Legislatia damboviteana

Despre modul cum intelege statul sa respecte pensionarii am mai scris de cateva ori. Nu conteaza culoarea politica a guvernului atunci cand este vorba de promisiuni electorale sau de „manevre politicianiste” pentru a motiva neaplicarea unor prevederi legale, aprobate tot de catre politicieni. Nu conteaza nici deciziile Curtii Constitutionale care atesta constitutionalitatea unor legi, promulagate deja de catre presedintele Romaniei. Mereu se invoca lipsa de bani, criza economica si financiara mondiala, ca si cum politicienii nostrii nu ar avea nicio vina – ei nici usturoi nu au mancat si nici gura nu le pute.

Despre discriminarea salariatilor care au lucrat in grupe de munca am mai scris, deoarece la recalcularea pensiilor din anul 2005 li s-a redus pensionarilor (care au beneficiat initial conform prevederilor Legii nr. 3/ 01.07.1977), punctajul calculat pentru pensie, prin taierea punctelor aferente anilor lucrati in grupa I si II de munca – respectiv 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat in gr. I-a de munca si 0,3 puncte pentru fiecare an lucrat in gr. a II-a de munca.

La presiunea pensionarilor si a sindicatelor, precum si ca urmare a miilor de procese aflate pe rol la tribunale – unde pensionarii isi cereau drepturile castigate prin munca cinstita si nu ca ultim motiv – cel electoral, s-a emis de catre guvernul Tariceanu OUG nr. 100/ 27.08.2009 si de catre parlament Legea nr. 218/ 27.10.2008. Curtea Constitutionala s-a pronuntat in favoarea legii, prin Decizia nr. 1092/15.10.2008, declarand legea – constitutionala.

In spirit pur dambovitean, guvernul Tariceanu a emis OUG nr. 209/ 04.12.2008 prin care amana aplicarea Legii nr. 218/ 2008 pentru data de 01.01.2010, dar hotaraste aplicarea OUG nr. 100/ 2008 in 4 etape: octombrie 2008, februarie 2009, iunie 2009, octombrie 2009, in functie de data iesirii la pensie a celor care au lucrat in grupe de munca.

Noul guvern instalat in urma alegerilor din noiembrie 2008 – guvernul Boc, a inceput sa dea din colt in colt, cand a fost vorba de respectarea promisiunilor din campania electorala si aplicarea Legii nr. 218/ 2008, incepand cu prima zi a guvernarii (conform promisiunii din campania electorala). Profitand de amanarea aplicarii Legii nr.218/ 2008, data de guvernul anterior si beneficiind de majoritatea din parlament, noii politicieni (vorba vine, noi) aproba Legea nr. 154/ 08.05.2009, care sfinteste intocmai prevederile OUG nr. 100/ 2008, respectiv Legea nr. 155/ 08.05.2009 pentru OUG nr. 209/ 2008. Ca urmare a celor 2 legi din 2009, pensionarii au mai fost inca o data pacaliti de catre guvernanti si politicieni in general, urmand ca in functie de data de iesire la pensie – in anul 2009 pensionarii sa primeasca un mizilic, pentru anii lucrati in grupe de munca, iar ulterior (numai Dumnezeu stie, cand ?!), sa se aplice si prevederile Legii nr. 218/ 2008.

O data cu 2009 incepe alta serie de discriminari. Desi OUG nr. 100/ 2008 prevede aplicarea prevederilor ei incepand cu data de 01.10.2008, pensionarii care au primit majorari ale punctului de pensie, in cursul anului 2009, ca urmare a anilor lucrati in grupa I si II de munca, au constatat ca marirea pensiei a devenit efectiva numai incepand -respectiv cu februarie/ iunie/ octombrie 2009 si nici de cum incepand cu octombrie 2008. Au urmat in toata tara, alte drumuri ale batranilor nostri, pe la casele judetene de pensii, alte „batai de joc” din partea functionarilor publici platiti inclusiv din buzunarul celor pe care ii desconsidera pentru ca stau la ghiseu sa-si ceara un drept.

La intrebarea pusa de catre pensionarii contestatari, sefilor caselor judetene de pensii – de ce nu s-a aplicat retroactiv, conform prevederilor OUG nr. 100/ 2008 – majorarea punctului de pensie, a venit invariabil raspunsul – ca sa se aplice retroactiv, trebuia ca ordonanata sa prevada intr-un articol expres, in acest sens, respectiv daca nu va convine raspunsul nostru, dati in judecata casa de pensii.

Asa intelege statul, guvernul, politicienii, sa respecte munca, sa aiba grija de pensionarii sai. Politicienii isi aduc aminte de pensionari numai in campaniile electorale si ulterior ii trateaza doar cu „sictir”.  😦

Reclame

2 răspunsuri to “Legislatia damboviteana”

  1. cruceru ion Says:

    am lucrat in IORDANIA 4 ANI intre 1980 -1984 trimis de PETROBRAZI perioada in care se spunea ca sint incadrat in grupa 1 de munca ,acum nu recunoaste nici PETRNBRAZI nici INDUSTRIALINPORTEXPORT(firma pentru care am lucrat) acest lucru, unde trebuie sa ma adresez pentru a primi acest drept MULTUMESC

    • gigipopa Says:

      Solicitati in scris firmei (probabil Romconsult) care v-a trimis in Iordania sa va emita o adeverinta in acest sens. Daca aveti un document care sa confirme ca ati lucrat in Iordania, in condiitii de grupa I (cred ca este vorba de un decret care reglementa acest lucru – ar trebui sa fie mentionat in cartea dvs. de munca, cand vi s-a suspendat contractul individual de munca, la plecarea din firma unde ati fost angajat), il mentionati in cererea dvs. pentru emiterea adeverintei. Firma are obligatia sa va dea raspuns in 30 de zile, la cererea dvs. Daca nu primiti raspuns, respectiv adeverinta, calea de urmat este in justitie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: