Protestez

Nu pot sa tac atunci cand vad imagini la tv, pe care eu le consider cutremuratoare, degradante, injositoare. Nu inteleg cui foloseste sa faci reclama pe sticla unui festivism desucheat, aflat cel putin la limita bunului simt. Nu inteleg de ce televiziunile accepta sa participe la astfel de „evenimente”, chiar daca sunt platite cu sume destul de mari, din bugetul local, pentru ceea ce prezinta de fapt drept stiri. As fi curios sa aflu cum se simte din punct de vedere moral, fotoreporterul care filmeaza astfel de scene si reporterul de teren care le comenteaza. Nu-mi fac iluzii in privinta patronului de presa, care nu urmareste decat profitul, prin orice mijloace, ca asa-i in vremurile pe care le traim.  Azi, moralitatea nu are acoperire nationala.  😦

Sa me explic. De dimineata, in timp ce beam cafeaua, am cautat ca de obicei, stiri. Am considerat intotdeauna, ca o minima informare despre ceea ce se intampla in tara si in lume este necesara pentru fiecare cetatean al acestei tari. Doar asa ne putem face o idee despre cum traim.

Pe ecran am vazut pe imensul primar Popescu Piedone, care in stilul pur specific politicianului avid de reclama gratuita, intra pe usa unui apartament, din sectorul pe care il patroneaza. Era insotit de vreo 5-6 indivizi cu pachete, camere video si microfoane. Mai lipseau doar flamuri si „fani” din galeria personala a „alesului” cetatenilor. Venise in vizita la un batran veteran de razboi, ce implinea frumoasa varsta de 100 de ani, care solicitase printr-o scrisoare adresata, nu stiu cui, drepturi cetatenesti pentru romanii din Ucraina moldoveneasca.

Gest frumos sa aduci flori, o diploma si un tort, unui venerabil batran, care la varsta sa inaintata vrea sa fie demn si reuseste, fara a cersi nimic de la stat. Frumos ar fi fost ca pachetele sa fie din banii proprii ai primarului, nu din banii adunati din taxe si impozite. Si mai frumos ar fi fost daca statul ar reusi sa asigure un trai decent tuturor cetatenilor sai, prin pensii si salarii decente, iar batranii si cei mai merituosi dintre cetateni (ma refer la cei care fac ceva consistent in folosul colectivitatii sau la cei care duc mai departe faima tarii) sa primeasca felicitari inocente si premii substantiale, permanent, nu doar ocazional, cu o pronuntata alura de festivism.

Degradant pentru protegonisti sa aduci pachete cu „bunatati” unui cetatean al tarii, din banii colectati de la noi toti, numai cu ocazia unor sarbatori crestine, iar in restul timpului sa nu te preocupe soarta milioanelor de cetateni aflati la limita saraciei. 

Injositor pentru participantii la astfel de scenete (functionari ai statului, reporteri si fotoreporteri), indiferent de stipendia primita din bani publici, de la „organizatorul” acestei manifestari.

Cutremurator sa vezi un batran centenar, care nu-si gaseste cuvinte, pentru ca sa multumeasca unui reprezentant al comunitatii, care normal ar fi sa-si exercite o obligatie a functiei sale, nu sa profite de ea, pentru a-si face campanie electorala. Nu am cuvinte sa ma exprim, cand am sesizat gestul batranului de a incerca sa-i sarute mana cameleonului politic. Cu un minim bun simt civic, primarul a evitat ca gestul batranului, sa „reuseasca”.

Nu stiu daca protestul meu va avea vreun rasunet. As dori-o din tot sufletul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: