Statul perfid si trambitele politice

La toate schimbarile de titulari, cu acces direct, la osul de ros al puterii, asistam la declaratii prin care suntem asigurati, ca ei, cei noi, investiti in functie, nu mai pot de dragul nostru, al cetatenilor, ca sunt permanent in slujba noastra, ca nu au somn noaptea (ca in rest dorm pe ei !?) de grija natiunii ….bla, bla, bla.

Am ajuns sa urasc cuvintele – va asigur. Imediat, cand le aud, imi si inchipui ca nu se va face nimic, ca vom fi pacaliti inca o data, ca viata noastra, de zi cu zi, nu poate fi o cauza pentru politicieni, ci doar un pretext pentru a ne umili iarasi.

Nu sunt de profesie finantist, nici macar economist, dar „lupta crancena” pe care o duc de ani de zile cu statul birocratic si cu nesimtirea functionarilor publici, inclinarea si formarea mea catre legalitate si respect fata de lege, indiferent de cel caruia ii este adresata o prevedere legala, ma face sa fiu cam greu de manipulat, de imbrobodit sau „de intors”, de catre un functionar care troneaza in spatele unui birou, pe banii nostrii ai tuturor.  8)

Ce a aparut nou, dupa revolutie, in discursul atotputernicului birocrat,  aflat in spatele biroului ? Cu ochii fixati pe ecranul monitorului (unde joaca Solitaire, la nesfarsit, fara sa se plictiseasca !?), ca doar da bine la nea Gheorghe care il vede cand vine sa ia un act sau sa-si ceara un drept al sau, impunatorul functionar prins cu mata in sac (nu gaseste documentul dupa care ai venit, desi din calculator, reiese ca el l-a primit, dupa cum singur recunoaste !?), da vina pe programele de calculator, neperformante cu care este echipat calculatorul sau.  😛 

Celelalte obiceiuri (barfa, bancuri politice, discutii nesfarsite despre retete culinare si ingrijitul copiilor mici, cititul presei in timpul programului, chiul de la serviciu – cu hartie la vedere – vin imediat, etc.) functionarul public si le-a pastrat, chiar le-a perfectionat, dupa marea inghesuiala din decembrie 1989 (inghesuiala zic, pentru ca in urma unei revolutii, am invatat la scoala primara, ca se schimba ceva, in societate !?).

Statul perfid, prin functionarii sai, mult prea multi pentru aceeasi activitate si mult prea bine platiti pentru munca pe care o desfasoara efectiv, inventeaza noi impozite si taxe fara numar, pe care sa le plateasca cetateanul aflat in fata ghiseului. Trambitele politice – ministrii de resort si purtatorii lor cu vorba (niste neica nimeni ajunsi in post pentru ca au picioare lungi sau zambesc la orice gluma tembela a sefului), incearca permanent sa ne abureasca.

Ma refer aici la impozitul forfetar. Contestat din toate partile politicului, impozitul forfetar a dus la eliminarea de pe piata a cca. 150.000 de firme in primele 8 luni ale anului 2009. O fi bine, o fi rau ? Pentru angajatii concediati, ai firmelor care s-au inchis, nu poate fi bine. 

Ce a castigat statul perfid ? Prin procedura de radiere a firmelor, statul a adunat niste bani in pusculita. Cum ? A fixat prin ordonanta de urgenta, procedura de radiere, in 3 etape, pentru fiecare etapa platindu-se taxe la Registrul comertului – in total cca. 7,5 milioane de lei vechi pentru un SRL, care nu a avut niciodata activitate, de la infiintarea firmei. Intocmirea actelor la registrul comertului (la care contribuie 5 functionari, care te plimba de la unul la altul, de la un etaj la altul) si aprobarea celor 3 randuri de acte de catre judecatorul delegat (aflat din 31 august in greva) dureaza de fiecare data cel putin 7 zile. Dupa fiecare perioada trecuta, de timp, din cele 3, astepti cateva zile sa iei un document. Procedura de radiere dureaza cca. 3 luni, fiind necesare pe langa cele 21 de zile minim pentru intocmire si aprobare acte si 30 de zile pana la publicarea in monitorul oficial, a deciziei administratorului pentru inchiderea societatii, apoi 30 de zile pana la inceperea procedurii finale, intai de dizolvare si apoi de radiere.

In aceasta perioada de timp, cat dureaza procedura de radiere, vei plati impozit la fisc – cca. 1,8 milioane pe luna. Pentru 4 luni, ajungi sa platesti 7,2 milioane lei vechi.

Firma neavand niciodata activitate, ai completat prin 2007, o declaratie la directia financiara, anterior anului 2009 nefiind necesara si inregistrarea suspendarii activitatii, la registrul comertului. Exista obligatia de a se inregistra la registrul comertului doar dizolvarea sau radierea firmei. Gaselnita statului perfid, din aprilie 2009, de a se plati impozit forfetar si de catre firmele fara activitate, a fost completata de obligatia de a se inregistra inclusiv suspendarea activitatii firmei (obligatie despre care nu s-a facut tam-tam !?), la registrul comertului, fapt care te-a facut sa platesti 2 luni impozit forfetar, pe mai si iunie 2009, pentru ca hartia de la fisc ca ai datorii de plata ti-au trimis-o numai dupa incheierea trimestului 2, prin 25 iulie 2009, data de la care ai inceput procedura de radiere.

Infiintarea firmei, taxele la primarie pentru publicitate si pentru sport (!?), taxele radio-tv (!?), plata contabilului (a trebuit sa depui, la fisc, chiar pe zero, situatii trimestriale si anuale), taxele pentru depunerea bilantului anual (zero) la registrul comertului, cumpararea de facturi si chitante, registre, stampile, etc., plata unui angajat si a  taxelor aferente, cca. 4 luni pentru a mentine regimul de microintreprindere, etc. au adunat in contul firmei cca. 35 milioane de lei vechi, in cca. 5 ani, bani platiti din buzunarul propriu, care nu s-au putut deconta niciodata, nefiind incasari pe firma.

Per total, aventura infiintarii unei firme, lasata fara activitate, o perioada de cca. 5 ani, a costat cca. 50 de milioane de lei vechi, bani platiti din buzunar si facuti cadou statului, de catre cetateni de buma credinta, dar naivi in relatia lor cu statul perfid. De naivitatea cetateanului au beneficiat trompetele politice ale statului asa-zis democrat.  😦

Poti contrazice pe ministrul de finante, ca din punctul lui de vedere, impozitul forfetar a fost un castig, pentru bugetul de stat ? Eu unul, pacalit de catre statul perfid, nu-l pot contrazice.  😀

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: