Sa candidez, sa nu candidez…..

Cu ceva zile in urma, mi-am dat si eu cu parerea (ca doar la politica ne pricepem toti, nu-i asa ?) asupra necesitatii ca presedintele in functie sa mai candideze sau nu, pentru un nou mandat. La acea vreme nu beneficiasem de „raportul” presedintelui in fata parlamentului (apropo, daca nu i l-a cerut nimeni, de ce s-a straduit sa ne mai induca in eroare inca o data ?), nu citisem titlurile prin ziare, prin care initiati in ale politicii sau invatacei (ca mine, de altfel), spuneau verde in fata, cui voia sa-i citeasca, parerea lor despre „era Basescu”. Fara a cunoaste cu ce se va mai impauna presedintele nostru, in respectivul raport, am inserat pe blog niste constatari proprii. Recitindu-le, am ajuns la concluzia ca trebuie sa completez, cu noi aspecte, sesizate de catre mine, in urma prezentarii raportului si a comentariilor adiacente, auzite sau citite ulterior.

Ce ramane dupa ce presedintele in functie, va renunta sa mai candideze pentru un nou mandat sau va fi invins in alegeri (dupa cum ii doresc) ? Nu iau in considerare, posibilitatea de renuntare a domniei sale, la a candida pentru un nou mandat (desi ar putea fi singura sa decizie inteleapta).  😛

Nu am un candidat preferat (dintre cei deja anuntati ca vor candida). Mentin tot ce am scris anterior, considerand ca majoritatea celor care nu merg la vot (din diverse motive), au totusi dreptul sa viseze la un presedinte mai bun, mai responsabil, mai eficient pentru noi cetatenii obisnuiti, nu doar pentru niste privilegiati.

Protejarea vizibila, directa, a membrilor familiei si a apropiatilor sai, implicati in afaceri oneroase (divulgate de presa, dar neconfirmate inca de catre justitie) a fost o practica curenta a dlui. presedinte.

Este greu de acceptat, ca noi romanii putem fi de acord cu sloganul, aplicat mai mereu de catre politicieni, indiferent de culoarea lor politica – dupa noi potopul – trambitat prin fapte ce contrazic vorbele politicienilor ajunsi pe rand, la ciolan.

Fostul presedinte Ion Iliescu il considera pe actualul presedinte – o pacoste de care trebuie sa ne debarasam. Dupa stiinta mea, prin debarasare se intelege – solicitarea expresa a chelnerului, care ii cere picolitei cu picioare lungi si nuri la vedere, sa curete imediat masa, pentru ca vin sa se aseze invitati de sema ai sefului de local. Ce altceva decat o crasma de mahala, a facut actualul presedinte, din Romania ?

Candidatul la presedintia tarii, Crin Antonescu, referindu-se la o eventuala alianta cu actualul presedinte, crede ca este posibil orice, daca actualul sef al statului ar deveni respectuos, democratic, civilizat si sincer. Simple aiureli spuse la prima infatisare sau vise politice aparute in urma unei noi serii de injuraturi politice, specifice dlui. presedinte.

In cei 5 ani de mandat, multi intelectuali cu staif, s-au facut ca ploua, adica nu pricep ce se intampla cu adevarat si au slujit cu nesat regimul presedintelui Basescu. Gaselnita presedintelui cu infiintarea unor comisii prezidentiale, nu este in esenta ceva gresit, dupa parerea mea fiind necesare strategii in multe domenii de activitate, dar modul cum se slujeste presedintele actual de rapoartele acestor comisii, depaseste pe langa atributiile sale de presedinte si de multe ori, limitele bunului simt (in special prin comentariile care le face ulterior aparitiei rapoartelor si prin modul parsiv cum incearca sa le impuna ca legi, parlamentului). Ce altceva mai penibil poate fi auzit in parlament, decat un raport fantoma al uni presedinte obosit de propria sa neintelegere a politicii – in folosul cetateanului, sarcina pe care o avea ca presedinte ? Strategiile emise de aceste comisii au avut in final, doar rolul de a potoli setea de putere a presedintelui jucator.

Cultul vulgaritatii, prin exemplul propriu mai mereu promovat, arata cum nu trebuie sa se comporte un presedinte al tuturor romanilor.

Bagabonteala verbala in politica, a devenit o moda lansata din fieful prezidential.

Unele maxime prezidentiale fac ocolul tarii si deliciul presei strine:

pentru o traista de porumb, medicii trimit in pensie oameni care pot fi de folos economiei nationale. Cata perfidie poate contine un astfel de mesaj, care nu aminteste nimic de cei 450.000 de actuali someri inregistrati si de alti cel putin 3 milioane de cetateni, iesiti din somaj, care nu au loc de munca si se descurca cum pot, prin strainataturi sau muncind cu ziua, la negru, in tara.

ca presedinte nu poti actiona ca un comandant de nava. Dl. presedinte are uneori, momente de viziune clare, rare, dar are. Declaratia este OK, dar ce te faci cu aplicarea in practica a acestei cugetari prezidentiale ?

romanii au un IQ peste media UE, dar nu il valorifica. Fantezie de presedinte sau dispret declarat fata de profesori, medici, ingineri, magistrati, etc., salariati sau pensionari, cu totii nemultumiti de traiul zilnic si scarbiti de modul cum se face politica in Romania de dupa 1989. Multi dintre cei amintiti, nu au crezut ca dupa 30-40 de ani de munca sub regimul comunist, vor mai prinde zile, la batranete, in care sa-si duca iarasi traiul de pe o zi pe alta. Rusine pentru guvernanti si politicieni. Incep sa devin adeptul unei fraze citite pe internet (nu am retinut exact unde) – prostia nu are varsta, insista si vei reusi. Nu erau precizari, daca sa insistam in prostie sau doar sa asteptam sa inaintam in varsta.

Am asistat la promovarea unui stat slab administrator, cu functionari incompetenti profesional, corupti, numiti pe criterii politice. Sefii inlaturati din functii, pe criterii politice, au devenit inspectori guvernamentali, cu salarii grase, dar fara fisa de post. De ce nu au fost pur si simplu concediati, daca nu erau valorosi ? Ar fi fost prea multe procese pierdute de catre guvern, asa ca mai bine platim de la buget, 2-3 oameni pe acelasi post, ca tot vorbim toata ziua de reducerea cheltuielilor bugetare si de fapt le crestem permanent.

Criminalitatea este in crestere. Ne confruntam aproape zilnic cu jafuri la drumul mare, cu excrocherii financiare fara numar. Politia este depasita de evenimente. Procurorii nu fac fata volumului mare de munca. Judecatorii lungesc la nesfarsit durata proceselor.

Lipsa de strategie politica, economica, financiara, etc. a domnului presedinte este evidenta. Se remarca doar ambitie bolnavicioasa si propaganda pentru a controla totul, ca unic sef atotputernic.

Crezul politic nedefinit al dlui. presedinte se regaseste din plin, in doctrina politica a partidului pe care il pastoreste.

Sub masca incoruptibilului, in cei 5 ani de mandat, dl. presedinte a purtat adevarate razboaie verbale, pline de ifose, dar si de venin, razboaie pe care nu avea cum sa le castige, cu parlamentul, cu guvernul Tariceanu, cu magistratii, cu curtea constitutionala, cu presa, cu liderii de partide de opozitie, cu sindicatele.

Ultima gaselnita prezidentiala – liberalizarea consumului de droguri usoare si legalizarea prostitutiei – inflameaza inca o data opinia publica. Asa se intampla cand presedintele amesteca in stil propriu, lucrurile, pentru a deturna atentia electoratului de la adevaratele probleme cu care acesta se confrunta zilnic. Poate ca legalizarea prostitutiei nu ar fi o ideea prea rea. Sigur ar creste veniturile la bugetul de stat, sigur s-ar diminua numarul violurilor si a cazurilor de boli venerice inregistrate. Legalizarea consumului de droguri ar fi insa periculoasa pentru tineri in special, categorie sociala puternic expusa si dispusa la „experimente”, ceea ce ar duce la un moment dat ca fenomenul sa nu mai poata fi controlat.

La noi la romani este un obicei – sa lovesti tot mai puternic, in cel deja cazut. Fara a fi adeptul acestui obicei, poate voi contribui si eu la alegerea altui presedinte in fruntea tarii, care sa fie un presedinte al tuturor romanilor si care sa ne dea speranta de mai bine.

Ah…cat de mult am putut ura eternul – sa traiti bine….hi,hi,hi…  😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: