Cat de idioti ne cred guvernantii

Nu ma pot lauda ca le am in ale politicii, dar nici ca sunt dispus sa accept orice „oferta electorala”, plina de vorbe politicianiste si populisme ieftine. Nu fac parte dintre inraitii suporteri ai unei idei mai mult sau mai putin credibile, nici macar emotional.

Daca in campania electorala de acum 3 luni am asistat pesimist la batalia in promisiuni fara suport financiar, economic si chiar profesional, in toate domeniile, ale celor 2 partide (cu doctrine diferite !?), ulterior castigatoare ale alegerilor si respectiv ale presedintelui in exercitiu, in acelasi timp (Oare de ce ? Nu ar trebui el sa fie cumva, neinregimentat politic ?), in prezent ni se prezinta de catre aceeasi actori politici, un tablou zic ei realist, adevarat, al crizei in care ne scufundam. Nu sunt de specialitate, ca sa pot aprecia singur, dimensiunile acestei crize, dar se pare ca nici politicienii care ne conduc nu prea stapanesc fenomenul.

O fi bine, o fi rau ? Vom vedea, dar sigur toate relele se vor rasfrange tot asupra contribuabililor cinstiti ai acestei tari, greul va fi dus tot de catre pensionari, de bugetarii din categoria amaratilor (profesori, cadre medicale, functionari de rang inferior, etc.), lucratori cu salariul minim pe economie, la firmele private. Bugetarii de lux, functionarii speciali, patronii, etc. vor trece mai usor peste actuala criza. Nu ca as avea ceva cu cei care performeaza si se imbogatesc cinstit, din munca lor. Ce am, am tot cu cei care afaceresc de ani buni cu statul si au devenit putred de bogati, care sunt mai mereu beneficiari ai unor „atentii” din partea celor pe care i-au sponsorizat in campanii electorale si care ajunsi la putere ii rasplatesc. Este vorba de artizanii si beneficiarii „sistemului ticalosit” de care  vorbea presedintele, sistem functional, fara derapaje, in tara, de care nici domnia sa nu pare a fi strain, dupa cum ar zice niste carcotasi (sau poate, nu).

Sa nominalizam.

Cum poate fi calificata cererea unor filiale de banci si firme auto, cu renume pe plan mondial, care refuza ajutorul de stat din tara lor de origine, dar care bat moneda, sa obtina totusi ceva imprumuturi, de la statul roman ? De ce n-ar fi mai scump imprumutul de la statul roman, care la randul sau ar trebui sa imprumute de la UE sau FMI, ca sa le acorde acestora imprumut de stat ? Mi s-ar parea normal, daca aceste firme plecate acum cu cersitul, ar fi acordat anterior, macar 10 % din profitul lor imens obtinut din afaceri in tara (de cand au aparut in Romania), statului roman. Nu se vorbeste mai deloc despre „procedurile” aplicate de firmele mama prin filialele lor romanesti, pentru obtinerea si repatrierea unor profituri uriase, de pe urma afacerilor din Romania. Oare de ce ?

Programul „rabla” si taxa de poluare. Unde este ajutorul adevarat, dat de catre stat, contribuabilului roman, afectat de criza ? Taxa auto, prin multele ei forme aplicabile, a buzunarit puternic romanul de mijloc. In prezent se urmareste impartirea cheltuielilor la toti romanii, posesori de automobile, prin incercarea de a introduce o taxa de poluare anuala, in impozitul pe masini, care se plateste la primarie. Nicio vorba despre taxa de drum, pe care o platesc toti posesorii de automobile (ramane bineinteles si aceasta, ca doar din ea se fac reparatii la drumuri – ati vazut ceva pe soselele patriei, in acest sens ?). Nemtii, baieti destepti, dupa ce au dat la romani rablele lor de peste 10 ani, acuma primesc 2.500 de euro, ca sa-si schimbe si masinile care au doar 9 ani vechime. Cine castiga ? Dacia – Renault, care in prezent face cele mai mari vanzari din istorie, in Germania ? Unde se duc banii ? Grosul in Franta si ceva mizilic si pe la Pitesti. Va mai da Dacia oameni in somaj ? Vom vedea.

Recuperarea de fiscalitate a ministrului Pogea, pe seama actualizarii valorii caselor, terenurilor, automobilelor, cu cca. 24, 3 %. Ca recupereaza ministerul de finante bani la bugetul de stat este clar, dar cetateanul nu plateste si el niste impozite majorate la primarie, pe proprietate ? Bine inteles, ca da. Oare ministrul nostru nu vede ca in tari cu democratie stabila, impozitele puse pe seama cetatenilor scad in vreme de criza, ca sa creasca consumul ? La noi ca la nimeni, cresc contributiile sociale platite de catre angajatori si de catre angajati (ca sa „repare” cica gafa facuta de fostul guvern), se mentin la acelasi nivel contributiile la pensiile private. In schimb, ministrul muncii declara ca ‘”se teme” de inflorirea muncii la negru. Bun banc, ca si cum s-ar fi ofilit candva, munca la negru sau munca le gri.

Toate aceste masuri sunt cuprinse in planul anticriza al guvernului. Motivatia – pastrarea locurilor de munca ? Care locuri de munca, daca in prezent se inregistreaza peste 500.000 de someri ? Si sa nu uitam de cei iesiti din somaj si ramasi pe drumuri, „neinventariati” de nimeni (este vorba „doar” de vreo 3 milioane de romani), care nici macar nu mai pot pleca la munca in Italia sau Spania, ca acolo recesiunea este deja declarata si isi face simtita prezenta de ceva vreme.

Romani, permanent vi se pregateste ceva, datorita incompetentei guvernantilor si a credulitatii voastre bolnavicioase. Maraiturile sindicale au doar rol pur decorativ, declarativ si un pronuntat caracter de lucru facut de  pomana. Reprezinta doar praf aruncat in ochii membrilor de sindicat, platitori de cotizatii, pentru inavutirea liderilor si demararea de catre acestia a unor cariere in politica. Politicienii, prin atragerea in randul partidului a unor lideri de sindicat, impusca doi iepuri deodata – scapa de niste clantai cu gura mare, cand ajung la guvernare si respectiv reusesec sa-i dezbine pe sindicalisti, ba chiar sa-i si incaiere adeseori. Cum reusesc oare ? Simplu: mirajul ciolanului face mereu „victime”.

O vorba din strabuni zice: une-i lege, nu-i tocmeala. In prezent, de baza zicalei s-a uitat si se aplica doar tocmeala. Rezultatul ? Pai nu se vede ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: