Hop si eu pe mapamond

Sunt profund impresionat (!?) de declaratiile repetate (care vor sa semene a incertitudine), ale domnului presedinte, privind candidatura domniei sale, la viitoarele alegeri prezidentiale. Ultima declaratie, savant exprimata, cu componente nespecifice domnului presedinte, zice cam asa: „analizez (!?) in mod deosebit posibilitatea de a nu mai candida”. Frumoasa declaratie, dar incredibil de perfida, chiar pentru dl. presedinte, ca sa nu mai amintim de pupilele domniei sale, care ar ramanea vitregite de privilegii. 

Cum toate actiunile domnului presedinte, de dupa alegerile parlamentare, au fost indreptate numai spre „testarea pietei potentialilor alegatori ai domniei sale”, nu inteleg ce rost au astfel de declaratii publice. In conditiile in care, de regula, aceste declaratii de gandire profunda, sunt spuse public, la finalul unor idei novatoare, de genul ultimei declaratii de presa – reduceti imediat cu 20 % numarul actual al functionarilor publici inutili, din institutiile statului, ca sa respectam ce ne-am angajat catre FMI. 

Nici vorba de vreo analiza asupra utilitatii unor institutii, a unor functionari publici, a unor agentii guvernamentale, a unor ministere, etc. De-a valma, sa reducem in armata, in politie, in sanatate, in educatie, etc. Departe de mine gandul de a sustine ca nu sunt scheme de personal supraincarcate cu bugetari, pe la prefecturi, pe la primarie, pe la finantele publice, pe la inspectoratele de protectia consumatorului, pe la turism, mediu, sport, tineret, etc.

Intrebarea este de ce nu s-a facut aceasta analiza, in cele 6 luni de cand se discuta despre reducerea de personal si despre scaderea cheltuielilor guvernamentale. Vorbele aruncate pentru presa, ca nu se doreste de catre sindicate, de conducerile ministerelor si a agentiilor, de PSD sau de PDL, sunt toate niste gogorite. De ce nu s-au redus actualele salarii indecente si pensiile nerealiste conform contributiei fiecaruia, de ce se mai platesc pensii la fostii profitori si slugoi ai regimului comunist ? Unde sunt legile mult trambitate si de fapt neatacate in mod serios, pana acuma in parlament ?

Stop declaratiilor sforaitoare ! Este cazul sa se face ceva. Dar cine indrazneste ? Domnule presedinte, incepeti dvs., dati exemplu: reduceti cu 50 % propriul aparat al presedintiei, renuntati la 50 % din bugetul alocat de catre parlament administratiei prezidentiale, stopati cheltuielile inutile – renuntati la macar 50% din festivismul ieftin practicat de dvs. prin targuri, iarmaroace si pe la agape de partid, care costa bani (platiti de noi toti, prin taxe si impozite, chiar unele comasate doar ca numar, dar nu si ca anulare de sume platibile, de catre guvernul actual), nu va mai laudati ca mergeti cu Dacia (doar va insotesc alte 4 masini BMW, cu garda prezidentiala), renuntati la bodigarzi (macar atunci cand va duceti cu presa la cumparaturi prin market) – apropo, de cine va pazesc bodigarzii, cumva de alegatori ? Ce rost isi au vizitele dvs. prin tari bananiere (asa facea si Ceasca, in vremuri nu prea de mult, apuse) ? Nu ati vazut de ajuns lumea, cand erati comandant de nava ?

Renuntati sa mai candidati, ar fi printre putinele decizii corecte, luate de dvs. in cei 5 ani de mandat de presedinte. Nu va fie frica, nu veti invrajbi politicienii, mai mult decat sunt acuma invrajbiti. Acordati o sansa fidelilor dvs. alegatori, sa se destepte, in ultima clipa.

Nu cred ca veti fi implorat de cineva sa candidati, cum probabil ganditi. In niciun caz nu se va mai declansa o miscare de masa, care sa va sustina (nu va mai crede nici societatea civila, care o fi aia ?!). Nu va mai imbatati cu apa rece, ca sunteti votat de 35 % dintre cetateni. Acest 35 % reprezinta de fapt maxim 1.000.000 de fideli, inca legati de dvs. prin interese personale.

Nu va fie frica de justitie, dupa ce nu veti mai fii presedinte, ori acum, ori peste 5 ani, tot va trebui sa dati niste raspunsuri. Fiti macar odata corect cu dvs. insusi, lasati justitia sa-si faca treaba.

Au trecut vremurile aburelii alegatorului simplu. Nu mai tin nici promisiunile de genul – „Sa traiti bine”. Ati uitat sa precizati si initial si ulterior, la cine va refereati, cand le urati un trai mai bun.

Dati-le in sfarsit politicienilor, o lectie de comportament civic, fara declaratii, fara reprosuri, numai prin fapte. Parafrazandu-l pe marele nostru poet national, M.Eminescu, va amintesc spusele acestuia – e usor a scrie versuri (a da din gura), cand nimic nu ai a spune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: