Despre tolomaci si nu numai

In vremuri de criza, la romani se accentueaza presiunea fiscala a statului asupra cetateanului simplu, desi in lume se intampla tocmai invers. Romania se inclina cu smerenie la FMI si permite noi experimente ale fondului pe spinarea cetateanului roman. Poate gresesc, dar nu pot judeca astfel, atat timp cat sub presiunea fondului, mie personal mi-a mers mai rau decat in perioadele cand ne-am scuturat de „intelepciunea” organismului international.

Nu cred ca mai este vreun secret pentru cineva, ca exista o stransa legatura intre organismele internationale, gen FMI, politica fiscala si economica din statele dezvoltate ale lumii (sa le numim aici pe cel din G 8), aplicata intern, respectiv cea aplicata in statele subdezvoltate (gen Romania) sau in cele care abia mijesc ochii in lume (gen Moldova).

Ganditorii fiscali din Romania incearca prin toate mijloacele sa sufoce consumul intern, sa limiteze la maximum imprumutul cetateanului de la banci, sa mute povara fiscala spre platitorul de taxe si impozite cinstit, omitand sa incaseze tocmai de la marii datornici, ba chiar incercand sa-i ajute tot pe acestia din urma, prin amanari si scutiri la plata, prin imprumuturi preferentiale (sub egida consultarii cu CE).

Gaselnita ministrului de finante, cu impozitul forfetar a lovit decisiv in micii meseriasi, in comerciantii de taraba, in microintreprinderi, etc., scopul declarat de a-i impozita si pe cei care utilizeaza o factura fiscala pentru 5 televizoare, pentru a vinde in realitate 500, nefiind atins. Acestia din urma au de unde plati ca impozit forfetar, cele 22 de milioane, vanzand in prezent pe aceeasi factura (pentru 5 televizoare) „numai” 200 de televizoare, in schimb vaitandu-se si tipand ca din gura de sarpe, ca sunt in faliment. Nici vorba sa se fi facut ceva cu cei care aduc televizoare fara factura si le pun la dispozitia comerciantilor.

Poate nu a fost cel mai elocvent, exemplul cu televizoarele. Sunt multe alte exemple ale economiei subterane, neplatitoare de taxe si impozite: legumele, fructele si florile – comercializate prin piete, masinile second hand aduse cu tirul din strainatate exceptate de la taxa de poluare, graul luat cu japca de la tarani de catre angrosistii verosi – transformat in paine din ce in ce mai mica in gramaj si din ce in ce mai scumpa, vitele si porcii – animale luate pe nimic de catre procesatorii de carne, de la crescatorii individuali si bagate pe facturile de carne din import, etc. De acestia nu se apropie nimeni, ca doar sunt „afacerile de familie” ale politicienilor nostrii scumpi si dragi. 😕

Despre tolomaci, numai de bine. Asa suntem noi romanii, acceptam senini, incompetenta si hotia unora, care profita de pe urma neglijentei sau de ce nu, a prostiei celor multi. Sloganul – legea fiscala trebuie cunoscuta de catre toti cetatenii, se aplica diferentiat, in cazul celor care cinstiti fiind, isi achita datoriile catre stat. Marii trisori fiscali cunosc legea si o ocolesc cu dibacie, statul jupuindu-i numai pe contribuabilii naivi.

Cum sa nu cauti portite de scapare, cand statul iti fura pur si simplu din buzunar (exemplu –impozit forfetar platit de o firma care in 5 ani de cand este inregistrata la registrul comertului nu a taiat si nu a incasat nicio factura – fiind declarata de catre administrator ca inactiva la fisc, dar care a platit taxe la primarie, la fisc si la registrul comertului, ori de cate ori a trebuit sa depuna situatii fiscale – trimestriale, semestriale, anuale – situatii pe zero la incasari, insa, de fiecare data).

Statul in loc sa-i ajute pe adevaratii mici intreprinzatori, incearca sa-i cumpere cu palavre. Vorba – hartia suporta orice, face tot mai multi prozeliti printre guvernanti (vezi faptele si masurile anticriza aplicate). Ma intreb – ultimul mester hartier (despre care zicea o stire, ca a iesit la pensie fara a avea cui lasa meseria sa), pentru vorba de mai sus, a trudit o viata intreaga ?

Se poate isca o intrebare – mai exista oameni cinstiti ? Mi-e frica sa ma intreb si pe mine – daca constat ceva defavorabil mie ? 8)

Un gest, pe care personal, l-am considerat ca simbol al vremurilor pe care le traim, a fost prezentat de televiziuni (fara valva de rigoare, insa – probabil a fost trecut cu vederea de ochiul vigilent al presei 😀 ) la o stire cu presedintele tarii, aflat in vizita de lucru, la Bechet – o fetita de 7 ani care l-a intampinat i-a zis: „Bine ati venit in Romania !”. Trebuie sa recunosc, presedintele a fost pe felie – zambind cam stramb insa – si a scaldat-o in stilul propriu: „Dar tu esti obisnuita sa primesti delegatii straine !”.

Ce ti-e si cu intamplarile astea. 🙂 Dar daca gestul a fost intentionat (fetita fiind invatata de cineva satul de gafele fiscale, economice, politice, sociale, etc. ale presedintelui nostru) si cel caruia i-a fost adresat mesajul, nu a sesizat nici macar, ridicolul situatiei ?

Gesturi mici care pot prezenta situatii grave. Dar mai intereseaza pe cineva ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: