Atentie pensionari !

In monitorul oficial nr. 334/ 20.05.2009 s-a publicat Decizia nr. 40/ 22.09.2008 a Inaltei curti de casatie si justitie (mai bine mai tarziu decat niciodata, oricum 8 luni de la aprobare la publicare nu este un capat de tara).

In data de 09.04.2008 procurorul general al Romaniei a sesizat curtea asupra inexistentei unui punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispoziitilor art. 77 al.2 raportat la art. 43 din Legea pensiilor nr. 19/ 2000. Sesizarea se refera la stagiul de cotizare, in vederea determinarii punctajului mediu pentru stabilirea pensiei in plata.

Nu voi prezenta expunerea de motive nefiind acesta scopul acestei atentionari. Semnificativ este ca la cei pensionati conform Legii nr. 3/ 1977, care au fost incadrati in grupa I si II de munca, la recalcularea din noiembrie 2005, conform OUG nr. 4/ 2005, nu li s-a luat in considerare si reducerea corespunzatoare a stagiului de cotizare (stagiu utilizat la recalcularea pensiei).

Legea nr. 3/ 1977 prevedea la art.14 al.1 ca persoanele care au lucrat efectiv cel putin 20 de ani la locuri de munca incadrate in gr.I sau cel putin 25 de ani in gr. a II-a de munca, beneficiaza la stabilirea pensiei, de un spor la vechime in munca de un an si 6 luni pentru gr.I, respectiv un an si 3 luni pentru gr. a II-a. Mai pe romaneste – pentru fiecare an lucrat in gr.I se acorda 6 luni, respectiv pentru fiecare an lucrat in gr. a II-a se acorda 3 luni.

In acest context, asiguratii care si-au desfasurat activitatea in grupe de munca, determinate conform Ordinului MMPS nr. 50/ 1990 si ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 01.07.1977 – 31.03.2001, au beneficiat, atat de reducerea varstei legale de pensionare, cat si de majorarea vechimii in munca, deci a perioadei de contributie (denumita de Legea nr.19/ 2000, stagiu de cotizare), conform art.14 al.1 din Legea nr. 3/ 1977.

ICCJ prin Decizia nr. 40/ 2008 a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Romaniei si a decis: „Dispozitiile art. 77 al.2 raportat la art. 43 al. 1 si 2 din Legea nr.19/ 2000 privind sistemul public de pensii se interpreteaza in sensul ca stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in intervalul 01.07.1977 – 31.03.2001 si care si-au desfasurat activitatea in grupe speciale de munca, este cel reglementat de art. 14 din Legea nr. 3/ 1977″. Decizia este obligatorie potrivit art. 329 al.3 din Codul de procedura civila.

Ce este de facut ? Pensionarii carora in urma recalcularii pensiei, din noiembrie 2005, le-a scazut punctajul mediu, trebuie sa solicite in scris la casele de pensii judetene, recalcularea pensiei in spiritul deciziei ICCJ precum si sumele cuvenite in plus, incepand cu data de 01.11.2005, daca li s-ar fi recalculat corect pensia. Diferenta de punctaj se vede din decizia de pensionare primita in urma recalcularii pensiei din noiembrie 2005, unde se precizeaza – punctaj in plata, respectiv punctaj recalculat (nu s-a respectat legea, conform deciziei ICCJ, daca punctajul recalculat este mai mic decat punctajul aflat in plata; chiar daca nu vi s-a micsorat pensia, nu ati beneficiat de indexarile ulterioare, pana la data cand cele doua punctaje nu au avut aceeasi valoare).  Daca vi se refuza recalcularea pensiei (nu primiti in termen de 30 de zile calendaristice o noua decizie de pensionare), trebuie deschisa actiune judecatoreasca la tribunalul judetean, unde se va cere aplicarea deciziei ICCJ de catre casa judeteana de pensii si daune morale catre cei vinovati – directorul casei judetene de pensii, pentru ca ati fost pusi pe drumuri degeaba).

Bafta ! Nu asteptati sa vi se recalculeze din oficiu pensia, nu se va intampla acest lucru. Nu va mai lasati amagiti de promisiuni, inclusiv de cele ale asazisilor dvs. reprezentanti. Aparati-va drepturile, chiar daca justitia se misca greu. Numai asa se poate schimba ceva in tara noastra.

Reclame

75 răspunsuri to “Atentie pensionari !”

 1. Daniel Says:

  Buna ziua. Puteti avea amabilitatea de-a ma ajuta cu un raspuns? Am avut un proces legat tocmai de acest aspect,o contestatie impotriva deciziei de pensionare, cu solicitarea, printre altele, ca punctajul mediu anual sa fie calculat in sensul stabilit de aceasta decizie a ICCJ.Solicitarea a fost respinsa, si exista o hotarare judecatoreasca definitiva,veche de mai bine de 2 ani.Banuiesc ca daca voi cere in instanta sa se aplice legea asa cum prevede aceasta decizie,partea adversa va invoca autoritatea de lucru judecat.Nu doresc sa cer retroactiv diferenta de pensie,constient ca asa ceva nu mi se va acorda, insa as vrea sa stiu ce sanse am ca, totusi, din luna urmatoare celei in care a fost publicata decizia, pensia sa fie recalculata asa cum trebuie,lovindu-ma deja de un refuz al Casei de Pensii in acest sens. Va multumesc si, pentru eventuale date suplimentare,Va stau la dispozitie la adresa de mail.

  • gigipopa Says:

   Fara o noua hotarare judecatoreasca nu cred ca veti reusi o recalculare a pensiei. Invocand decizia ICCJ, instanta va trebui sa va dea deptate obligatoriu, de aceasta data, urmand sa se aplice data de recalculare a pensiei in functie de hotararea pe care o va da. Daca invocati si un proces anterior, este posibil sa primiti drepturile si din urma. Nu garantez acest lucru, deoarece decizia ICCJ nu precizeaza ce se intampla cu cei care au fost deja nedreptatiti. Procesul dvs. daca ajunge la ICCJ, vor fi nevoiti sa se pronunte si asupra datei de recalculare. Este un proces de durata. Eu va urez bafta. Normal ar fi fost ca ICCJ sa se pronunte si asupra aspectului referitor la cei care au fost deja nedreptatiti. Necerandu-se acest lucru de catre procurorul general, prin recursul in interesul legii formulat, probabil ca a fost motivul pentru care ICCJ nu s-a pronuntat.

 2. Daniel Says:

  Va multumesc pentru raspunsul prompt, mai ales ca ne aflam in weekend. Tin sa fac cateva precizari:acest recurs in interesul legii produce efecte numai pentru viitor, si numai de la data publicarii;problema mea consta in faptul ca partea adversa,Casa de Pensii, va invoca,asa cum am fost ‘amenintat’, autoritatea de lucru judecat a hotararii judecatoresti prin care mi s-a refuzat tocmai ceea ce decizia din recursul in interesul legii impune acum instantelor, adica recalcularea pensiei cu stabilirea punctajului mediu anual prin raportare la un stagiu de 20 de ani, si nu de 30, cum este actualmente.In paranteza fie spus, instantele in fata carora va ajunge cererea mea, in fond si in recurs, fac parte din categoria celor care aplicau legea diferit fata de ceea ce stabileste ICCJ, si deja am vazut hotarari prin care se incearca eludarea prevederilor deciziei ICCJ de care facem vorbire, deci n-ar fi exclus sa mi se puna mai multe piedici, si nu numai din partea partii adverse-iar in fata ICCJ nu voi ajunge, deoarece Curtea de Apel este instanta ultima in aceste gen de procese.Practic, si esential, nu stiu ce atitudine sa adopt si ce raspuns punctual sa furnizez daca se invoca autoritatea de lucru judecat,chiar dupa un recurs in interesul legii, iar literatura de specialitate pe aceasta tema nu am gasit, desi m-am straduit, credeti-ma. Va multumesc din nou, si Va rog sa-mi scuzati insistenta.

 3. gigi Says:

  Nu sunt avocat, doar lucrez cu legile de mai multi ani. Nu stiu ce inseamna in termeni judecatoresti autoritatea de lucru judecat si cum poate fi amendat termenul (sfatul unui avocat specializat in dreptul muncii v-ar putea fi util) in instanta.
  Merita totusi incercat si insistat, plecand de la decizia ICCJ si de la un proces anterior (deci ati contestat decizia casei de pensii -sper ca in termen de 45 de zile, de la primirea de catre dvs.a deciziei), in ideea ca dupa o hotarare favorabila dvs. puteti cere nu numai daune materiale ci si daune morale persoanelor responsabile, nu institutiei (in speta casa de pensii). Instantei cereti sa se pronunte asupra cazului dvs., in noile conditii create de decizia ICCJ. Dupa o hotarare a curtii de apel va puteti adresa instantelor europene competente sa se pronunte (nu stiu exact care – probabil tot CEDO).
  Daca nu ati fi avut deja o actiune in justitie va puteati adresa comisiei de petitii a UE.

 4. Daniel Says:

  Va multumesc mult pentru deosebita amabilitate de care ati dat dovada, si Va asigur ca sfaturile Dvs., chiar nefiind de specialitate, mi-au fost de un real folos. In alta ordine de idei, inca nu am introdus nici o actiune,insa, atunci cand o voi face, o voi face de asemenea maniera incat sa nu mi se poata contrapune exceptia de autoritate de lucru judecat, sau daca lucrul asta se va intampla, aceasta sa nu fie admisa de catre instanta. Va multumesc si, cine stie, poate voi avea ocazia de-a Va aduce la cunostinta faptul ca am avut castig de cauza.

 5. Vasilica Says:

  Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati la urmatoarea problema legata de pensionare.
  Am depus dosar de pensionare anticipata,am 55 ani si 31 ani vechime in munca.Am primit decizia pe 17.03.2010 si din calculul casei de pensii mi-a iesit un punctaj mediu de 1.03632 la val punctului de 732.80,adica pensie de limita de virsta 760 lei si pensie diminuata in valoare de 532 lei…dupa atitia ani de munca.Nu mi-au fost luate in calcul perioada 05.2002-01.01.2003,deoarece CNPAS sustine ca nu a primit declaratii de la angajator.Cartea de munca este inchisa cu stamplila ITM precum ca obligatiile au fost achitate,dar nu se tine cont de aceasta la calculul pensiei.
  In perioada 2000-2001 am avut in paralel si o conventie civila inregistrata la ITM si pentru care mi s-a platit cas-ul…cum pot face dovada…pentru a mi se lua in calcul?Am Declaratia de venit global depusa la Ad.Finantelor sect 3 doar pe anul 2000.
  Va multumesc anticipat pentru ajutor!
  Cu stima,
  Vasilica

  • gigipopa Says:

   Trebuie sa cereti in scris, la firmele unde ati lucrat, in perioadele mentionate, sa va elibereze adeverinte pentru venitul realizat din salarii plus sporurile prevazute a fi luate in calcul pentru pensie. Sa mentioneze in adeverinte si ca au platit CAS. Daca nu va elibereaza inseamna ca nu au platit CAS. Aveti in acest caz sansa in justitie daca puteti dovedi cu documente, ca in acele perioade ati lucrat la firmele respective. Justitia ii poate obliga sa plateasca retroactiv si sa va emita adeverintele necesare. Cu adeverintele obtinute solicitati casei de pensii recalcularea pensiei. Daca ati iesit anticipat, penalizarea este mare (nu mai stiu exact cat pe luna). Va doresc succes.

   • Vasilica Says:

    Stimate domnule Popa ce fac daca firmele la care am lucrat,una cu carte de munca si a doua cu conventie civila,au intrat in faliment in 2003?Cui sa ma adresez in acest caz?
    Cu respect,
    Vasilica

   • gigipopa Says:

    Documentele de firma, cand acestea intra in faliment se preiau de arhivele nationale.

 6. Vasilica Says:

  Va multumesc pentru raspuns domnule Popa.
  Inca o intrebare…cas-ul a fost virat de firme la buget,acest fapt este validat de ITM prin stampila cu care mi-a fost inchisa cartea de munca,dar pentru 9 luni CNPAS-ul spune ca nu a primit declaratii si nu li se iau in calcul.Ce pot face?
  Multumesc anticipat pentru ajutor!
  Cu stima,
  Vasilica

  • gigipopa Says:

   Virarea CAS se face de catre firme in cont, la Trezoreria statului (buget). ITM nu are de unde sa stie ca s-a virat sau nu CAS de catre o firma. ITM certifica doar ca ati fost angajat intr-o anumita perioada de timp. 

   • Vasilica Says:

    ITM-ul cerea de la angajator copii dupa statele de plata ale salariatilor si copii dupa op-urile(cu stampila trezoreriei) de plata a cas-ului.

   • gigipopa Says:

    Daca este adevarat solicitati la ITM copii dupa acele ordine de plata din perioada respectiva, pentru firmele unde ati lucrat. Vi le poate da contra cost.

 7. marya.radu Says:

  se mai poate face ceva daca nu am contestat decizia de pensionare in termenul de 45 de zile?mentionez ca am primit decizia de 1 an,insa am neglijat,avand alte probleme de rezolvat. am lucrat ca sudor 8 ani si 10 luni in periada 1960-1969 si mi s-a acordat grupa II, apoi am lucrat ca CTC sudor pana in 1995 fiind incadrat tot cu grupa II,desi eu consider ca aveam dreptul la grupa I.se mai poate face ceva?sa incerc prin instanta sa solicit o recalculare de pensie?multumesc mult

  • gigipopa Says:

   Puteti incerca in instanta si sa cereti exertiza tehnica in domeniul protectiei muncii pentru a verifica/ contesta incadrarea in grupa de munca, conform ord. MMPS nr. 50/ 1990. Sunt necesare multe documente care trebuiau intocmite (in anul 1990 si ulterior pana in 2001 cand a intrat in vigoare legea nr.19/ 2000), de catre firma la care ati lucrat. Va trebuie si cartea de munca completata la zi. La anumite locuri de munca, sudorii au fost incadrati in gr.I de munca. CTC-istii probabil ca au fost la gr.a II-a peste tot. Trebuie sa va uitati in Ord.50/ 1990 si sa vedeti daca va regasiti la vreo pozitie din anexa 1 (gr.I-a) sau anexa 2 (gr.a II-a).

 8. Neculae Dragoş Says:

  Am ieşit la pensie in Ianuarie 2001 la limita de vârstă şi vechime integrală. Am în total 40 de ani de muncă din care 26 de ani la gr. II de muncă. Am înţeles că dacă Casa de Pensii refuză să-mi recalculeze punctajul conform Deciziei nr.40 din 22 Sept. 2008 a Inaltei Curti de Casaţie şi Justiţie, trebuie să deschid proces Casei de Pensii sau salariatului (Director) Casei de Pensii care-mi refuză recalcularea. D-le Popa, vă rog să-mi daţi e-mail d-lui Daniel, sunt curios să văd dacă a rezolvat problema cu Casa de pensii.
  Mulţumesc anticipat.

  • gigipopa Says:

   Casa de pensii nu va va recalcula pensia decat in baza unei decizii a CC intr-un dosar juridic care se refera la situatia dvs. In legislatia romana nu se ia in calcul precedentul. Este raspuns primit de la avocatul poporului, sesizat de catre mine. Daca putea, avocatul poporului sesiza CC si decizia 40/ 2008 se putea da ca fapt aplicabil in toate cazurile. Nu am e.mailul dlui.Daniel, fiind mascat. Nu aveti decat sansa justitiei, plecand cu proces de la tribunal.  

 9. turlete Says:

  Buna ziua ,

  Va sciu in numeletatalui meu care a lucrat 25 ani9 luni si 23 zile numai la grupa a doua .
  Stagiu de cotizatie realizat 34 ani 11 luni si 6 zile .Virsta de 57 ani si doresc sa stiu la ce virstapot iesi la pensie la cerere ?
  Stagiu aferent grupei adoua este de 6 ani si 3 luni.
  Mentionez ca din 2009 august sunt pensionat pe cu gradul doi de invadilitate

  • gigipopa Says:

   Trebuie sa consultati Legea pensiilor nr. 263/ 16.12.2010, in care o sa gasiti in anexa data exacta, in functie de varsta, data nasterii, stagiul de cotizare minim si stagiul de cotizare efectiv, respectiv daca a lucrat in grupa a II-a de munca si/ sau in conditii deosebite. In plus locul de munca al tatalui dvs. trebuie sa se regaseasca in anexa cu unitatile si locurile de munca pentru care se acorda conditii deosebite. Un calcul exact va poate face numai casa de pensii, care in plus are instructiuni de aplicare ale legii. In prezent sunt in dezbatere publica normele de aplicare ale legii, care se vor aproba prin hotarare de guvern. In noua lege s-au inasprit conditiile pentru pensionare anticipata, pentru trecere de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta si satgiu de cotizare. Este nevoie si de avizul comisiei pentru stabilire grad de invaliditate, in conditiile in care sunt revizuibile toate pensiile de invaliditate.

 10. costin Says:

  daca am iesit la pensie in iunie 1995 si am peste 20 de ani in grupa unu de munca in proportie de 100%,mai pot face ceva in sensul de a recupera diferenta de bani?Daca da ce ar trebuii sa fac?

 11. STOICA SILVIA Says:

  Buna ziua
  Va rog daca ma puteti ajuta.
  Mama mea s-a pensionat in 1990. Are 27 de ani grupa 1. Se mai poate actiona in instanta pentru a primi diferenta pe o perioada de 3 ani in urma?
  Decizia este din iunie 1991, dar cererea de pensionare este din august 1990. S-a pensionat cu vechime completa 26 ani, 11 luni, 11 zile grupa 1 si 2 ani, 3 luni, 23 zile grupa 3. In total 42 ani, 3 luni, 4 zile. A contribuit suplimentar la pensie cu 2% pe o perioada de 23 ani si are 7 ani ture de noapte. A lucrat la CFR.
  Va multumesc pentru ajutor.

  • gigipopa Says:

   Depuneti documente justificative, obtinute de la firma unde a lucrat mama (o adeverinta) pentru perioada lucrata in grupa de munca (daca nu ati depus pana acuma), la casa de pensii si solicitati recalcularea pensiei. Daca mama are dreptul, se recalculeaza pensia si primeste diferenta incepand cu luna urmatoare depunerii cererii. Daca depuneati actele cu anii lucrati in grupa de munca, pana la data de 31.12.2010 puteati primi diferenta, din urma, de la data pensionarii. Vechimea completa de cotizare (la care se raporteaza pensia), prevazuta de Legea 19/ 2000 este de 30 de ani, nu 26 ani cat mentionati dvs. Vechimea totala nu se calculeaza cum mentionati dvs. decat pentru a se putea pensiona mai devreme de varsta standard de pensionare. Mama dvs, daca a lucrat 27 de ani in grupa I se putea pensiona anterior (probabil asa s-a si intamplat) daca adunand 50 de ani la anii lucrati in grupa de munca, impartit la 2 se obtineau 57 de ani.

 12. STOICA SILVIA Says:

  Va multumesc pentru raspuns. Mama a iesit la pensie in anul 1990, iar decizia a primit-o in iunie 1991, in baza Legii 3/1977, cu o vechime de 42 ani, 3 luni si 4 zile. SAre 26 ani, 11 luni si 11 zile grupa 1, si 2 ani, 3 luni si 23 zile grupa 3. Are 7 ani ture de noapte. A lucrat la CFR. A mai cotizat la pensia suplimentara cu 2%.

  Multi colegi au actionat in judecata si au primit din urma pe 3 ani. In prezent, mama a formulat o cerere catre casa de pensii solicitand recalcularea. Are dreptul de a actiona in contencios administrativ pt. ca nu a primit un raspuns in termen de 30 zile? Nu inteleg de ce trebuia sa depuna actiunea pana la 31 decembrie 2010?

  Va multumesc pentru ajutor.

  O zi buna

  • gigipopa Says:

   Termenul de 31.12.2010 a fost stabilit prin Legea veche a pensiilor nr.19/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare si prin OUG nr. 4/ 2005. Ca sa puteti da in contencios administrativ, mai intai trebuie sa faceti plangere prealabila la casa de pensii, in care sa aratati ca nu vi s-a raspuns in termen de 30 de zile la petitia formulata anterior. Bafta.

 13. Grazzia Says:

  Buna ziua
  Va rog daca ma puteti ajuta
  M-am pensionat in 29.06.2006 (invaliditate) iar in 20.11.2008(limita de varsta). Am 27 ani 3 luni in grupa a II-a de munca., total stagiu de cotizare realizat 41 ani 8 luni 7 zile .Se poate aplica si la mine Decizia nr.40/2008 a ICCJ ref. la stagiul de cotizare?
  Va multumesc frumos

  • gigipopa Says:

   La fiecare dosar de pensie sunt elemente proprii, ale fiecaruia. Eu am sesizat institutia Avocatul poporului, in urma raspunsului voalat pe care mi l-a dat casa de pensii, la solicitarea de recalculare a pensiei conform Deciziei ICCJ nr. 40/ 2008. Cum bine zice o vorba din popor – corb la corb nu isi scoate ochii, raspunsul primit a fost ca se aplica numai pentru cei care au contestat in justitie, a caror sesizare a ajuns la ICCJ, care s-a pronuntat. Nu am deschis actiune in instanta deoarece dureaza prea mult timp o astfel de actiune. Daca aveti rabdare si incredere in justitie, puteti sa deschideti proces in instanta de contencios administrativ (dupa ce aveti raspuns la plangerea prealabila, facuta la casa judeteana de pensii si apoi la casa nationala de pensii), la judecatorie/ tribunal/ curtea de apel/ iarasi la tribunal. Este cale lunga pana ce instanta sa sesizeze ICCJ si sa astepte o noua decizie, 3-4 ani. Dupa ce obtineti decizia ICCJ puteti sesiza instantele europene. Puteti incerca, trimitand o scrisoare la casa judeteana de pensii. Nu se stie niciodata. Totusi greu de crezut, in atmosfera de azi, cand legile se aplica numai daca le convine guvernantilor, ca veti obtine un aviz favorabil. Oricum, bafta ! 

 14. pavelescu gherghina Says:

  buna ziua ma numesc pavelescu gherghina din ploiestisi am o nedumerire am lucrat an caile ferate romane din anul 1979 pana an 1988 si vas ruga sa ami spuneti daca beneficiez de grupa

  • gigipopa Says:

   In principiu, Da, conform prevederilor Ordinului nr. 50/ 1990. Solicitati in scris, de la firma unde ati lucrat, o adeverinta in acest sens. Adeverinta o depuneti la casa de pensii si solicitati recalcularea pensiei.

 15. Sandu Tudorache Says:

  Cine-mi poate da si mie o solutie?
  Am facut o actiune in tribunal in legatura cu recalcularea pensiei de la 30 de ani la 20 de ani in contextul in care am 27 de ani la grupa intai de munca si sunt pensionat in 1999 in baza legii 3 din 1977. Tribunalul, dupa deliberare, mi-a respins actiunea formulata, motivand ca am introdus actiunea in instanta dupa 01.01.2011. Termenul legal apare in motivare ca ar fi fost 31.12.2010 si ca incepand cu 01.01.2011 a intrat in vigoare legea 263/2010 iar legile, OUG, HG anterioare legii 263 au fost abrogate mai putin legea 3/1977. Am dreptul la recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Sa mai fac recurs sau nu?

 16. ilonaionescu Says:

  Domnule Gigi Popa,
  Va scriu in numele tatalui meu care a lucrat in agricultura 36 ani, 5 luni si 16 zile.A fost angajat inca din 1962, deci in perioada de dupa 1.03.1969 pana in 01.12.1998 cand s-a pensionat, a lucrat aproximativ 29 ani si 9 luni in grupa a II a de munca. Insa in decizia de pensionare emisa in 20.10.1999 de catre Casa de pensii judeteana se mentioneaza ca doar 24 ani, 8 luni si 22 zile sunt in grupa a II a de munca si restul de 11 ani, 8 luni si 24 zile(pana la 36 ani, 5 luni si 16 zile) sunt in grupa a III a de munca. Pentru cei 24 ani s-a aplicat banuiesc procentul de 25% pe an aferent grupei a IIa , astfel ca s-au mai adaugat 6 ani de vechime totala in munca. Vechimea integrala a devenit 42 ani, 5 luni si 16 zile.
  Problema care o ridic este ce trebuie sa fac sa demonstrez Casei de pensii ca tatal meu are mai mult de 25 ani de grupa a II a, si daca pot sa deschid actiune in instanta pentru recalcularea cuantumului pensiei cf Deciziei ICCJ nr.40/2008 retroactiv, sau macar de la data depunerii actelor.Trebuie sa stiu daca pot retroactiv, sau macar de acum incolo.Ce am facut eu deocamdata?Am trimis cerere ptr eliberarea unei adeverinte cu anii de grupa a II a la arhivele unde se gasesc actele unitatii deoarece aceasta s-a inchis.Am inteles ca dupa 1.04.1992, anii de munca lucrati in conditii speciale de munca se dovedesc prin adeverinta, nemaitrecandu-se in carnetul de munca, care oricum mi se pare incomplet si inainte de aceasta data( in sensul ca o data se scrie grupa, anul urmator nu se mai scrie, in conditiile in care el a lucrat in acelasi loc.De asemenea am cerut si adeverinta cu premii, spor de vechime, alte indemnizatii care se iau in calculul cuantumului pensiei cf Ordonantei de urgenta 4/2005, intrucat societatea nu a dus nimic in acest sens la data respectiva.

  • gigipopa Says:

   Insistati sa primiti adeverinta care atesta modul cum a lucrat tatal dvs.  Decizia ICCJ nu se aplica decat pe fiecare dosar in parte, deschis in instanta. Pentru anii lucrati in agricultura nu se acorda grupa de munca, decat daca activitatile desfasurate au fost nomiunalizate expres in Ord. MMPS nr. 50/ 1990.  Exista riscul ca interventia dvs. in instanta sa fie tardiva (sa nu va primeasca actiunea in instanta), deoarece prin Legea nr. 263/ 2010 s-au abrogat prevederile Legii nr.19/ 2000, care la randul ei a abrogat prevederile Legii nr. 3/ 1977 (lege dupa care a iesit la pensie tatal dvs.). Personal, mi se pare o ingradire a accesului la justitie, al cetatenilor. Daca invocati motivul acesta, vi se poate primi actiunea in instanta, dar drumul este lung si trece pe la Curtea Constitutionala si se finalizeaza doar la CEDO. Merita totusi incercat, nu aveti ce pierde, deoarece nu se platesc taxe de timbru. Vor fi insa, costuri legate de onorariu pentru expertize tehnice in domeniul protectiei muncii si de onorariu pentru avocat. Bafta !

 17. ilonaionescu Says:

  De asemenea vreau sa va spun ca de la casa de pensii se spune, nu am trimis scris nimic oficial, doar am aratat carenetul de munca unui functionar, ca nu se calculeaza cu 100% ani de grupa a IIa ci cu 80%. De aceea nu ar iesi decat 24 ani. Insa colegii lui au lucrat mai putin decat el, in sensul ca au iesit inaintea lui la pensie au avut cate 25 ani vechime sau peste, astfel ca au primit banii de grupa retroactiv.Sa inteleg ca a fost trecut de unitate pe vreo adresa ca lucreaza doar 80% din timpul normat de lucru in grupa a II a , adresa care sa fi fost inaintata casei de pensii odata cu dosarul lui de calculare a pensiei?, insa nu ar avea logica, deoarece tatal meu lucra tot atatea ore ca si colegii lui.Ce era diferit, faptul ca el o perioada de timp , cam dupa 1981, pana la pensionare a lucrat intr-un atelier de reparatii, ca mecanic intretinere, asa era scris in carte, deci nu mai iesea cu tractorul in brazda.Insa nu ne spune nimeni daca este asa, este doar o banuiala a mea citind multe informatii de pe net si vazand ca timpul de lucru in grupa este stabilit de unitate.
  Spuneti-mi va rog respectuos daca pot cere recalcularea pensiei si daca nu are 25 ani de grupa a II a, urmand sa duc tot ce obtin de la arhiva. O sa va tin la curent.
  In speranta ca imi ve-ti raspunde in cel mai scurt timp, va multumesc anticipat.
  Cu respect,
  ilonaionescu.

  • gigipopa Says:

   Procentul lucrat in grupa de munca este cel mentionat in adresa pe care o veti primi de la arhivele nationale, care trebuie sa aiba la baza o hotarare a consiliului de administratie al firmei, negociata cu sindicatul.  Nu este necesar sa fi lucrat 25 de ani in grupa a II-a de munca. A existat o prevedere, care s-a aplicat conform Legii nr. 226/ 2006, pentru cei pensionati in perioada 01.04.2001 – data aparitiei Legii nr. 226/ 2006, respectiv minim 25 de ani lucrati in grupa I-a de munca. Dupa parerea mea a fost o discriminare evidenta, dar nu s-a judecat ca atare, de catre cei care au aplicat legea. Nu am cunostinta daca s-a ajuns cu astfel de cazuri la Curtea Constutionala si ulterior la CEDO. Oricum, hotararile CC si CEDO se aplica numai pe fiecare cauza in parte, nu se generalizeaza. De ce ? Nu stiu sa va raspund.

 18. ilonaionescu Says:

  Buna seara! Domnule Popa, multumesc foarte tare pentru raspunsul dvs destul de prompt. Eu am plecat de a doua zi din localitate si astfel nu am mai avut acces la net.M-am referit la cei 25 ani de gr a II a in sensul ca toti colegii tatalui meu au dat casa de pensii in judecata numai daca au avut 25 ani. Fratelui lui i s-a respins cererea in instanta pe motiv ca nu a avut 25 de ani de grupa a II a. De aceea eu nu am facut „sapaturi” ,dar acum cand am dat de site-ul dvs si m-am lamurit ce si cum , se pare ca e prea tarziu. Astept acum sa vad ce primesc de la arhive. Este foarte lung drumul la CC si respectiv CEDO.iImi pare foarte rau ca nu m-am ” trezit” mai devreme macar ptr a recalcula cuantumul pensiei de acum incolo cu completarea elementelor ce lipsesc si pe care le astept de la arhive. Nici macar acest lucru nu este acceptat de casa de pensii??? As face macar ptr inceput asta la casa, iar dupa raspunsul lor (dupa 30 zile) voi vedea ce mai am de facut.
  Daca aveti timp, astept sfatul dvs.
  Cu respect,
  ilonaionescu.

  • gigipopa Says:

   Normal este sa se ia in considerare, incepand cu luna urmatoare depunerii de documente, de completare la casa de pensii. Momentan, casele de pensii spun ca nu pot face recalculari, deoarece programul de calculator pe legea noua, nu este definitivat (vechea scuza pentru incompetenti). Depuneti actele doveditoare, pentru ca tot vor trebui sa recalculeze candva si tatal dvs. va primi din urma, incepand cu luna urmatoare depunerii documentelor. Bafta !

 19. ilonaionescu Says:

  Buna seara !!!! Multumesc frumos pentru raspuns…O sa duc actele doveditoare pe care le voi primi de la arhive, de indata ce voi intra in posesia lor.
  O sa va tin la curent cu situatia. Si am o noutate fata de ultima oara cand v-am scris. Ieri, adica 22.07.2011, am luat legatura cu o persoana care a depus actele pentru tatal sau in februarie 2011 la tribunal, (avea 25 ani de grupa pe deciz de pensionare), a fost citat, s-a judecat actiunea, a primit hotararea judecat, a investit-o cu titlu executoriu, si a facut cerere la casa de pensii pentru banuti. Au primit-o si i s-a spus sa astepte ca o sa-i primeasca prin posta. Asta e un lucru minunat, ptr ca stiti, noi am discutat ca este posibil sa nu mi se primeasca deschiderea actiunii in instanta sub motivul ca acum este in vigoare Legea 263/2010. Ba mai mult, am aflat ca persoanele care au luat anul trecut si banii, acum au deschis din nou actiune cerand dobanda aferenta acestor bani..Ce va mai fi in ceea ce priveste situatia tatalui meu nu stiu sigur,(dar sper sa fie multumitor, macar dupa vacanta judecatoreasca care incepe de regula la 1 august) insa ce stiu sigur, este ca demersul dumneavoastra fata de procurorul Romaniei a adus multa bucurie si rasplata muncii milioanelor de pensionari.Va multumesc foarte tare eu si tatal meu.
  Tatal meu a lucrat la mai multe societati, si prinzand curaj vreau sa cer adeverinta si de la o alta soc.(tot agricola) Aceasta nemaifunctionand, arhivele nationale mi-au indicat un lichidator. Dar contactandu-l acesta a spus ca actele au fost predate Casei de pensii. Asa ca trebuie sa merg la casa de pensii( adica exact la „dusman” ) sa cer adeverinta cu anii de grupa a II-a. Nu cred ca o sa fie asa mare bucurie pe angajatul care se ocupa de arhiva intreprinderilor desfiintate dar este obligat prin lege sa-mi raspunda.
  Va voi tine la curent cu mersul evenimentelor.
  Cu stima,
  ilona ionescu

  • gigipopa Says:

   Cereti de la inceput, in instanta, dobanzi si cheltuieli de judecata. Nu cred ca actele doveditoare pot fi predate de lichidator la casa de pensii. Obligatia legala este sa le predea la arhivele nationale. Bafta.

 20. ilonaionescu Says:

  Multumesc frumos pentru raspuns.Am fost azi la casa de pensii si sunt unele acte acolo, insa nu pot elibera ei adeverintele, ci lichidatorul. La unul am fost , si un angajat al firmei acestuia mi-a spus ca nu a avut decat state de plata de acolo si nu tabel cu salariatii ce au beneficiat de grupa. Insa eu il cam ” banuiesc” de nesinceritate, ptr ca pana sa vina acesta, un coleg mi-a dat si formular de completare tip facut de ei ptr persoanele care cer anii de grupa.Cred ca nu sunt prea bucurosi sa caute in vechituri. Pe alti 2 lichidatori urmeaza sa-i identific maine in urma unui drum la tribunal sau registrul comertului , sa vad poate am mai multa bafta.
  Daca reusesc sa ajung in instanta voi cere si cheltuieli de judecata si dobanda. Ptr sporul de vechime din 1.04.1992 pana in 1.12.1998 cand a iesit la pensie, urmeaza sa platesc eliberarea adeverintei la firma ce detine actele. Mi-au cerut 125 ron.Initial cerusem si de acolo anii de grupa, dar persoana de acolo a fost foarte ofensata si, evident mi-a spus intai ca ma costa foarte mult, apoi ca nu are tabelul cu salariatii… Insa avand in vedere ca am deja 24 ani , 8 luni,de acolo, cei din decizie, incerc in celelalte parti. Cred ca au fost stresati de-a lungul acestor 2 ani cu cereri de acest gen si mai „paseaza” Ca toti stiu ce imi trebuie dar, n-au!!!!
  Sper sa nu va deranjeze ca va scriu des.
  Sa fie!
  Cu respect,
  ilona ionescu.

  • gigipopa Says:

   Formulati orice cerere in scris. Sunt obligati sa dea raspuns in 30 de zile, altfel ii actionati in instanta de contencios administrativ. Pentru eliberarea unei adeverinte privind drepturile de pensie, de catre firma unde a lucrat, nu se percep bani.  Cine va cere bani trebuie sa precizeze actul legislativ unde este prevazuta plata. Nu renuntati. Bafta !  

 21. ilonaionescu Says:

  Buna seara!!!! La tribunal m-au luat la rost ca nu stiu cum s-au numit societatile respective dupa revolutie ca sa-mi spuna lichidatorii lor. Am sa fac maine cerere scrisa. Acum cateva minute, am vb cu un lichidator, care culmea este chiar cel care a lichidat soc la care tatal meu a lucrat cel mai mult… si de la care nu mai cautam anii de grupa. Dansul a fost destul de amabil, si a spus ca ptr anii de grupa, soc respectiva chiar nu a intocmit tabelele cum cerea legea astfel ca dumnealui a eliberat o adeverinta uitandu-se in cartea de munca celor care au cerut. Unele persoane au avut castig de cauza in instanta, unele, nu. Am stabilit sa-i fac copie dupa cartea de munca sa vedem ce iese totusi, si mi-a promis sprijin in aflarea denumirii celeilalte societati agricole. Se pare ca a fost preluata de Asociatia Agricola „Toamna Bogata” Bontida, Cluj, pe vremea cand Iona Muresan era ministrul agriculturii. Aceasta societate apare in martie 2011 inactiva in docum de la ANAF, iar lichidatorul acesteia se pare ca este in inchisoare. Insa trebuie sa ma edific daca a fost schimbat sediul societatii la Cluj, astfel incat sa fi fost numit lichidator de acolo…Acelasi lichidator mi-a spus ca in cazul actelor depuse pe la Casa de Pensii, acestia sunt singurii conform legii care pot elibera si adeverinte, fiind depozitarul actelor. Personal dumnealui sse tot cearta cu casa de pensii, uneori castigand, Asa ca o sa vad, eventual voi lasa si acolo o cerere scrisa. Deja am cam obosit, dar o sa continui.
  O intrebare? Pentru cei care au iesit la pensie dupa 1.04.2011, nu se aplica decizia ICCJ? Eu inteleg citind, ca nu.
  Multumesc pentru timpul acordat citirii acestui mesaj. M-am obisnuit, ca, dupa fiecare actiune a mea, sa va tin la curent.
  Cu respect,
  ilona ionescu.

  • gigipopa Says:

   Decizia ICCJ se aplica numai pentru cei pensionati conform Legii nr. 3/ 1970. Casa de pensii nu elibereaza adeverinte pentru calculul pensiilor, ci calculeaza pensiile. De la casa de pensii puteti obtine recalcularea pensiei, daca nu prezentati documente si ei spun ca nu au dupa ce sa recalculeze o pensie (numai la cererea scrisa a dvs. si la un raspuns in acest sens), decat daca obtineti o hotarare judecatoreasca. Bafta in continuare.

 22. ilonaionescu Says:

  Buna ziua ! Din motive obiective, ce nu tin de mine, nu am reusit sa va scriu pana azi. Multumesc frumos pentru promptitudine!!Cred ca m-am edificat asupra acestei probleme. Tatal meu a fost incadrat de unitate la plata a 80% in grupa a II a de munca, probabil, asa cum va scriam la inceputul conversatiei noastre,Am vazut decizia de pensionare a unchiului meu care are ani vechime mai putini, a iesit la pensie in 1996, in 1969 era angajat in acelasi loc cu tatal meu, dar are 29 ani in grupa a II a de munca. Probabil pentru ca el iesea in camp cu tractorul a fost platit mai mult de 80%?
  O sa merg in audienta la Casa de Pensii, si o sa cer impreuna cu tatal meu, sa vad dosarul lui de pensionare, si deci adeverinta de grupa pe care i-a eliberat-o unitatea la care a lucrat cel mai mult timp.Insa, chiar daca este asa, tot s-a facut o greseala…. doar din 1981 tatal meu a fost sef de sectie, un an, apoi mecanic intretinere. Pentru anii de pana(18.03.1969-01.01.1981), ar fi trebuit sa fie si el incadrat in grupa a II a la fel ca toti ceilalti colegi,,,Cred ca nu s-a procedat asa, De aceea vreau sa vad dosarul. Lichidatorul firmei de baza, mi-a eliberat o adeverinta dar cu 83.33%… insa nu cum cere acum instanta… unitatea nu a facut asa ceva…Citind ordonanta de urgenta 590/2008, la intocmirea deverintei spune nu numai decizie, tabel, enumera chiar si pontaje lunare. Folosindu-ma de acest lucru, pot prezenta pontaje ????Dar cred ca nu scrie pe acestea grupa si ce procent, nu?
  In ceea ce priveste nedreptatea care eu cred ca s-a facut( ma asigur cand o sa vad dosarul de la casa de pensii), si unitatea fiind in faliment, eu ar trebui sa dau in judecata pe cine??? pe unitate, si raspunde acum lichidatorul?!? Ca nu pot chema in instanta casa de pensii pentru procentul de grupa dintre anii 1969-1981.Ei ce adeverinta au primit, aia au calculat.Mise pare o porcarie faptul ca asa cum mi-a spus un lichidator, inainte era valabila orice adeverinta, iar acum daca unitatea nu a facut tabel, sau nu are decizie a cons de administratie, sa piarda pensionarii…De la cealata unitate astept eliberarea adeverintei, dar dupa cum mi-a spus angajatul de acolo, o sa-mi dea cu 80% grupa a II a de munca.
  Inteleg ca e la latitudinea intreprinderii sa stabileasca proncentul( intre 70-100), dar lichidatorii nu dauacelasi procent?
  Eu ce sa iau in calcul de bun acum, ce mi-a dat lichidatorul cu 83.33% sau ce a dat unitatea cu 80%????
  De fapt, ce ia instanta in calcul… pentru ca ar iesi ceva diferente…
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul pe care il astept.
  Cu respect,
  ilona ionescu.

 23. Negoescu Says:

  Buna Ziua ! Sunt pensionara din anul 2008 cu o vechime de 38 de ani. Am lucrat intr-o intreprindere de stat pana in 2005, cand s-a privatizat. Am dreptul sa cer recalcularea pensiei conform deciziei 19?2011 ? Mentionez ca am lucrat ca functionar administrativ.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • gigipopa Says:

   Din pacate nu stiu la ce se refera decizia nr. 19/ 2011. Dati-mi mai multe detalii. Verificati daca documentul exista cu adevarat sau este vorba de alt act legislativ. Daca este vorba de Legea nr. 19/ 2000 si dvs. ati iesit al pensie in anul 2008, la calcularea pensiei dvs. s-a tinut cont de aceasta lege. Ca functionar administrativ nu cred ca ati beneficiat de grupa de munca. Pentru grupa de munca s-au dat drepturile incepand cu 01.01.2011.

   ________________________________

 24. ionisus Says:

  Buna ziua domnule Popa, Am si eu o intrebare,la care va rog, daca se poate, sa-mi raspundeti cat de repede. M-am pensionat in anul 2001, pe legea 3/1977, beneficiind de prevederile unei legi speciale, OUG nr.102/1999, ca persoana cu handicap congenital, deci anterior angajarii. Am lucrat in gr.a II-a de munca peste 25 de ani, dar nu am dovada decat pentru 21 de ani si 3 luni, plus un an si 4 luni ca militar in termen, perioada care conform Legii 263/2010 este asimilata tot in gr.a II-a de munca.Decizia de pensionare este emisa pe legea 3/1977, iar recalcularea in baza OUG nr,4/2005 s-a facut avand in vedere un stagiu complet de cotizare de 25 de ani. In aceste conditii, CJP Mehedinti refuza sa-mi acorde drepturile prevazute de Legea 263/2010, privind gr.a II-a de munca,pe motiv ca la recalculare s-a utilizat un stagiu complet de cotizare de 25 de ani si nu de 30.Ce pot sa fac? In acest moment chiar ma judec cu casa de pensii si urmeaza ca tribunalul sa se pronunte, poate imi sugerati ce argumente as putea invoca. Va multumesc anticipat.

  • gigipopa Says:

   Trebuiesc facute cateva precizari, in mesajul dvs. aparand unele neconcordante cu prevederile din lege:  -daca ati lucrat in gr. a II-a de munca peste 25 de ani, dar nu aveti dovada decat pentru 21 ani si 3 luni, aceasta din urma este perioada care se ia in calcul la pensie, ca fiind lucrat efectiv in grupa de munca, -perioada de 1 an si 4 luni ca militar in termen nu se asimileaza conf. Legii nr.263/ 2010 ca perioada lucrata efectiv in gr.a II-a de munca, ci doar ca vechime totala si s-a avut in vedere cand ati iesit la pensie, prin scadere varsta standard de pensionare, -daca ati iesit la pensie dupa legea nr. 3/ 1977, initial s-a avut in vedere ca stagiu complet de cotizare 25 ani, daca ati fi lucrat aceasta perioada, in totalitate in gr. I-a de munca, respectiv 30 de ani daca ati fi lucrat in gr.I minim 20 de ani si restul de ani in gr.II-a de munca.  La recalcularea pensiei dupa OUG nr. 4/ 2005 s-a avut in vedere doar 30 de ani ca stagiu complet de cotizare si grupele de munca s-au luat in calcul doar ca vechime totala, nu si ca valoare care s-ar regasi in pensie. Asa a scazut punctajul efectiv al celor care au lucrat in grupe de munca. Scopul declarat al recalcularii a fost sa se uniformizeze sistemul de calcul al pensiilor, pentru a se inlatura marile nedreptati facute prin indexarile de pana in anul 2005 a tuturor pensiilor, cu acelasi procent, indiferent de valoarea pensiei. S-au creat insa, prin recalculare, nedreptati noi, de data aceasta numai pentru cei care au lucrat in grupe de munca, motiv pentru care ulterior, s-a acordat punctaj suplimentar pentru anii lucrati efectiv in gr.I-a si gr. a II-a de munca, in mai multe etape, pe categorii de pensionari si perioade de timp pentru iesire la pensie, mai intai conform prevederilor Legii nr. 226/ 2006 (care a modificat si completat Legea pensiilor nr. 19/ 2000), pentru cei pensionati in perioada 2001-2006, apoi in mai multe etape, pentru cei pensionati inainte de 2001, conform OUG nr. 100/ 2008 si de la 01.01.2011 conform Legii nr. 263/ 2010, respectiv 01.01.2012 conform aceleiasi legi. Dvs. trebuia sa primiti marirea pensiei in urma aplicarii OUG nr. 100/ 2008, in etape si/ sau Legii nr. 263/ 2010 de la 01.01.2011. Daca va uitati pe deciziile de pensie sosite ulterior recalcularii din 2005 si pe cupoanele de pensie din aceeasi perioada o sa observati marirea punctajului aferent pensiei si a valorii pensiei primite in mana. Trebuie sa tineti cont de faptul ca pensiile peste 10 mil. se impoziteaza cu 16 % de prin 2007, daca nu ma insel si pensiile peste 740 lei se taxeaza cu 5,5 % pentru sanatate (lucru care se observa pe cuponul de pensie), din 2009. Avand la dispozitie dosarul de judecata si respectiv documente suplimentare pe care le va solicita dvs. dar si din arhiva de la casa de pensii, expertul/ specialistul tehnic judiciar, in specializarea asigurari sociale si pensii, desemnat de catre instanta de judecata sa faca expertiza tehnica judiciara in dosarul dvs., se va putea pronunta la obiect. Nu stiu daca in urma derularii procesului, instanta de judecata se va pronunta in sensul dorit de dvs. La prima vedere, din pacate pentru dvs., inclin sa cred ca nu.

   ________________________________

 25. Liulica Gina Says:

  Buna ziua, am avut un proces cu casa de pensii pentru ca nu mi-a luat in calcul acordul global (20 ani cat am lucrat in proiectare) pentru care s-a platit contributii la stat conf. legii. Actiunea mi-a fost respinsa cu toate ca am aratat ca instante din Brasov, Bucuresti au dat castig de cauza in aceiasi speta. Dupa aparitia deciziei 19/20 a ICCJ am revenit si mi s-a respins actiunea pe exceptie de autoritate de lucru judecat. Acum sunt la recurs mai am vreo sansa? Multumesc!

  • gigipopa Says:

   Invocati decizia Curtii Costitutionale, desi in Romania precedentele nu se prea au in vedere de catre instantele de judecata atunci cand se pronunta in dosare.  Va urez bafta !

   ________________________________

 26. dota 2 strategies Says:

  Ahaa, its fastidious dialogue on the topic of this post at
  this place at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting here.

 27. Muhammad Says:

  I read this article completely on the topic of the resemblance of
  newest and previous technologies, it’s awesome article.

 28. borza mandolica Says:

  cum se calculeaza varsta pentru o femeie care a lucrat in agricultura 19 ani si 8 luni

 29. Romeo Iancovici Says:

  buna seara!ma numesc romeo iancovici.m-am pensionat in 2oo1,martie,.avind 18 ani grupa 1 si 4 ani grupa 2.m-am pensionat la 50 de ani.dupa recalcularea din 2006 am pierdut din punctaj.Ce sanse am sa fac cerere la casa de pensii sau in instanta pentru a-mi recapata punctajul anterior?Eu am realizat cei 10 ani de reducere dar din cumulul celor 2 grupe.Va multumesc anticipat !

 30. gigipopa Says:

  Cititi mesajul meu de mai sus, din data de 11 februarie 2013, din cadrul acestui articol.
  Daca pe cuponul de pensie nu se regaseste recalcularea punctajului si daca nu ati primit o alta decizie de pensie in acest sens, sesizati in scris casa judeteana de pensii.
  Punctajul pe care l-ati avut, anterior recalcularii conf. prevederilor OG nr.4/ 2005, nu il veti regasi, deoarece s-a schimbat modul de calcul, pensionarii fiind cei pacaliti inca o data.
  Cei care au deschis actiune in instanta, solicitand punctajul calculat conform prevederilor Legii nr. 3/ 1997 (ca dvs.) au ajuns pana la ICCJ, s-a dat o decizie pentru uniformizare (unele instante au dat castig de cauza, altele nu), dar nu s-a aplicat de catre Casele judetene de pensii, decat pentru cei care au ajuns la ICCJ, dupa ani de zile de purtare prin tribunale si curti de apel.
  Daca deschideti in prezent actiune in instanta, dupa multi ani de purtare prin instante si cheltuieli consistente, ati putea ajunge la ICCJ, sa primiti un raspuns favorabil, dar recalcularea se va aplica incepand cu luna urmatoare pronuntarii curtii, nu retroactiv. Prin Legea pensiilor publice nr.263/ 2010 (legea trecuta de Guvernul Boc prin asumarea raspunderii, lege nediscutata in parlament care creaza in prezent si multe alte neajunsuri pentru pensionari), s-a aprobat ca retroactivitatea nu este aplicabila (Curtea constitutionala a considerat ca fiind constitutional acest aspect). Cele cateva zeci de lei pe care le-ati castiga la pensie, nu va pot acoperi cheltuielile consistente, cu procesele care ar urma.

 31. grigore maria Says:

  Buna ziua,ma numesc Grigore Maria si am iesit la pensie de incapacitate de munca cu 03.11.2008,iar in 01.09.2009 la pensie de limita de virsta. Am lucrat in grupa 26 de ani.Eu nu am primit nici o marire de pensie pentru lucrul in gr.2.Va rog sa-mi spune-ti daca pot actiona in instanta invocand decizia 40 a ICCJ.Eu m-am pensionat pe legea 19/2000.

  • gigipopa Says:

   La data iesirii la pensie pentru limita de varsta trebuia sa primiti punctaj suplimentar pentru grupa de munca. In anexa la decizia de pensionare pentru limita de varsta trebuia sa primiti si un breviar de calcul al pensiei. Din acest breviar se vede daca vi s-a acordat sau nu punctaj pentru grupa de munca. Daca nu ati primit breviarul, trebuia sa il solicitati in scris.
   Prin OUG nr.100/ 2009 si Legea nr. 263/ 2010 s-a prevazut acordarea de punctaj suplimentar pentru grupa de munca, pentru cei pensionati inainte de 2001 care au pierdut punctaj calculat pentru grupa de munca (conform prevederilor conform Legii pensiilor nr. 3 / 1977), cand s-a aplicat OUG nr. 4/ 2005.
   Cititi si comentariul meu din 11.02.2013 la acest articol.
   Daca veti citi toate comentariile mele la acest articol veti observa ca numai prin instanta se poate reglementa ceva, chiar daca exista Decizia ICCJ nr. 40. Pentru fiecare dosar in parte trebuie sa existe o decizie a ICCJ chiar daca se tine cont de precedent, altfel casele de pensii nu aplica, din oficiu prevederile respective. In toate cazurile nu se acorda retroactiv drepturile de pensie recalcualte, numai incepand cu luna urmatoare publicarii deciziei ICCJ pentru fiecare dosar in parte, in MO.

 32. romeo Says:

  Eu am o situatie pe care nu stiu cum sa o rezolv:am 18 ani gr 1 si 4 ani gr 2 !Dar mi se spune ca nu pot beneficia de hotarirea la care faceti referire!Nu am 20 ani gr 1 dar nici 25 de gr 2 !Totusi cind m-am pensionat am iesit la 50 de ani in martie 2001 !Iar in 2005 mi-au micsorat punctajul.Ce pot face in aceasta situatie?La mine a ramas impartirea punctajului total la 30 de ani!

  • gigipopa Says:

   In privinta impartirii punctajului total calculat pentru munca depusa si limita de varsta la 30, nu puteti face nimic.S-au avut in vedere anii lucrati in grupa de munca numai pentru reducerea varstei de pensionare, nu si pentru stagiul de cotizare.
   Pentru grupa de munca trebuia sa primiti punctaj suplimentar conform prevederilor OUG nr. 100/ 2009 si a Legii nr. 263/ 2010. Nu s-a revenit in totalitate la punctajul detinut initial, calculat conform prevederilor vechii legi a pensiilor nr.3/ 1977, dar pe undeva in jur de 75 % din punctajul avut (redus in 2005) trebuia sa primiti esalonat, pana in tr.I 2011.

   • romeo Says:

    Multumesc pentru sfaturi!Este insa o problema!Am colegi care au avut 20 ani de gr 1 si au actionat in judecata casa de pensii pt impartirea punctajului total la 20 !Au cistigat si au primit retroactiv sume importante(peste 20 000 ron) plus pensia majorata substantial.Si cei ce au avut 25 ani grupa 2 au primit diferente plus majorare de pensie.V-am spus,eu am o situatie deosebita avind 18 ani grupa 1 si 4 grupa 2 !Am citit toata legislatia dupa 2001 si nu gasesc reglementari pt situatii ca a mea iar avocatii nu accepta cazul pt ca nu sunt 20 gr 1 sau 25 gr 2 !De un cumul nu se vorbeste nicaieri!Vedeti vreo cale de rezolvare?Va multumesc pt atentie si pt sprijin !

 33. gigipopa Says:

  Pentru Romeo.
  Singur spuneti ca nu vi se accepta cazul, deoarece pevederea cu minim 20 de ani lucrati in gr.I si minim 25 de ani lucrati in gr. a II-a era mentionata in Legea nr. 3/ 1977, dar nu s-a aplicat decat in putinele dosare care au avut sansa sa ajunga la ICCJ dupa emiterea deciziei nr. 40
  Prin Legea nr.263/ 2010 s-a mentionat in clar ca orice demersuri se puteau face numai pana la 31 decembrie 2010, pentru a se da ceva retroactiv, urmand ca ulterior chiar daca se obtin alte decizii favorabile ale ICCJ, sa nu se aplice dacat incepand cu luna urmatoare publicarii deciziei in MO.
  Probabil colegii dvs. indeplinind conditiile (20 de ani gr. I/ 25 ani gr. a II-a) au fost pe faza si au deschis dosar in instanta imediat dupa decizia nr. 40 si li s-a aprobat. Sa stiti ca au fost mai multe dosare in care nu s-a aprobat, decat cele in care s-a aprobat de catre ICCJ. In legislatia juridica romaneasca nu figureaza principiul american al precedentului.
  Alte prevederi in ajutorul cazului dvs. nu veti gasi.
  Suma recuperata de colegi, mentionata de dvs. nu cred ca este cea reala, deoarece prin recalculare, cu greu se obtine o suma de 20-30 lei/ luna de recuperat.

  • romeo Says:

   Imi pare rau ca va deranjez iarasi !Pe mine nu ma mai intereseaza banii din urma !Ma intereseaza daca am o sansa pentru recalcularea punctajului,prin impartirea la 20 sau 25 a punctajului total realizat!La mine,dupa recalcularea din 2005,a ramas ca punctaj cel rezultat in urma impartirii la 30 de ani !Adica la fel ca aceia care nu au grupe de munca !Si acest lucru mi se pare o mare nedreptate!Sunt totusi 18 ani si 3 luni de gr 1 si 4 ani si 3 luni de grupa 2 !Eu sunt inginer si am avut functie de conducere,am avut cistiguri mari in santier ce a lucrat pe platforme chimice iar acum am maistri care pt 2 ani in plus de gr 1 m-au depasit !Pt ca una este sa imparti un punctaj la 30 de ani si alta la 20 de ani!Oare cei 4 ani de gr2 nu se pot converti in2 ani de gr 1 ?Cind m-am pensionat se pare ca au fost convertiti cumva!

   • gigipopa Says:

    Este dreptul dvs. sa apelati la instanta de judecata. M-as bucura daca ati reusi.
    Dupa parerea mea nu veti obtine o decizie a ICCJ in sensul dorit de dvs., in special in conditiile in care se aplica in prezent Legea pensiilor publice nr.263/ 2010.
    Sunt in aceeasi situatie cu dvs. Eu am ajuns, imediat dupa recalcularea pensiilor conform OUG nr.4/ 2005, pana la Consiliul national pentru combaterea discriminarii si Avocatul poporului, obtinand raspunsuri dupa multe reveniri, pe la sfarsitul anului 2006 de genul: aveti dreptate, este in lucru la Ministerul muncii, …., dar nu se poate aplica decat legea, deschideti actiune in instanta. Nu am deschis o actiune in instanta, deoarece eram constient ca de la Curtea Constitutionala voi primi acelasi raspuns – asa este legea.
    Am asteptat intrarea Romaniei in UE pentru a depune dosarul continand toate demersurile facute de mine pana la respectiva data, la Biroul din Romania pentru Comisia de petitii a UE. Imediat dupa aderare am incercat sa depun dosarul prin email. Nu am reusit, cunoscand de altfel deja raspunsul (erau comentarii/ exemple in acest sens pe net) care urma sa il primesc – Comisia de petitii a UE nu se ocupa cu politica sociala interna a statelor membre.
    Legea nr. 3/ 1977 prevedea un alt mod de calcul al pensiei, care tinea cont doar de impartirea perioadei efectiv cotizate/ lucrate pentru cei care aveau 20 de ani in gr.I si 25 de ani in gr. a II-a, fara a face referiri la ceilalti.
    Prin Legea nr. 19/ 2000 s-a preluat modul de calcul al pensiilor mentionat in OUG nr. 4/ 2005.
    Au fost cazuri in care instante de judecata au dat castig de cauza, recalculandu-se pensii fara a se ajunge la ICCJ, dar majoritatea dosarelor au ajuns la ICCJ si aici deciziile au fost impartite, chiar si dupa aparitia deciziei nr. 19/ 2002, in legislatia din Romania neexistand principiul de drept al precedentului.

   • Ioan Says:

    A existat un RIL (recurs in interesul legii) admis, care facea trimitere expresa la art. 14 din legea 3/1977, in sensul ca persoanelor din grupa I li se imparte punctajul total la 20, si nu la 30; ei bine, pe langa inexistenta principiului de drept al precedentului judiciar, se pare ca la noi nu exista niciun principiu – instantelor la care am introdus actiune, avand grija sa nu-mi poata invoca autoritatea de lucru judecat, deoarece cerusem prin actiuni anterioare acelasi lucru ( impartirea la 20) nici nu le-a pasat de solutia data in recursul in interesul legii, care este obligatorie( in disperare de cauza chiar le-am cerut sa-mi arate unde, in cuprinsul art. 14 din legea 3/1977 apare cifra 30, evident fara niciun rezultat, deoarece si-ar fi contrazis propria practica idioata de pana atunci)…asadar, o instanta in cxomplet de 3 e mai ‘tare’ si decat Sectiile Unite ale ICCJ care, la pronuntarea RIL-ului pomenit numara 117 judecatori. Ar mai fi ceva de spus ? Ma tem ca nu….

 34. gigipopa Says:

  Ioan scrieti din experienta dvs. si nu sunteti singurul care a avut surpriza cu modul de aplicare de catre instante al deciziilor ICCJ.
  Scrieti: ” …. nici nu le-a pasat de solutia data in recursul in interesul legii, care este obligatorie ….” Multi judecatori inteleg, din pacate, prin inamovibilitatea lor, faptul de a se pronunta asa cum cred de cuvinta, fapt care face ca o decizie a ICCJ sa nu fie obligatorie.
  Atata timp cat judecatorii nu vor raspunde macar material, pentru hotararile gresite pe care el dau, iar ulterior la CEDO, statul roman (adica noi toti, contribuabilii) este obligat sa plateasca despagubiri pentru erorile judiciare, nu vom putea vorbi in justitie, nici macar despre principiul precedentului in practica judiciara.

  • Ioan Says:

   …sa stiti ca existau instante care si inanite de acel RIL faceau dreptate oamenilor. parandu-li-se aberant ca, la un stagiu complet de cotizare de 20 de ani, cerut de lege pentru grupa I, sa se imparta punctajul total la 30, manevra prin care se fura omului nici mai mult nici mai putin decat 1/3 din pensie (observasem ca la Timosoara si Galati, dar presupun ca si-n alte locuri, se aplica corect legea); oricum, dupa cum sigur sunt ca stiti, in paralel cu acel RIL, bravii nostri legiuitori au modificat legea, nu in sensul indicat de RIL, ci au majorat cu 50 de procente punctajele anuale ale celor din grupa I, impartind punctajul total tot la 30,altă manevră prin care s-a furat din drepturile pensionarilor, aplicandu-li-se o metoda care-i defavoriza în raport de soluţia mai favorabilă lor sugerată de soluţia din RIL – aberant, au continuat să apară situaţii care-ar fi fost hilare dacă n-ar fi fost tragice, adică pensionari care întrunesc până la identitate aceleaşi condiţii cerute de lege, însă au pensii în cuantumuri diferite

   • gigipopa Says:

    Prea putine instante au aprobat. Sunt si dosare de pensii aprobate de catre casele judetene de pensii in care s-a impartit punctajul la perioada efectiv lucrata/ cotizata.
    Nu exista interes pentru a se face statististici de acest fel.
    Toate cele prezentate de dvs. (bagatul mainii in buzunarul pensioanrului si a salariatului) se datoreaza aceluiasi fapt: dezinteres fata de cei multi, indiferent de cine este la putere. Responsabilizarea materiala, prin lege, a celor care dau hotarari gresite in instante ar putea fi un primplan spre normalitate. Poate va amintiti ce presiuni au fost din partea CSM, CC si chiar a MJ pentru a nu se introduce in lege astfel de prevederi.

   • Ioan Says:

    Da, aveţi perfectă dreptate în ceea ce susţineţi, însă sunt sigur că, şi dacă s-ar legifera răspunderea magistraţilor, ar fi doar de faţadă, că doar, până la urmă, tot ei ar trebui să aplice legea, aşa că…..pe de altă parte, încă din facultate am învăţat despre acţiunea în regres, şi nu văd de ce-ar fi casta magistraţilor exclusă de la aplicarea prevederilor legii civile, aşadar drăguţul de stat ar trebui să se întoarcă din proprie iniţiativă împotriva celor din cauza cărora a plătit milioane de euro ca urmare a sancţionării proastelor decizii pronunţate de justiţia din România….se va proceda însă altfel, adică se va angaja răspunderea magistratului numai dacă se constată prin hotărâre definitivă şi irevocabilă faptul că a greşit fundamental….vom avea distracţie maximă, vom vedea hotărâri din România prin care o soluţie dată în justiţie este considerată corectă, aceeaşi hotărâre fiind sancţionată în acelaşi timp la CEDO

 35. Cătălin Bularca Says:

  Bună ziua.
  Doresc să-mi trimiteți un model de completare a unei cereri privind eliberarea de către angajator a tuturor adeverințelor: venituri, sporuri, grupă, plata cas, etc. Nu știu catre ce structură a societății să o adresez și cum să o formulez. Orice format pdf, jpeg ,etc este bun.
  Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună.

  • gigipopa Says:

   Adresa se trimite catre directorul firmei, care o dirijeaza spre compartimentul resurse umane.
   Orice cerere incepe cu subsemnatul nume si prenume ….., CNP …., cu domiciliul ……, salariat/ fost salariat (pensionar) la sectia/ serviciul….., solicit emiterea unei adeverinte completate conform prevederilor HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare, anexa 14, fiindu-mi necesara pentru calcularea/ recalcularea pensiei.
   Semnatura/ data
   O depuneti la registratura firmei, cu nr. de inregistrare/ data sau daca sunteti deja pensionar o trimiteti prin posta cu confirmare de primire.

 36. george Says:

  buna ziua sunt pensionar din 2009 .totalul puctelor sau impartit la 32.4ani.mentionez ca am 20 de ani in gr1 credeti ca ma incadrez in vreo lege pt a. cere valorificarea punctelor si impartirea lor la cei 20 de ani.? de grupa.Multumesc
  i

 37. Georgeta Fetcu Says:

  Pe data de 15 martie 2015 voi avea o vechime de 36 ani de munca. Din acestia, la inceputuri, am lucrat si in grupa I de munca – ca dozator la IBCC Jilava – timp de 6 ani si cinci luni. Mentionez ca sunt nascuta la 22 octombrie 1958 – deci, anul acesta voi implini 57 de ani. Am scos adeverinta de la fosta fabrica, dar nu mi-a trecut procentul sau cuantumul sporului la conditii deosebite sau conditii nocive, drept pentru care nu stiu daca se va lua in calcul ca eu am lucrat in grupa I de munca. Nu stiu daca imi vor reduce chiar si varsta de pensionare. Ce mi-au scris in adeverinta este meseria de dozator, meserie ce se incadreaza in grupa I de munca, conform alin. 1, anexa 1, pozitia 4, din HG nr. 647/1990, permanent in proportie de 100%. Pe mine m-ar interesa la ce varsta voi putea iesi la pensie si daca se poate lua in calcul reducerea varstei de pensionare pentru perioada lucrata la grupa I fara acea clarificare a procentului la sporuri nocive. Va multumesc mult si m-as bucura daca ati face lumina in cazul meu.

  • gigipopa Says:

   Mentionati in mesajul dvs.: „…. Ce mi-au scris in adeverinta este meseria de dozator, meserie ce se incadreaza in grupa I de munca, conform alin. 1, anexa 1, pozitia 4, din HG nr. 647/1990, permanent in proportie de 100%…..”
   Vad ca au scris procentul de 100 %.
   Adeverinta pe care ati primit-o trebuie sa fie intocmita dupa modelul din anexa 14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
   Pentru ca adeverinta sa fie luata in calcul de catre Casa de pensii, trebuie ca firma (IBCC Jilava) unde ati lucrat si locul de munca (dozator la …. ) sa fie nominalizate in anexa 3 si respectiv anexa 2 la Legea pensiilor nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, iar dvs. sa prezentati anexat la adeverinta un document intern al firmei, semnat si datat la vremea resepctiva (decizie, tabel, PV, etc.) in care sa fiti nominalizata.
   Din tabelul 1.1 la legea pensiilor reiese ca puteti beneficia de 3 ani reducere varsta de pensionare.
   Din anexa 5 la legea pensiilor rezulta ca puteti iesi la pensie cand sunt indeplinite cumulativ conditiile de varsta si stagiu de cotizare – adica ianuarie 2020 la 61,3 ani; 31,3 ani stagiu complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiu minim de cotizare.
   Tinand cont de cei 3 ani care se scad – ianuarie 2017 la 58,3 ani; 31,3 ani stagiu complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiu minim de cotizare.
   Stagiul de cotizare il indepliniti si in prezent, dar varsta abia in ianuarie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: