De ce nu pot sa tac

Desi mi-am propus de mai multe ori sa devin imun la provocarile de factura politica, aproape zilnice, de care avem parte, uneori (mai rar, este adevarat) nu mai pot sa tac. Ma macina credulitatea unora si indiferenta altora. 😡

Noi romanii ducem lipsa de multe lucruri (civilizatie, democratie, gandire pozitiva, respect pentru lege, etc. – sunt numai cateve dintre lucrurile esentiale din viata unei natiuni), dar suportam cu stoicism si de prea multe ori cu indiferenta, perfidia fara limite a politicienilor (oare perfidia poate salva Romania ?), balacareala cu subiect eminamente politicianist si spectacolele jalnice, zilnice, oferite de catre politicieni (in purul stil romanesc – ba, pe-a matii), flecareala la TV si prin presa scrisa pe teme care nu intereseaza pe omul simplu.  😡

Nu pot sa tac cand aud afirmatii de genul celor facute de presedintele Basescu (citez cu aproximatie) – „fratele meu a semnat actele constitutive pentru o alta firma, dar au fost schimbate primele pagini, ale acestor acte”. Cat de idioti ne crede oare dl. presedinte, pe noi cetatenii simplii ai acestei tari ? Uita un lucru minor – in Romania postrevolutionara au fost infiintate cca. 500.000 firme, deci cel putin 500.000 de cetateni care au trecut pe la Registrul comertului, stiu cu adevarat ca afirmatia domniei sale, privind o posibila inlocuire de pagini, din actele constitutive ale unei firme, este aberanta. Daca totusi este posibil asa ceva si dl. presedinte are date concrete, de ce nu deschide o actiune in justitie ? Poate nu a uitat totusi, ca in statul de drept (oare Romania este stat de drept ?), prezumtia de nevinovatie este un principiu al legii juridice democratice, caz in care ar fi nevoit domnia sa, sa dovedeasca vinovatia celor pe care ii incrimineaza. 

Domnul presedinte traieste in lumea minunata creata de presa aservita domniei sale, care il prezinta idilic, la munte sau la mare, la meci sau pe camp, pe autostrada sau in market la cumparaturi, la targuri si iarmaroace, cu fes sau cu palarie oseneasca pe crestet, cu deja binecunoscutul „zambet” de furie mascata cand nu-i ies socotelile politice sau facand declaratii de intentie, cu ocazia diverselor cancanuri politice.

Festivismul afisat de dl. presedinte imi aminteste de Ceasca, care o luase razna dupa o vizita in Coreea de Nord, cand a ramas impresionat de preamarirea conducatorilor acelor state de catre popor si ceea ce a urmat in Romania anilor ’70-’80 nu doresc sa-mi amintesc. In acele vremuri s-au gasit destui lingai si pupaciosi de dosuri, care au dus „slavirea” conducatorilor iubiti pe „culmi de cinstire”, inimaginabile pentru tinerii de astazi.   🙂   Noi cei mai in varsta nu dorim sa mai asistam la asa ceva.

Greu de crezut ca dl. presedinte doreste cu adevarat sa aplice in practica, principiul regelui Soare – statul sunt eu. In acest caz, urmand exemplul lui Ludowic al XIV -lea, ar fi nevoit sa faca ceva palpabil pentru popor, adica niste reforme structurale, care sa dainuie in timp. Este posibil asa ceva ? Pana in prezent, eu unul, nu am identificat semnale pozitive.

Ar insemna ca dl. presedinte sa denunte prin fapte, nu prin vorbe, obezitatea birocratica (incepand cu administratia prezidentiala), atat de des invocata, sa puna punct proliferarii coruptiei (incepand cu apropiati ai domniei sale), sa denunte nepotismul (incepand cu rudele domniei sale), sa puna mai presus interesele tarii (renuntand la cele ale partidului si ale apropiatilor domniei sale), sa apere institutiile statului nu sa le denigreze cu orice ocazie.

Poate se urmareste prezenta la vot a cat mai putini cetateni ai acestei tari. Cu cat sunt mai putini cei ramasi consecventi sa voteze (indiferent pe cine pun degetul, daca ii reprezinta sau nu cu adevarat), cu atat manipularea celor multi, prin vorbe pline de fals intelectual, pronuntat, este mai eficace pentru politicieni. In viziune acestor politicieni, nu conteaza daca ai fost ales de 30 % din 18 milioane de alegatori sau de 30 % din 4 milioane dintre cei prezenti la vot. Pe cine reprezinta de fapt alesul ? Ce vina au alegatorii daca oferta politica este falsa pentru cei multi si interesele lor nu sunt luate in calcul de catre politicieni ?  😕

Nu stiu daca politicienii romani au cunostinta de inteligenta nativa care l-a „macinat” pe Petre Tutea.  🙂   Iata ce spunea marele ganditor (citez, cu aproximatie) – „Mare noroc ca exista oameni care sunt idioti. Functia idiotului este pozitiva pentru ca fara el n-am intelege nici geniul, nici normalitatea. Pai cum am cunoaste noi un om desavarsit, daca nu ar fi astia, idiotii ?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: