Cineva acolo sus ne iubeste

Am afirmat in mai multe randuri ca legislatia UE a fost transpusa in legislatia nationala, de catre persoane al caror profesionalism si a caror pricepere ridica cel putin unele semne de intrebare. In graba raportarii parcurgerii unor etape, in procesul de aderare la UE, de cele mai multe ori, din necunoastere unor termeni specifici si nu in ultimul rand a situatiei reale din Romania, multi dintre cei investiti sa pregateasca legile necesare functionarii ulterioare ale tarii, in concordanta cu normele europene, au profitat de singurul lor merit – cunosterea limbii engleze vorbite, in tren sau in avion, nu si a limbii engleze utilizate de catre tehnicieni/ specialisti in economie, finante, mediu, securitate si sanatate in munca, etc. Rezultatul ? S-au adoptat de catre parlament legi copiate dupa normative straine, greu adaptabile la realitatile romanesti, de multe ori chiar inutilizabile. Legile initiale se modifica ori de cate ori se sesizeaza ceva nou, dar nu de catre meseriasi romani, ci de catre organisme ale UE. Concret – actuala lege a pensiilor nr. 19/2000 a fost modificata prin cca. 50 de acte normative, in cei 10 ani de cand este in vigoare si in prezent se lucreaza la o noua modificare, care se vrea a fi definitorie; miram-as !?   :D.

Citeam astazi pe juridice.ro – Comisia Europeana a publicat decizia de trimitere catre Romania a unui aviz motivat (al doilea semnal, dupa ce anterior s-a transmis o scrisoare de punere in intarziere), pentru incalcarea legislatiei UE privind evaluarea impactului asupra mediului. Avizul motivat a aparut ca urmare a neluarii niciunei masuri concrete de catre Romania, in urma scrisorii de punere in intarziere a CE. Dupa cate imi amintesc, scrisoarea a fost transmisa Romaniei, in urma cu cca. 1,5 ani.

Concret – nu s-au respectat de catre Romania, prin construirea ilegala a unei instalatii de productie a formaldehidei (parca la Sinteza Oradea sau cum s-o mai numi astazi fabrica), cu o capacitate de 60.000 tone/ an (formaldehida este o substanta nominalizata in catalogul european al produselor periculoase, drept – precursor pentru droguri), directive ale CE si CEE privind controlul asupra riscurilor de accidente majore care implica substante periculoase (in special Directiva Seveso – directiva adoptata de CE in urma unui grav accident chimic, produs in Italia, pe la inceputul anilor ’80, accident soldat cu multe victime omenesti), constatandu-se neindeplinirea de catre Romania a obligatiilor ce decurg din legislatia comunitara.

Cum probabil, Romania nu va decide daramarea instalatiei mentionate (sic !?), va urma sesizarea de catre Comisia Europeana a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Alt proces pierdut de catre Romania, alti bani platiti de statul roman din buzunarul nostru al tuturor, alti privilegiati ai puterii, cotizanti la visteria de partid care vor profita de banii obtinuti prin producerea acestei substante periculoase pentru sanatatea cetatenilor. Pana la urma, dupa multe amenzi platite, statul roman va face toate diligentele necesare si va obtine avizul CE, ca doar se vor gasi destule „argumente” de catre guvernantii nostrii, in sprijinul clientilor lor politici.

De ce ar fi interesat guvernul tarii sa apere sanatatea cetateanului de rand ?

Vor urma cu siguranta, alte atentionari din partea CE. Se pregateste oare cazul Rosia Montana ? Ceva semnale au fost deja date de catre guvernanti, care „cauta solutii” pentru demararea proiectului, prin discursuri favorabile in Parlamentul european, prin declaratii de presa ale ministrului economiei. Vom vedea ce va urma.    😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: