Muncind peste hotare

Situatia economica precara in care se zbate tara in ultimii 20 de ani, lipsa acuta a locurilor de munca din ultimii 2-3 ani, salariile lucratorilor aflate de cele mai multe ori la nivelul salariului minim pe economie, coruptia generalizata din institutiile statului, preferintele patronilor pentru „pacalirea” fiscului prin proliferarea muncii la negru si a muncii la gri, lipsa de interes a angajatorilor pentru crearea unor conditii normale de lucru la toate locurile de munca, precaritatea legislatiei muncii aflate in vigoare, taraganarea luarii unor decizii in justitie privind cauzele din instante care vizeaza conflicte de munca, sunt numai cateva dintre cauzele pentru care multi romani, in special tineri si dintre cei cu o pregatire solida, parasesc tara pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. De multe ori peregrinarile romanilor la munca, pe meleaguri straine, sunt pentru totdeauna.

Dupa parerea mea, statul este principalul vinovat pentru plecarea creierelor peste hotare, pentru deprofesionalizarea institutiilor statului puse sa vegheze la modul cum se respecta legile tarii, pentru lipsa fortei de munca calificate, in mai toate domeniile de activitate. Nici politica fiscala nu este straina dezinteresului statului. Ca statul este condus de politicieni, nu mai este nici un secret pentru nimeni. Ca in ultimii 20 de ani, politicienii perindati pe la guvernare, indiferent de natura lor politica, nu au fost in masura sa scoata tara din saracie, de asemenea nu este un secret pentru nimeni.

Doctrina comunista spunea ca statul va disparea la un moment dat. Ma intreb, daca in actualele conditii, nu cumva statul a disparut deja, chiar daca tindem, declarativ, spre capitalism.

Nu despre politica mi-am propus sa scriu. Oricum, politica facuta azi in Romania, nu pare a mai fi pe intelesul multora. Eu unul, cred ca nu mai inteleg nimic despre prioritati, guverne, crize, protectie sociala, salarii, pensii, etc. De ce ? Intre declaratiile politicienilor si realitate se casca o prapastie din ce in ce mai adanca. Ei vad totul numai in culori roz, insa realitatea este cu totul alta.

Cum sunt tratati romanii care muncesc in strainatate ? Am citit in Capitalul o stire preluata de la Mediafax, care cita La Derniere Heure, care mi-a atras atentia.  In Belgia, o firma de constructii, antreprenorul si un agent imobiliar, au fost trimisi in judecata, la instanta unui tribunal corectional din Bruxelles, deoarece au trimis 6 muncitori romani de pe un santier de reabilitare a scolii de medicina veterinara Cureghem din Anderlecht, sa extraga in anul 2007, 4 tone de amianta, dotati doar cu raschete si dispozitive de curatare, fara echipament individual de protectie adecvat si fara a-i informa asupra riscurilor la care se expun.

Muncitorii risca o imbolnavire de cancer prin expunerea lor prelungita la fibre de amianta, in timpul perioadei cat au lucrat. Cancerul se declanseaza in timp, iar analizele medicale efectuate muncitorilor au confirmat deja existenta riscului acestora de a dezvolta mezoteliom, o forma rara si grava de cancer.

In urma cercetarilor, parchetul a stabilit si faptul ca firma de constructii lucra fara a avea autorizatie de mediu si incalca reglementarile privind gestionarea deseurilor periculoase.

Am scris despre acest eveniment pentru a arata ca nici in strainatate nu umbla cainii cu covrigi in coada, ca patronii straini care nu-si permit sa foloseasca muncitori autohtoni pentru prestarea unor activitati periculoase, profita de muncitorii straini, neinstruiti la nivelul cerut in UE, care nu-si cunosc drepturile sau nu sunt in masura sa si le apere, acceptand sa lucreze la negru sau cu salarii mult inferioare celor ale localnicilor.  

Comparativ cu legislatia romaneasca, unde se prevad amenzi contraventionale pentru nerespectarea legii securitatii si sanatatii in munca si inchisoarea numai pentru neluarea masurilor necesare sau nerespectarea normelor, cu intentie, legislatia comunitara este mult mai aspra. De fapt, s-a ajuns la cercetarea evenimentului de catre parchet, dupa ce s-a stabilit in urma controlului medical efectuat, ca lucratorii prezinta modificari in starea de sanatate.

La noi exista un Registru national al bolilor profesionale, patronat de catre ministerul sanatatii si Institutul de sanatate publica Bucuresti, registru infiintat prin anul 2006. Pana in prezent nu am gasit pe site-ul ISP un raport referitor la datele trecute in acest registru.

Nu este clar daca s-au preluat din dosarele medicale ale salariatilor date care sa ateste prezenta riscului de imbolnavire, stiut fiind ca declansarea cancerului se face de cele ami multe ori la 20-30 de ani de la expunerea suferita de catre salariati, in timpul desfasurarii unor activitati periculoase.

In anexele la HG nr. 1093/ 16.8.2006 – Cerinte minime de securitate pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni in munca, respectiv la HG nr.1218/ 06.09.2006 – Cerinte minime de securitate pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici, respectiv HG nr. 1875/ 22.12.2005 –  Cerinte minime de securitate pentru protectia lucratorilor expusi la azbest, sunt nominalizate substantele periculoase pentru sanatatea lucratorilor.

Normal ar fi ca pentru toti salariatii care in timpul desfasurarii activitatii la locuri de munca unde se utilizeaza aceste substante periculoase sa se completeze rubrici si sa se tina evidenta starii lor de sanatate, mai ales dupa ce au iesit la pensie, cand controlul medical periodic obligatoriu in perioada cat sunt salariati, nu se mai efectueaza. Cei depistati cu probleme sa fie nominalizati in registrul national, sa fie urmariti medical, permanent, sa beneficieze de programele nationale de sanatate, sa primeasca despagubiri pentru suferinta lor de la statul roman si de la firma la care au lucrat. Probabil se va ajunge in curand sa aflam si despre procese pierdute de statul roman, la CEDO, in cauze privind accidente de munca, imbolnaviri profesionale sau imbolnaviri legate de profesie. Asa se intampla in tarile civilizate din UE, din care avem pretentia ca face parte si Romania. Sau poate ma insel ?  😦

Cum sunt tratati romanii, in tara, de catre institutiile abilitate ale statului ? Superficial – conform zicalei, sigur inventate de catre romani – „Lasa ca merge si asa”. De prioritate in sistemul de sanatate, pentru cei care au lucrat in conditii grele de munca si au fost expusi la noxe periculoase, nici nu poate fi vorba, aplicandu-li-se eterna formula – „Nu sunt bani” si neaplicandu-se legi deja votate de catre parlament – vezi Legea nr. 218/ 27.10.2008 – acordarea de punctaj suplimentar la pensie, pentru pensionarii care au lucrat in grupa I si II de munca. Dezinteresul fata de cetatean este pe primul plan, desi afirmativ, toti politicienii apara interesul cetatenilor, se ocupa de protectia sociala, de sanatate, de educatie si de agricultura. Sarman popor ! Pe ce maini ai putut sa incapi !  😦

Coruptia si interesul personal al politicienilor sunt prezente in primplanul presei. Iata un exemplu: conform site-ului juridice.ro din data de 10.11.2009, directorul coordonator adjunct in domeniul ssm, din cadrul ITM Constanta a fost trimis in judecata de catre procurori, fiind surprins in timp ce lua mita 2.500 lei de la administratorul unei societati comerciale. Am scris de mai multe ori despre numirile politice in functii de conducere, de la nivelul inspectiilor statului. Sunt de parere ca acest gen de numiri favorizeaza coruptia, in sensul ca cel care a facut numirea trebuie „sa beneficieze” de „atentia” celui inscaunat, pentru ca l-a numit fara sa tina cont de profesionalismul celui numit, bulversand totodata si activitatea institutiei.

Nu vad o iesire, curand, din itele tesute de catre tandemul politician-beneficiar pe criteriu politic, de functie de conducere in institutiile statului, de rupere a legaturii corupt-corupator. As dori sa ma insel si sa nu mai aud zilnic de coruptie si de „papagali politici” ocupanti abuzivi al unor functii de conducere in institutiile statului. „Vrabia malai viseaza” – cum zice un vechi proverb romanesc.  😀

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: