masura analizei critice pe care o practica, Cornel Dinu are totusi voia suporterului din mine, sa se exprime public. Cum ? Este problema domniei sale. A fost totusi fotbalist, nu purtator de crampoane. Pentru a analiza ce spune de fapt C.D, citez cateva fraze scrise sub titlul – Injuraturi cordiale, de Lelia Munteanu (cea care l-a si caracterizat drept ebenist). Auzi cum suna  – „Intr-un elan transcendental propedeutic, C.D, cu inconfundabila-i elocventa deloc obnubilata, l-a facut pe Gigi Becali, cacareaza. Printr-o inferenta locvace, ……”, s.a.m.d, in acelasi stil. Eu unul nu am inteles nimic, ca de altfel din 90 % din frazele lansate de C.D spre deliciul necuvantatoarelor din fotbal.

Locul II – afaceristul Vasile Turcu. Expresiile sale celebre, despre fotbalul practicat pe maidan, in general si contrele nemiloase, cu ceilalati investitori si conducatori de cluburi, de aceeasi factura cu el, umplu paginile ziarelor de sport si fac deliciul vorbitorilor pe la televiziuni. Ce zice omul ? La ce mecla are Bonetti, l-as pune sa-mi pazeasca strugurii, ca sa sperie pasarile. Rade ciob de oala sparta, unde era Cupidon. Sau, catre Iuliu Muresan – i-a murit cocoselul si da din limba. Toate bune si frumoase, ca doar pupeze si cocalari, ca in fotbal, rar gasesti pe altundeva.

Locul III – maestrul sumo (cum singur se considera) Iancu de Timisoara. Ce zice el despre fotbal ? M-am saturat de fotbalul din Romania. E mizerabil, jegos. Cine l-o fi facut asa ? Conducatorii din fotbal nu au niciun „merit”. Nu ei sunt cei care agita spiritele si contesta orice. Nu ei sunt cei care in goana dupa profit imediat, cu investitii minime, au adus in tara, sute de simulanti in ale fotbalului. Nu ei sunt cei care se „alinta” zilnic, in public. Nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le miroase. Nu ei sunt cei care fac vizite dese pe la parchet si dau cu subsemnatu si cu presupusu.

M-am intrebat intotdeauna – infantilismul sa fie o „calitate” sau doar o obisnuita a oamenilor de fotbal ? Ma uit pe la straini (englezi, francezi, nemti, spanioli). Vezi conducatori de cluburi care stau civilizat, in tribuna, unul langa altul, la meci. Nu se contreaza in public. Nu dau declaratii sforaitoare. Rezultatul ? Pai nu se vede ? Echipele lor castiga campionate, cupe europene si mondiale.

Dar de fapt, ar trebui sa dispara presa sportiva din Romania ? Daca se vinde hartia plina de balacareli si vorbe fara perdea, de ce ar renunta presa sa scrie astfel ? Poate doar din respect pentru meseria de ziarist. Este cazul ? Cine mai stie !   😦

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: