Ce mai „completeaza” romanul

In armata am invatat ca nu se fura, se completeaza numai, astfel incat la inspectie (de altfel anuntata cu surle si zurgalai, pe plutoane sau grupe, niciodata pe companie – poate tocmai in spiritul completarii) sa nu-ti lipseasca ba sacul de la masca, ba ciorapii de schimb – proaspat spalati, ba vergeaua de la pusca, ba sireturile de rezerva de la bocanci, ba chiar sectorul pentru cartuse de rezerva, vergeaua sau peria de curatat teava pustii, etc. Se „rataceau”, te miri din ce cauze, prin poligon, pe campul unde sapai gropile individuale, prin padurea pe unde faceai cercetare, etc. Ce rost avea sa anunti, ca sa fii pedepsit ? Completai, era in spiritul armatei si al soldatului napastuit sa piarda timp pretios, din cariera, pentru a satisface o corvoada.

Diferit era in garda, cand te luptai cu somnul in intunericul noptii sau si mai greu in lumina difuza a coridorului din zona birourilor comandantilor si cadrelor, cand colegii te expuneau la tot felul de „glume soldatesti” cu babau si cu spioni (teroristii au fost „inventati”, mult mai tarziu 8) ), cu comandantul de batalion care vine in inspectie la schimbul 3 sau 4 (sanchi, nu venea niciodata, decat in fuga, rar, la santinelele din comandament si de la dormitor, ca doar avea si omul alta treaba – dormea).

Citeam o stire cum ca la o mina de carbuni s-a constatat de catre paznicii sositi din somaj tehnic (!?), dupa 1 luna, furtul a 3 Kg de exploziv si a 2.000 de capse electrice, utilizate pentru detonare. Am facut legatura cu „completarile” din armata, in ideea ca „oameni strangatori din fire” (doar mina nu era pazita, deci ce era depozitat, tot nu folosea nimanui) au luat ceva ce nu le trebuia pe moment, doar pentru a avea ceva, de a completa o zestre de lucruri inutile (sau mai stii ? 😀 ), care nu stii cand le va folosi si la ce.

Despre terorism nu este cazul sa amintim, ca doar rapoartele serviciilor nostre secrete zic ca nu avem de ce ne ingrijora. 😛 

Nu avem teroristi, romanii sunt cu frica de Dumnezeu, nu se baga in actiuni de genul celor specifice terorismului. Romanii se ocupa doar de furtisaguri, de mici excrocherii, de batai programate din timp (ca sa vina presa 😛 ), intre gastile de cartier. Dar daca le vin romanilor si idei mai periculoase, ca doar in filme se vede cum se procedeaza, iar la noi s-au inmultit ATM-urile, casele de schimb valutar, bancile ?

Ministerul de interne a dat de curand o lege pentru infiintarea registrului national al armelor. Bun, dar sa se si aplice si sa se respecte prevederile legale. Cineva trebuie sa raspunda pentru nerespectarea prevederilor legale. 😛

Ce ne facem cu explozibilii ? Legea nr. 126/27.12.1995 exista. La fel si normele tehnice de aplicare a legii, aprobate prin HG nr.536/ 30.05.2002. Au existat si ceva modificari si completari ale actelor normative.

Ce zice legea ?

Art. 22 – Paza depozitelor de materii explozive trebuie asigurata permanent cu personal dotat cu arme de foc (in conditiile legii), cu exceptia depozitelor subterane legate de reteaua minei.

HOPA ! Mina de unde s-a furat era inchisa, depozitul de explozibil si capse era subteran. Un avocat istet il va scoate bazma curata pe managerul care a trimis paznicii in somaj tehnic, o luna de zile, lasand depozitul nepazit. Nu va lua nicio instanta de judecata, in considerare, inconstienta crasa a celui care a dispus retragerea pazei. Nu analizez aici, de ce a fost nevoie de trimiterea lucratorilor in somaj tehnic (este alta discutie, legata de competenta conducatorilor).

Art. 35 – Controlul asupra detinerii, folosirii sau a altor operatiuni cu materii explozive se exercita de catre: organele ministerului de interne, inspectorii de specialitate din inspectoratele teritoriale de munca si din cadrul MMPS (adica din inspectia muncii), de persoanele special desemnate de catre angajatorii care folosesc materiale explozive.

Stirea tocmai despre acesti inspectori amintea, ca au sosit „furiosi” la locul faptei si ca fac cercetari. Mult mai interesant ar fi fost sa aflam (sa vedem) ultimele documente de control si constatarile facute, la fata locului, de catre cei nominalizati la art. 35 din lege.

Legea prevede sanctiuni. La art. 31 – producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul, folosirea sau orice alta operatiune cu substante explozive, efectuate fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Cand fapta prevazuta la aliniatul de mai sus se refera la o cantitate mai mare de 1 Kg echivalent trotil sau cand cantitatea de exploziv este insotita de materiale de initiere, pedeapsa este inchisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseste.

 Este adevarat ca nu se specifica in mod expres furtul, dar nici nu se prevad sanctiuni pentru cei care nu si-au indeplinit sarcina de control. Nu este cumva nevoie si de astfel de prevederi ? Sa fie o scapare a legiuitorului sau o „acoperire” intentionata pentru niste angajati, platiti cu sume grase, de la bugetul de stat ?

Ma intreb ce s-ar fi intamplat cu cei care avand sarcini de control, nu ar fi putut dovedi (nu era atunci prezumtia de nevinovatie, in codul penal) ca s-au achitat de sarcinile care le reveneau. Li s-ar fi aplicat probabil, in regim de urgenta, prevederile din codul penal si prevederile Decretului nr. 297/ 1977 privind regimul materiilor explozive in economie, respectiv ale Decretului nr. 367/ 1971 privind regimul armelor, munitiilor si a mteriilor explozive (acte normative abrogate prin Legea nr. 126/ 1995), prevederi care ar fi dus la ani grei de puscarie pentru cei gasiti vinovati, in urma unei cercetari si a unei condamnari rapide. Daca s-ar fi banuit numai, intentia de a atenta la viata vreunuia dintre „conducatorii iubiti”, atunci pedeapsa pentru cei vinovati ar fi putut fi cea prin impuscare.

Ce ti-e si cu democratia asta ! Toti vorbesc despre democratie, putini o inteleg si mai putini sunt cei care in cunostinta de cauza respecta legile (asa criticate cum sunt ele). 😀

Noi romanii suntem oare pregatiti sa facem fata cerintelor democratiei ? Dupa parerea mea nu s-a gasit inca modalitatea practica de a ajunge la cetatean, de a-l face pe acesta sa constientizeze binefacerile democratiei. Cred ca inceputul este legat de modul cum intelegem fiecare dintre noi, sa respectam legile tarii.

Am fost obisnuiti prea multi ani sa facem totul din frica. Trecerea la democratie este greoaie (deja ne zbatem de 20 de ani), dar nici politicienii nostrii nu se inghesuie sa scurteze aceasta perioada de tranzitie. Nestiinta si ignoranta celor multi, a fost intotdeauna in avantajul celor putini (adica a celor care conduc). Masele largi de ignoranti sunt mult mai usor de manipulat. Mijloacele de manipulare se perfectioneaza permanent, ignorantii si nestiutorii sunt permanent, la fel de usor de manipulat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: