Marlani si marlanismele lor

Politica damboviteana s-a confruntat, in ultimii 20 de ani, adeseori, cu multe gesturi reprobabile, care au agitat masele de vasnici doritori in ale scandalului public, au creat discutii aprige pe scena politica, au dus la „infierarea” politicienilor, de catre adversarii lor politici.

Tonul marlaniei politice se pare ca a fost dat de catre eternul nostru presedinte jucator – dl.  Basescu. Domnia sa  i-a „inspirat” pe multi alti politicieni, care vazand ca atitudinea maidaneza prinde mai usor la masele largi de purtatori de maini care se ridica la comanda scurta – votati, care utilizeaza ca tactica politica – vorba cu dublu inteles, mai docheata, care face „boborul” sa vuiasca de placere.

Este greu sa faci o clasificare a marlanismelor cu iz politic, sa stabilesti o ierarhie sau un top al practicantilor politici de profil. Cometariile pe marginea gesturilor sau ale vorbelor sunt de cele mai multe ori, de prisos.

Mentinand categoria pe care o „atac” in prezent, prezint unele „gesturi” si „zise belicoase”, sau care se vor a fi ironice, ale oamenilor politici sau ale comentatorilor politici, care s-ar incadra cu brio in prezentul comentariu.

Categoria – Marlanii printre noi si gesturile lor reprobabile (sau poate ca nu).

Presedintele Basescu la adresa dnei. Viorica Costiniu (in plenul unei sedinte CSM) – aveti sansa, pentru prima, data sa fiti evacuata din sala. Puteti sa vorbiti despre frig, pe hol si foarte repede. „Initiativele personale” ale presedintelui, de multe ori se razbuna – a reintrat in gura presei – oare a cata oara in ultimii 5 ani ? Sa fi contat in vreun fel, ca se vorbea in plenul unei sedinte ? Lectii se predau initial, in scoala primara si ulterior pe masura pregatirii fiecarui individ. Sa fie vorba de lipsa celor „7 ani de acasa”, atat de des invocata in ultimii ani ?

Presedintele Ion Iliescu (la ziua Unirii, invitat fiind la Cotroceni, pentru aniversare si ciocnirea unei cupe de sampanie) – se face ca nu-l vede pe presedintele Basescu care vine spre el cu mana intinsa ca sa ciocneasca o cupa de sampanie si se intoarce cu spatele ca sa vorbeasca cu generalul Chelaru. Un gest de marlanie catre un adept al marlanismului de orice fel, indiferent de ocazie. Nu inteleg de ce este nevoie in politica, sa dai „replici” in acest fel ?

Candidatul PNL la presedintie – Crin Antonescu (analizand rezultatele alegerilor europarlamentare, cu activul de partid) – Romania a facut vedete din toate pipitele dar nu isi respecta veteranii de razboi. Nou venit in randul „durilor” prezidentiabili, este deja adeptul presedintelui jucator – dupa modelul presedintelui aflat in functie, inclusiv al vorbelor aruncate pe maidanul politic. Veteranii de razboi, sigur ca au nevoie de respectul natiunii, dar sa-i asociezi cu niste pipite politice, este deja prea mult. Sa se fi gandit tanarul politician, ca daca va ajunge presedinte, oricum veterani de razboi vor fi din ce in ce mai putini (grija fata de ei nu va mai conta), iar pipitele, in politica, din ce in ce mai multe (poate fi o politica de partid, mai stii ?).

Deputatul (fost candidat la presedintie) Adrian Nastase (replica la unele spuse ale presedintei Camerei deputatilor, Roberta Anastase) – frumusetea trece, prostia se pare ca nu. Chiar daca inteleg „remarcile simandicoase”, cu un oarece umor politic, nu pot sa fiu de acord cu abordarea publica a acestui gen de replici. De ce ? Simplu – imi face greata (politica). Sa fi disparut respectul fata de sine, al fiecaruia dintre noi sau in politica nu este necesar ?

Ziaristul Cornel Ivanciuc (comenta ce ar fi scris A. Nastase, pe blogul personal) – Teodor Stolojan seamana cu mortul viu care a fugit din sicriu sa bea o sticla cu brifcor. Monica Macovei este o girafa dubioasa si mincinoasa, o marioneta, maica Precista indezirabila pe lista parlamentarilor socialisti europeni. Oare ce parere isi fac parlamentarii europeni despre modul unic in care ne autoapreciem (romaneste vorbind) politicienii trimisi de catre Romania, in Parlamentul european, sa ne reprezinte interesele (?!), in confruntarea „pasnica”, din organismul european ? Rad pe la colturi, se inghiontesc si voteaza in favoarea romanilor, ca atare.

Ziaristul Cornel Ivanciuc (primirea la Cotroceni a europarlamentarilor romani) – Cimpanzeus a renuntat sa mai ciocneasca cupa de sampanie cu Circopitecul cu blana alba, cu ochelari negri si cu Macacul negru care isi scoate gat-legaul bleumarin de la gatlej. Gestul presedintelui de a-i ocoli pe unii europarlamentari, pe care ii considera domnia sa ca nefacand parte dintre apreciatii sai, nu il scuza, in ideea ca acesti reprezentanti au fost votati de catre cetateni. Poate fi o palma pe obrazul sau, primita in viitorul apropiat, cand aceeasi alegatori profesionisti il vor ocoli pe domnia sa, direct implicat in alegerile prezidentiale si vor pune degetul pe cei doi, vizati mai sus.

Nu agreez lingatorii de profesie ai dosurilor, in politica – ma refer aici la asa-numitii ziaristi si analisti politici, „acreditati” pe langa diferiti politicieni, care cu orice pret ii slavesc pretutindeni, pe protectorii lor generosi.

Nu agreez nici pe apartinatorii clasei reprezentative – huidume politice – „ganditorii din umbra” ai partidelor.

Ma indispun violatorii in serie ai limbii romane, prezenti in politica.

Dar de fapt fiecare individ procedeaza cum intelege mai bine sa se faca remarcat sau pe intelesul tuturor – banii se zice ca nu au miros. Aceasta zicala este valabila, poate, in ideea ca duhoarea nu reprezinta un miros, in politica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: