Secretomania si legea

Sub presiunea UE, inainte de aderarea Romaniei la comunitatea europeana, parlamentul a fost obligat sa adopte legi prin care se puneau in ordinea de drept anumite prevederi ale legislatiei europene. Sunt legi legate de coruptie, de combaterea acesteia in special, dar si de protejarea salariatilor angajati in institutiile statului, incurajati fiind sa demaste nedreptatea, birocratia, nepotismul, favoritismul, delatiunea, etc., intr-un cuvant tot ce ne face astazi sa fim vizati drept corupti de catre strainii veniti cu ceva treburi prin tara.

Legislatia europeana nu a prevazut excesiva politizare actuala a institutiilor statului roman, politizare care ajunge pana la directorii de gradinite si la administratorii cantinelor sociale finantate de catre primarii, la sefii pietelor si la vanzatorii de bilete de la intrarea in stadionul municipal, administrat de catre primarie (din taxe si impozite stranse de la localnici), la meciuri de fotbal.

O astfel de prevedere legislativa este Legea nr. 571/ 14.12.2004 – privind protectia persoanelor din institutiile publice, din autoritatile publice si alte institutii, care semnaleaza incalcari ale legii (publicata in MO nr.1214/ 2004).

Cum am ajuns la lege ? Citind pe internet un articol de presa despre Raportul pe justitie al Comisiei europene, m-a frapat faptul ca la nivelul Agentiei nationale a functionarilor publici (!?), comisia de disciplina a analizat si rezolvat doar 837 de plangeri, facute la adresa functionarilor publici, din care numai  aproximativ 15 % au fost facute de catre cetateni si doar 9 de catre avertizori de integritate in interes public.

Este pentru prima data cand aud/ citesc despre avertizori de integritate in interes public. Mi-am zis: Gheorghe nu stii nimic, degeaba stai toata ziua cu legile in mana, mai stai cu urechea pe la comentarii tv, mai te zgaiesti prin presa scrisa pe internet. Mi-am facut mea culpa si am accesat pe internet monitorul oficial, ca sa inteleg de ce autorul articolului zicea ca s-au intamplat cazuri in care avertizori de integritate au fost concediati.

Iata ce zice legea.

Art. 3 al. a avertizare in interes public inseamna sesizarea facuta cu buna credinta cu privire la orice fapta care presupune o incalcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrari, a eficientei, eficacitatii, economicitatii si transparentei”.

Frumos, noi romanii ne pricepem la vorbe, le potrivim de minune. Mai rau stam cand este vorba sa indeplinim ceea ce scriem. 😀

Iata ca se legifereaza sesizarea comisiei de disciplina, de catre functionari publici din cadrul institutiei statului, asupra oricaror nereguli constatate, in timpul desfasurarii activitatii, la locul de munca. Cum se precizeaza ca este vorba de o sesizare cu buna credinta insemna ca reclamagii de profesie sunt inlaturati din start sau poate ca nu. Poate chiar reclamagii de profesie sunt autorizati legal sa profeseze delatiunea in scop electoral, in conditiile in care politizarea institutiilor statului nu cunoaste limite. Altfel cum s-ar inregistra numai 9 cazuri de sesizari ale functionarilor publici, din cadrul institutiilor ? Ar fi in regula daca in Romania nu s-ar vorbi de coruptie, daca nu ne-am lovi noi cetatenii de rand, permanent, de tot felul de hachite din partea functionarilor publici, a sefilor lor politici si a consilierilor juridici angajati in institutiile statului, pe motiv ca sunt rude apropiate ale sefilor.

Art. 3 al.b – „avertizor este persoana care face o sesizare conf. lit.a si este incadrata in una dintre autoritatile publice, institutiile publice, administratia locala, ….”.

Bun, am aflat cine este avertizorul.

Legea pare in regula, aplicarea ei este deficitara si nu este incurajata de catre presa scrisa si vorbita, nici macar de catre sindicatul functionarilor publici. Nici vorba de a fi o tema de discutie pe la vreun post de televiziune.

Nu am inteles cine furnizeaza date pentru raportul care se intocmeste de catre Comisia europeana, indiferent de domeniul la care se refera. Normal ar fi ca datele furnizate (tot de romani, presupun 🙂 ) sa fie facute publice, prin dezbateri publice, prin presa, inainte de a aparea un raport al institutiilor europene. Astfel nu ar mai exista aprecieri populiste de genul – Comisia europeana nu este informata corect, noi am facut, am dres, ei nu inteleg ce facem noi…bla, bla, bla.

Te apuca o scarba infinita cand auzi politicieni, adversari declarati, care unii zic „hais”, altii zic „cea”. Ce sa mai inteleaga bietul cetatean, confruntat zilnic cu multe alte probleme (care il afecteaza, cu adevarat), decat aprecierile pline de batjocura la adresa intelepciunii cetateanului simplu, cu care este „inghesuit” zilnic, la toate orele, pe la televiziuni si prin toate ziarele aflate pe tarabe ?

Poate nu exista coruptie in Romania, poate toata lumea este cinstita si lucreaza numai in folosul natiunii. Numai noi carcotasii de ocazie vedem altceva. 8)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: