Eu cu cine votez ?

In timpul siestei de pranz, ca de obicei, dau drumul la televizor pe stiri, nu ca as fi vreunul dornic de politica, dar curiozitatea ma indeamna, pentru a afla ce se mai nascoceste de catre politicieni si acolitii lor, prin campania asta electorala care deja ma oboseste, pentru ca nu se mai termina. Ma intreb destul de des, cum de reusesc, „ganditorii strategi” care stau in umbra candidatilor oficiali, sa puna pe tapet idei cu adevarat halucinante, de multe ori.

Imaginile cu autobuze care aduc la mitingul electoral de la Craiova, simbriasi PDL, pentru a face galerie actualului presedinte sau instruirea prealabila a salii pline cu „sustinatori”, la mitingul din alt oras (nu-mi amintesc numele), de catre catelusi bine platiti, aflati in lesa si simbria PDL, mi-au creat o stare de disconfort, amintindu-mi de participarea mea obligatorie, „luati cu arcanul” fiind, la mitinguri de 1 mai si 23 august, cu ocazia sosirii a diversi sefi de state prin tara, etc., de pe vremea lui Ceausescu. Se faceau in intreprinderi, tabele, de catre activisti sindicali, de catre secretari PCR sau UTC, tabele care se semnau pentru participare, de catre toti cei care trebuiau sa participe la eveniment, in frunte cu seful de sectie, instalatie, birou, serviciu, etc. Se imparteau tot pe tabel, panouri, tablouri, steaguri. Se stabileau cei care trebuiau sa strige lozinca, scrisa pe fluturasi. Se facea prezenta la locul evenimentului, prin urmarire cu vederea de catre „cadre”, la locul de adunare si apoi in timpul marsului, mitingului, etc. Student fiind, la primul vot, ca tanar de 18 ani, am fost sculati dis de dimineata, pusi sa ne barbierim, am fost incolonati si dusi in corpore la vot, la o casa de cultura.

Pot continua cu zeci de alte exemple. Nu doresc sa-mi amintesc de acele vremuri cand eram obligat sa particip la manifestari pe care nu le agream si nu le intelegeam. Cuvantul obligat este dur, dar adevarat, in conditiile in care aveai o familie si o functie pe care doreai sa o pastrezi, deoarece banii castigati in plus pentru munca ta si pentru raspunderea pe care o aveai (nu pentru astfel de manifestari), erau necesari familiei tale. Numai cine nu a trait acele vremuri poate afirma – nu te-a obligat nimeni sa faci ceva, ce nu doreai. De ce nu suntem lasati in pace, sa uitam metodele utilizate atunci ? De ce se accepta azi de catre cetateni, reluarea acelor practici, pe banii nostrii, in cel mai pur dispret pentru democratie ?

 Mascarada si circoteca politica actuala ocupa toate emisiunile, de pe la toate posturile de televiziune romanesti, indiferent ca sunt publice, de stiri, de folclor, de muzica, sportive, etc. Ne confruntam cu o adevarata pandemie politica grava, care lasa in umbra adevarul despre gripa porcina. Bascalia politica este in elementul ei. In prim plan sunt Maestrul (T. Basescu) si Margareta (E. Udrea), Praslea cel voinic (Emil Boc), Critorasul cel viteaz (C. Croitoru), Datornicul (la banci, pentru bani ce vor fi platiti de catre bucuresteni peste 3-4 ani – Liviu Negoita).

Nici pe internet nu mai poti naviga in liniste. Peste tot dai de clipuri electorale romanesti, de clonari, de anti reclama electorala facuta in bataie de joc si cu lipsa de bun simt elementar, de catre contracandidati. Se cruceste in fata calculatorului, inventatorul internetului, daca vede cum ne mai „alintam” noi intre noi, romanii.

Nu pot fi de acord cu afirmatii scandaloase, chiar daca sunt facute in campanie electorala, de genul:

-Ludovic Orban – „pe actualul presedinte, il voteaza numai alcoolicii, tiganii si prostituatele”. Greu de digerat o astfel de afirmatie, de catre poporul suveran. Cetateanul simplu are mandria lui. Nu ajuti astfel candidatul pe care il sustii. Multi romani isi vor aduce aminte in turul 2 si daca se vor afla fata in fata C. Antonescu si T. Basescu, nu stiu cati se vor face ca nu au auzit remarca cu iz de discriminare, a unui membru PNL. 

-Ioana Lupea -„Ion Iliescu pare o haina veche scoasa din dulapul politicii si scuturata in public”. Nu cred ca ziarista are dreptul sa afirme asa ceva despre fostul presedinte, chiar daca tupeul nu o impiedica. Poate si datorita fostului presedinte are ea ocazia sa arunce cu noroi intr-un cetatean al tarii. Civilizatia verbala nu strica nimanui. Prea des se uita astazi despre bunul simt in general si despre simtul minim al ridicolului, in conditiile in care doar doresti sa pupi mana celui care te plateste, pentru a arunca cu noroi spre adversarul politic.

Prea repede se trece astazi in sfera politica inalta, de la – va garantez, la – va confirm ca nu s-a amanat, apoi la – suntem in pericol sa ratam sansa…, iar in final – s-a pierdut ultima sansa de a profita de oportunitatea… Cum poti avea incredere in astfel de politicieni, care de la o zi la alta schimba discursul politic, dupa cum bate vantul ? Sa fie acesta un aspect al moralitatii politicienilor, sau de ce nu, chiar o „abilitate specifica” anumitor politicieni ?

Se incearca atragerea bisericii in campania electorala. Politicienii sunt nelipsiti de la sarbatorile religioase. Se inchina de mama focului, bat matanii si aprind la lumanari. Evlavia si piosenia nu le sta insa bine, mai ales cand o afiseaza dupa lungi vocalize de intoxicare politica a electoratului, cu vorbe de bodega si vorbe de mahala, la adresa adversarului politic.

Asistam la o intoxicare politica nationala, prin telefon. Primesti mesaje pe telefonul mobil, pentru a participa la mitingul electoral al cutarui candidat sau iti pune melodia de campanie electorala a vreunui candidat. Suna telefonul fix si incepe sa te intrebe duduia de la capatul firului, cu cine votezi, ca ea face nu stiu ce sondaj de opinie, comandat de nu stiu care candidat.

In cutia postala gasesti tot felul de pliante tip reclama electorala, in care ti se arata chipuri de politicieni, de care te impiedici zilnic pe ecranul televizorului, care te indeamna sa-i votezi. Pe strada, mii de afise electorale ocupa zidurile, stalpii de telegraf, gardurile, etc. si mai rar panourile publicitare, special montate, tot pe banii contribuabilului.

Nu poti sa stai de vorba cu un prieten, pe o banca in parc sau chiar in mijlocul strazii, ca te perturba tineri imberbi care te intreaba cu cine votezi si te pun sa semnezi tot felul de tabele.

Cum pot eu, ca simplu cetatean cu drept de vot, sa interpretez un slogan politic de genul – de ce va este frica, nu scapati. Primul meu gand se indreapta spre actualul presedinte, care se uita poncis la mine de pe afis si ma trec fiorii. Oare ce i-am facut, de l-am suparat ? De ce ma ameninta, ce are cu mine ? Cum pot eu sa aleg ca presedinte, pe cineva care ma priveste de pe un afis, cat blocul de mare, cu ochi injectati de ura ?

Nu am auzit nimic concret despre ce se doreste de fapt, de catre politicieni, sa faca cu aceasta frumoasa tara si cu cetatenii ei care o populeaza inca, neavand alte alternative viabile deoarece varsta nu le permite sa mai riste. Nu am vazut nimic concret, despre ce se doreste sa se faca pentru tineri (nu despre pomeni este vorba), despre ceva care sa-i faca sa renunte la a pleca din tara, in necunoscut.

Nu se spune nimic despre miliardele de euro, imprumutati si irositi in van, despre datoria mereu crescanda a tarii, care va trebui platita peste cativa ani, de catre varstnicii de azi, de catre tinerii de azi si de maine, prin munca lor cinstita.

Toate aceste cheltuieli electorale se produc in anul unei mari crize economice si financiare, pentru care omul simplu nu are nicio vina. Criza s-a produs tot din vina unor politicieni, a unor bancheri insuficient supravegheati de catre stat, a unor profitori care nu vor plati niciodata, la scadenta. Tot cetateanul de rand este chemat sa stranga cureauna si sa se limiteze la minimul necesar pentru supravietuire ? Oare de ce ?

Am cautat mai mereu, sa inteleg lozinca, lansata mai demult de catre comunisti (cand ne indemnau sa platim datoriile statului) si adoptata rapid de catre asa zisii capitalisti actuali – numai impreuna vom reusi. Am avut mereu aceeasi nedumerire, adica noi oamenii simplii – impreuna cu cine vom reusi ?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: