Cum ne umilim singuri

Noi romanii avem un talent deosebit sa ne umilim singuri. Nu este destul ca aproape peste tot in lume romanii sunt considerati tigani, hoti si lenesi. Nu este destul ca pe prima pagina a tabloidelor din lume, romanii sunt vedete negative.

Presa interna are si ea grija sa contribuie din plin la umilirea romanului simplu. Cum altfel pot fi considerate cuvintele utilizate (mai ceva ca pe vremea lui ceasca, cel inegalabil ridicat in slavi de pupincuristii de serviciu ai regimului) de unii scribi infantili, ai presei sportive romanesti, care categorisesc fotbalistii drept Il fenomeno, unicul fenomen, briliantul, printul, diamantul, tarul sau te miri ce cuvinte mai gasesc. Cum majoritatea dintre cei gratulati dau destul de des „cu mucii in fasole” ma intreb de ce este nevoie sa se consume hartie (si asa destul de scumpa) sau sa se umple cu vorbe goale emisiuni sportive, in care sunt invitati mai mereu aceeasi „unici a toate stiutori” in ale sportului in general si ale fotbalului in special. Pot sa inteleg nevoia de a-si castiga existenta a realizatorilor de emisiuni, dar nu pot intelege ce castiga invitatii din utilizarera acelorasi vorbe goale, despre sportul rege.

Sportivii ridicati in slavi de presa interna, de cele mai multe ori dezamagesc cand sunt transferati pe bani grei la echipe cu nume din Europa. Exemple: Dica, Sapunaru, Bratu, Marius Nicolae, Dorin Goian si lista poate constinua. Readucerea sub forma de imprumut, la echipele de unde au plecat este o practica aplicata mai mereu de catre impresari, care s-au imbogatit de pe urma transferurilor. Apropo ce s-o mai auzi de procesul cu transferurile ilegale, ca presa interna nu are timp sa ne spuna si nici interes probabil.

Mutu tine prima pagina in presa interna si prin lume. Se face singur de ras prin declaratii hilare, care mai mereu sunt contrazise de faptele sale. Ca fotbalist o fi bun, ca om nu sunt convins, iar ca trisor sportiv dovedit, se pare ca nu mai trebuie comentat. Anturajul, vedetismul sau educatia sa fie cauza ? Cine poate stii ? Inclin spre toate cele trei.

Iubesc sportul si fotbalul in special. Ma refer la sportul adevarat, fara fite si fara mofturi, cu sportivi care isi dau sufletul pe teren pentru echipa si pentru suporteri. Ii compatimesc pe cei care cauta sa insele, sa triseze.

Pe vremuri se gaseau pentru fotbalisti „porecle” mai romanesti, care se potriveau de minune adresantului – taranul, sapaliga, gascanul, chirurgul, etc. Parca era altceva. Te duceai cu placere pe stadion, unde gaseai 2-3 militieni care fiind iubitori de sport isi faceau de lucru, pe stadion. Astazi sunt zeci de politisti, jandarmi si bodigarzi care se lupta cu fanii. Ce fel de fani or fi aia care se duc pe stadion numai ca sa injure, sa strige mascari si sa se bata ? Este o alta racila a societatii sportive actuale.

La noi, fotbalul este plin de purtatori ilegali de crampoane, de jaloane si bijuterii ruginite. Asazisii patroni, majoritatea imbogatiti dupa revolutie si multi dintre ei cercetati penal, contribuie si ei activ, la starea precara a sportului romanesc actual. Se vaita mai mereu ca investec in sport, dar de fapt sunt profitori de imagine si chiar de multi bani. Nimeni nu incearca sa faca lumina in banii negrii care se invart in sport. Oare de ce ?

Te uiti la tv si nu-ti vine sa crezi ca in lume se face sport adevarat. In Anglia, Italia, Germania si Spania se joaca fotbal, cu stadioane arhipline. Fanii canta, iar cand se intampla sa se bata intre ei, se iau masuri drastice cu cei vinovati. Rusii si ucrainienii se organizeaza in prezent si rezultatele nu intarzie sa apara. Arabii sunt la inceput de drum, iar banii la ei nu conteaza.

La noi de 20 de ani nu se intampla mai nimic nou in sport. Bazele sportive lipsesc. Bani de la buget nu se dau, dar nici patronii nu investesc in baze sportive si se milogesc pe la detinatorii de drept ai acestora (ministere, primarii, consilii judetene). De cresterea sportivilor proprii se uita mai mereu si se recurge la aducerea unor straini care de prea putine ori sunt peste cei romani. Rezultatele pe plan olimpic, mondial, european si chiar balcanic aproape ca lipsesc. Avem minister sau structura asemanatoare pentru sport, dar banii sunt putini, iar responsabilii sunt politicieni care nu inteleg si nu cunosc fenomenul sportiv.

Poate se gandeste cineva serios si la sport. O minte sanatoasa nu poate fi decat intr-un corp sanatos. Sportul scolar trebuie sa reinvie. Sa se termine o data cu impostorii-investitori din sport. Impozitele si taxele sa se aplice tuturor egal si nu preferential. Institutiile statului sa nu mai inchida ochii cand este vorba de vedete inchipuite si patroni cu iz penal. Cine ia taurul de coarne ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: