Crezul celor saraci si pragul saraciei

Despre saraci, in general – totul, numai de bine.

In cele mai multe cazuri, nu saracii sunt de vina ca au ajuns in situatia de a sta la „mila” guvernantilor de pretutindeni.

Despre cei care provoaca saracia, urmeaza sa comentez.

Plec de la un studiu Eurostat (fara rost, irelevant, dupa parerea mea, publicat partial, doar sub forma de statistica), preluat fiind din Daily Mail, in Ziua si de la titlul pomposSurprinzator: pensionarii romani sunt mai bogati decat cei britanici.

Zicea studiul – proportia de pensionari saraci din Marea Britanie, Irlanda, Spania, Portugalia sau Belgia este mai mare decat cea din tara noastra. Urmeaza o inseriere de procente, care vrea sa arate cati pensionari traiesc prin Europasub pragul saraciei, luandu-se in calcul doar pensionarii de peste 65 de ani.

M-am inarmat cu rabdare ca sa citesc articolul pana la sfarsit, in speranta ca voi afla definitia pragului saraciei. Am fost degeaba rabdator. Concluzia – un articol tradus partial sau tendentios, de catre un reporter roman, stiutor de limba engleza, dar fara minime cunostinte despre definitia pragului de saracie, reporter aflat in criza de inspiratie (!?) sau care doar a respectat un ordin al redactorului sef, ca sa umple paginile ziarului, in speranta ca titlul pompos (oarecum inspirat) va atrage privirile (in cazul meu chiar a reusit 😕 ).

Si daca ar fi stiut definitia pragului de saracie, ce putea realiza reporterul nostru (semnat Ziua online 8) ? De fapt, care este definitia, ca sindicatele se „lupta la baioneta”, cu toate guvernele postdecembriste pentru a stabili un cos minim de subzistenta, de la care sa se poata defini pragul de saracie in Romania.

Probabil, ca in Marea Britanie s-a reusit definirea oficiala a pragului saraciei. Valoric vorbind, nici daca lira sterlina ar fi mai slaba decat leul, nu ar avea cum pragul de saracie ca referinta, sa fie acelasi in ambele tari.

Sa nu uitam ca statisticile romanesti iau in calcul cca. 90 % pensii sub 1.000 lei/ luna si restul pensii care ajung la 35.000 lei/ luna, iar pensia medie se calculeaza la numar total de pensionari. In acelasi timp, in Europa, pensia maxima nu este mai mare de 3-4 ori pensia medie. La noi raportul pensie maxima/ pensie medie nici nu este mentionat de catre statistica (cred ca pur si simplu din „jena” 😛 ).

Vorbind despre saracie, in Romania, politicienii nostrii se apara zicand ca saracia este provocata de catre actuala criza. Nu zic nimic despre ineficienta guvernelor sau de lipsa lor de viziune economica, financiara, despre interesele personale, despre prostia celebra de acum, in modul de conducere a treburilor statului.

Saracii cu duhul care populeaza teritoriul Romaniei au ei vreo vina ca sunt saraci, ca pun degetul in cabina de vot pe cel care are gura mai mare, promite mai multe, barfeste mai abitir concurenta ? Poate cineva sa-i inventarieze, sa-i clasifice dupa IQ – uri, pe romani, sa-i instruiasca sau se prefera aburirea maselor largi dispuse sa fie manevrate politic mai usor, spre directii incerte pentru cei saraci ?

Politicienii nostrii au descoperit reteta imbecilizarii politice a cetateanului, astfel incat pragul saraciei sa nu poata fi definit, ramanand ceva tabu. Ce ar contine aceasta reteta – vorba lunga, presarata cu cuvinte porcoase, dar cu efect imediat asupra prostimii, multitudine de promisiuni, care  mai de care, mai aberante – promisiuni care imediat dupa alegeri sunt uitate, ca si cum nici usturoi nu au mancat protagonistii, nici gura nu le pute. Ce mai cuprinde reteta – indemn la heirupism, dar cu „intelegere populara”, cand vine vorba de bani, critici severe la adresa adversarului politic, nevazand barna din ochiul propriu, doar paiul din ochiul adresantului „balacarelilor politice”, practicarea unei pledoarii diversioniste sau mai pe scurt a unei obraznicii clasice – pur romanesti, care plaseaza adevaratele probleme ale cetateanului, in derizoriu.

Interesant ar fi fost sa gasesc integral, studiul Eurostat, pe un site al guvernului roman, al ministerului muncii eventual, tradus in limba romana, pentru discutii pe marginea acestuia, ca doar suntem in UE (sau poate ca NU). Ar folosi cuiva ? Socilogilor – comentatori, statisticienilor de profesie – sigur, sindicalistilor (care au mai ramas dintre ei nepolitizati) si carcotasilor de ocazie ca mine – sigur. 🙂

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.