Responsabilitate limitata

Astazi am citit in presa rezumatul comunicatului oficial al inspectiei muncii, referitor la explozia de la Petrila din data de 15 noiembrie 2008. Titlul articolului – adevarul despre explozia de la Petrila, mi se pare mult prea pretentios, chiar daca este folosit de un ziar, aflat in goana dupa castig.

As fi dorit sa citesc documentul oficial, afisat pe site-ul inspectiei muncii. Nu pricep de ce este nevoie, de atata secretomanie. De ce presa primeste doar franturi de fraze, unele fara sir, altele interpretabile ? De ce se permite presei sa faca speculatii, sa „bata campii”. De ce este nevoie ca niste „amatori” sa-si dea cu parerea, sa formuleze scenarii, sa dea verdicte, cand institutia abilitata a statului poate sa elimine toate aceste zvonuri.

Sa lasam justitia sa-si faca treaba, se zice. Pai inspectia muncii nu are si ea treaba ei ? Din comunicat am descoperit 5 vinovati din partea angajatorului si propunere de cercetare penala pentru 3 conducatori, din randul angajatorului (ceilalti 2 fiind decedati in timpul exploziei).

Motivarea inspectiei muncii, cum ca inspectoratul teritorial Hunedoara, daca stia de existenta conditiilor unui pericol grav si iminent, in mina, ar fi inchis abatajele, mie personal mi se pare cel putin puerila. De ce ? Nu cred ca inspectorul de teren, din cadrul ITM ar fi coborat in mina sa constate pericolul grav si iminent, precum nu pot sa cred ca niste responsabili administrativi si cu securitatea muncii, din cadrul conducerii minei, ar fi permis (ar fi impus minerilor) continuarea lucrului intr-o zona periculoasa. Daca s-a facut constient acest lucru, este vorba despre crima si criminalii trebuie sa fie tratati ca atare, in niciun caz cocolo.

Se aminteste despre neincrederea responsabililor tehnici in aparatura din dotarea minei, cu care se masoara concentratiile de gaze periculoase. De ce ITM a permis sa se lucreze in mina, cu aparatura depasita tehnic, neperformanta. De ce inspectia muncii nu a informat guvernul si presa, asupra dotarii precare a minei, cu echipamente de munca. De ce astfel de lucruri ies la iveala numai dupa ce se intampla nenorociri ?

Personal, cred ca institutia abilitata a statului nu-si face datoria intru-totul. Nu este la primul „insucces” de acest gen. De ce nu procedeaza ca in tarile civilizate, sa-si dea demisia, confirmandu-si astfel incompetenta (ca si cum ar mai fi nevoie). Ministrul actual al muncii, anunta prin decembrie – ianuarie, ca se va face reforma in inspectia muncii. Se pare ca a cam uitat. Pacat. Vom continua la fel, adica vor fi noi evenimente, chiar identice si nimic nu se va schimba in viata minerilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: