Festivism desucheat

Festivismul, fanfaronada, malitiozitatea incrancenata, declaratiile sforaitoare si populiste ale vasnicilor nostrii politicieni, fac deliciul presei interne si straine, al prostimii de pretutindeni – de la orase si sate, al analistilor si al sociologilor, al gastilor de asazisi umoristi, care au populat micul ecran – cata frunza (uscata) cata iarba (parjolita) – si l-au impanzit, cu un umor de cea mai slaba calitate, presarat insa de multe vorbe deocheate si cu intelesuri ascunse. Doar „deliciul” publicului conteaza – asazisa audienta. 8)

Priveam astazi, in pauza de pranz, la pierderea de timp in care erau angrenati primul ministru, ministrul finantelor, directorul BRD, primarul de sector – fiecare cu gasaca lui de cate 10-15 functionari si bodigarzi, „televiziunile prietene”, etc. pentru a se semna de catre 2 tineri casatoriti, 2 batranei si notarul (cu gasca lui – operatorul de pe calculator, secretara) – in total vreo 40 de cetateni, primul contract de achizitie la programul „Prima casa”.

Personal, programul mi se pare o initiativa buna. Cand eram tanar si eu am beneficiat de un contract de cumparare a casei – apartament cu 4 camere, girat de catre stat. Ca am platit avans, la semnarea contractului – pretul unei Dacii si 13 ani – rate de cate 700 lei pe luna, este altceva. Astazi trebuie sa ai un venit pe familie de 700-800 de euro/ luna, ca sa-ti permiti sa cumperi un apartament cu 2 camere, cu avans 3.000 de euro si rate lunare timp de 25 – 30 de ani si sa nu mori de foame. Poti creste un copil avand doar 2 camere ? Poti, dar sa dormi cu schimbul, sa stai in casa cand iti vine randul. Pai daca vine mama soacra sa te ajute sa cresti copilul, face naveta, la Bucuresti, de la Bistrita ? Pana achiti creditul, cate concedii iti poti permite ? Cati tineri casatoriti, au un venit de 700-800 de euro/ luna ?

Raspunsul la aceste intrebari il vom primi in curand, cand 90 % din casele contractate vor intra in posesia unor speculatori. Vom asista la situatii incredibile – evacuarea locatarilor si scoaterea la vanzare prin licitatie, a caselor achizitionate, daca nu se vor achita ratele, popriri pe salariile contractantilor si pe pensiile parintilor giranti, manifestatii de strada si proteste in fata primariilor. Si multe injuraturi la adresa guvernantilor, multe boscorodeli in familiile beneficiare, divorturi, certuri intre cuscrii, etc.

Programul este bun in cazul unei stabilitati economice si a stabilitatii preturilor, a unor salarii consistente pentru munca prestata, in conditiile unei politici guvernamentale coerente, a unor legi clare si care nu se schimba cum bate vantul, a existentei de spatii de joaca pentru copii, supravegheate, a existentei de crese si scoli, suficiente numeric, in toate orasele si cartierele.

Festivismul vizionat mi-a amintit de „vorbe de duh”, care circulau in soapta, prin vremea comunismului cu fata umana, din epoca de aur. Mi le aduc aminte oarecum trunchiat. Scriindu-le acuma, parca nu mai sunt la fel de „delicioase”. 🙂 Poate stiind ca nu te mai asculta nimeni, nu-si mai au farmecul.

Fara a le clasifica, fara a le aseza intr-un top, fara a stabili o anume ierarhie si fara a le comenta, iata ce imi amintesc, drept –Vorbe de duh:

-Cine-i harnic si munceste – are tot ce vrea, cine sta si huzureste – are tot asa.

-Nu lasa pe maine – ce poti face azi, lasa pe poimaine – ca sigur nu mai este necesar.

-Ce este al tau – este si al meu, ce este al meu – este tot si numai al meu.

-Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc.

-Cand eu fur de la tine, tu furi de la mine si noi furam impreuna de la stat – se cheama ca statul isi achita datoriile catre noi.

-Propuneri de sporturi nationale – fuga de raspundere, aruncatul cu vorba, taratul de-a busilea, pe sub bariera legii, fofilatul la locul de munca, prinsul si aruncatul vorbei din/ in vant.

Scriind cele de mai sus am vaga impresie ca multe dintre cele consemnate se aplica si astazi cu un deosebit succes. 😀

Mare pacat. Am sperat mereu sa se schimbe ceva in atitudinea autoritatii statului fata de cetatean. Nu am observat pana in prezent ceva notabil sau poate ma insel. Sincer, doresc sa ma insel, doresc sa fiu contrazis de realitatile zilnice.

Desi nu par, sunt totusi un optimist in suflet si simtiri. 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: